2018. június 16., szombat

Készülhet a kisföldalatti új szerelvényének prototípusa



A jelenlegi szerelvények prototípusa 1971-re készült el, talán ennek 50 éves évfordulójára elkészülhet az utód prototípusa is. Ezidáig a BKK  az új járműtípus elvi előzetes típusengedélyét szerezte meg, ez képezi majd a járműkoncepció alapját, de a járműcsere közbeszerzését még nem írták ki. A pénz viszont már megvan az új prototípus kifejlesztésére: a BKK azt közölte, hogy a Nemzeti Kötöttpályás Cselekvési Terven (NKCsT) keresztül az új jármű prototípusának legyártásához a kormány ötmilliárd forintot biztosít.

Az NKCsT keretein belül jut további másfélmilliárd a fogaskerekű vasút új járművének fejlesztésére is, sőt, 2018 és 2020 között további 42 milliárdot szánnak a programban az állami vasúttársaság InterCity-kocsiparkjának bővítésére is. A kisföldalatti teljes járműparkjának cseréje szakértői becslés szerint  elérheti a negyvenmilliárd forintot is, ami relatíve soknak tűnhet, tekintve, hogy korábban a francia Alstom 65 milliárdért gyártott a 2-es és a 4-es metróvonalra 170 új kocsit, az orosz Metrovagonmasnak pedig 69 milliárdot fizetett a főváros 222 metrókocsi komplett felújításáért. A földalatti esetében korábban felmerült a jelenlegi járművek újragyártásának lehetősége is, apróbb fejlesztésekkel. A FŐMTERV évekkel ezelőtti megvalósíthatósági tanulmánya szerint a jármű alapvetően negyvenéves technikai színvonalon való megépítése modernizált, módosított kivitelben akkori áron 947 millió forint plusz ÁFA lett volna szerelvényenként. Azóta azonban változott a koncepció, a vonalhosszabbítás kapacitásnövelést is kíván, ezt pedig csak új, hosszabb szerelvényekkel lehet elérni, a jelenlegi 161 férőhelyes szerelvények kapacitását jó negyedével, 200 főre kell növelni. Ennek egyetlen útja a hosszabb, az állomásokon az alagútba benyúló utastérrel és vezetőfülkével készülő első és hátsó kocsi kialakítása.
Bár a belvárosi, Vigadó téri meghosszabbítás sok vitát váltott ki, ha megvalósul, az alacsony építésmód még egyszer kapóra jön: az Apáczai Csere János utca alatt húzódik ugyanis Pest másik nagy főgyűjtőcsatornája, melynek keresztezésekor ugyanazok a problémák merülhetnek majd fel, mint annak idején az Oktogonon.
* *
Indóház Online – Hivatalos oldal: hogy ne maradj le semmiről, ami a földön, a föld alatt, a síneken, a vízen vagy a levegőben történik. Csatlakozz hozzánk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video