16:20Időjárás-előrejelzés szombatra

Mint arról az MTI nyomán beszámoltunk, az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint szombaton csökkenni fog a havazás, viszont rendkívül hideg lesz: akár mínusz 17 fok is lehet és országos fagy várható koradélután is.


14:40Szünetel a teherforglaom a letenyei határátkelőn

A havazás és a hóátfúvások miatt péntek délután lezárták a letenyei magyar-horvát határátkelőt a teherforgalom elől, a korlátozás háromórás időtartamra szól.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy délután kettőtől ötig rendelte el a korlátozást Horvátország irányából a 7,5 tonna feletti össztömegű teherjárművek számára.

A belépési tilalom elrendelését a Zala megye területén kialakult időjárási körülmények, hóátfúvások, útlezárások, forgalomelterelések tették szükségessé – közölte a kormánymegbízott.


14:14A mentők több esethez hókotróval együtt mennek

A havazás és a hófúvás miatt a mentők több esethez hókotróval együtt mennek – mondta el az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken az MTI-nek.

Győrfi Pál példaként említette, hogy a mentőket Sárvárra egy szülő nőhöz riasztották, onnan Szombathelyre kellett beszállítaniuk az asszonyt. A normál esetben maximum negyven perces utat több mint három óra alatt sikerült megtenni. Az esetkocsit többször ki kellett ásni a hóból, de végül az odarendelt hókotró mögött haladva még időben értek be a kórházba.

Győrfi Pál kifejtette: az elmúlt egy napban órában elsősorban Nyugat-Magyarországon, azon belül is Vas megyében volt a legtöbb nehézségük az időjárás miatt. A legnagyobb problémát az okozza, hogy egyes útszakaszokon a mentőautók hólánccal sem tudnak előrejutni, a hófúvások, hótorlaszok miatt csak úgy tudnak közlekedni, ha előttük hókotró halad. Ezért, ha ebben a térségben a mentők riasztást kapnak, azt azonnal továbbítják a katasztrófavédelemnek, akik hókotrót küldenek a mentés segítségére.

Győrfi Pál azt mondta, az időjárással összefüggésben több közúti balesethez és eleséshez is riasztották őket.

A rossz időjárási körülmények miatt a mentőszolgálat intézkedett arról is, hogy a művesekezelésre járók bent maradhassanak a kórházakban.


13:3337 utat zártak le eddig

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyékben 37 utat zártak le eddig, a legtöbbet Győr megyében.  Lezárták egyebek mellett 86-os főutat Egyházasrádóc és Szombathely között, valamint a 88-as főutat Sárvár  térségében. Lezártak továbbá 35 alsórendű, négy számjegyű utat is, Győr megyében 13, Zala megyében 10, Vas megyében 9, Veszprém megyében 2, Komárom-Esztergom megyében pedig egy út járhatatlan.

A katasztrófavédelem 179 baleset során intézkedett, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyékben történt. A határátkelők jelentős részén megszűnt a forgalomkorlátozás, mindössze Sopronnál és Kópházánál van részleges korlátozás, amely a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekre vonatkozik. Somogy megyében a berzencei határátkelőnél a 7,5 tonna össztömeg alatti gépjárműveket csak hólánccal felszerelve és vontatmány nélkül léptetik be.


13:28Gondot okoz a hó Angliában és Németországban is

Nyugat-Európában is gondot okoz a havazás, számos járatot töröltek pénteken a müncheni repülőtéren és Nagy-Britanniában is kaotikus állapotok alakultak ki a repülőtereken. A müncheni repülőtér szóvivője közölte: hetven járatot töröltek pénteken, ami részben a csütörtöki több mint 300 le- és felszállás törlésének utóhatása. "A felszállópályákat minden korábbinál sűrűbben kellett megtisztítani - 16 alkalommal" - közölte a szóvivő. Voltak járatok, amelyek azért nem hagyhatták el Münchent, mert más repülőterek nem tudták fogadni őket az időjárási viszonyok miatt. Fennakadásokhoz vezetett a hamburgi repülőtér biztonsági személyzetének sztrájkja is.

A havazás Nagy-Britannia egyes részein megbénította a közlekedést, még a londoni metrón is okozott problémákat. A Heathrow-i repülőtéren mintegy 70 járatot töröltek pénteken, Cardiffban pedig szinte a teljes légi forgalom szünetelt. Késéseket jelentettek Bristolból, a southamptoni repülőtéren pedig délutánig minden járatot felfüggesztettek.  A meteorológusok Walesben várják a legnagyobb hóesést, ott 1100 iskolát bezártak. Tirolban a nagy szelek és a viszonylag enyhe időjárás miatt az ötpontos skálán 1-3-as lavinaveszély-figyelmeztetéseket adtak ki, a legsúlyosabb helyzet vasárnap várható.

12:5618 település van elzárva

Péntek délig tizennyolc települést zárt el a hó, illetve a hófuvás a Nyugat-Dunántúlon és 37 utat zártak le - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-vel. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) eddig 179 műszaki mentést végzett. A Magyar Közút tájékoztatása szerint Zala megyében Csongetmajor településrész, Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszpérm és Zala megyében 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében. Az OKF 179 balesetnél avatkozott be, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopronban, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt.

12:50Korlátozzák a kamionforgalmat a 82-esen

Részlegesen korlátozták a kamionforgalmat a 82-es főúton - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-t. Bakos György elmondta: a kamionforgalom részleges korlátozása a 82-es főút Veszprémtől Veszprémvarsányig tart. A kamionokat Veszprémvarsányban a kijelölt helyeken és Veszprémben a nagyobb parkolókban helyezik el.

12:48Nem lehet tartani a menetrendet Zalában

Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában, sok település megközelíthetetlenné vált, a közutakon vesztegelnek a buszok - tájékoztatta a Zala Volán személyközlekedési igazgatója pénteken az MTI-t. Busa Csaba elmondta: kora reggel óta gyakorlatilag csak a főutakon járnak az autóbuszaik, a bekötőutak és a zsáktelepülések megközelíthetetlenekké váltak. Járataik a főutakon is csak lassan jutnak előre, Sármellék térségében a Zalaegerszegről Budapestre tartó járat kényszerült veszteglésre az útviszonyok és az elakadt járművek miatt.

Az útnak induló járatok is csak jelentős késéssel érnek célállomásukra. Déli 12 óra után a 74-es és 75-ös főút kereszteződését, a baki tetőn lévő körforgalmat is lezárták a hófúvások miatt, így a buszok kerülőútra kényszerülnek.

12:42Senki ne induljon útnak Nyugat-Dunántúlon

Továbbra is a legmagasabb, piros riasztás van érvényben a hófúvás miatt 5 megye 26 kistérségében. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: senki ne induljon útnak a Nyugat-Dunántúlon.


Kamionok vesztegelnek a 86-os főúton Szombathely határában


Mint kiemelték: a hótakaróval borított térségekben a viharos, az óránkénti 60-70 kilométeres erősséget elérő szél hótorlaszokat emel. Az OKF ezért azt kéri, hogy a Dunántúl nyugati területein semmiképpen ne induljanak útnak, mivel könnyen elakadhatnak

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. több száz munkagépe folyamatosan küzd a hóátfúvások okozta torlaszokkal, de a továbbra sem csillapodó nagy erejű széllökések miatt rendkívül nehéz felszabadítani huzamosabb időre egy-egy útszakaszt - írta az OKF.

12:27Autóval már járható a 86-os

Személygépkocsival ismét járhatóvá vált a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti szakasza - tájékoztatta péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Leibinger Eszter közölte: a rendőrség az említett útszakaszon a kamionok közlekedését továbbra sem engedi.

12:15Feloldották a forgalomzárat Pozsonyban

A pozsonyi vasúti főpályaudvaron pénteken késő délelőtt feloldották a reggel elrendelt forgalomzárat, a forgalom folyamatosan stabilizálódik, a késések nem haladják meg az egy órát - tájékoztatta az MTI pozsonyi irodáját a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője pénteken. A forgalomkorlátozást először az EC az IC és a gyorsvonatok tekintetében oldották fel, az intézkedés azonban péntek délre már minden járatot érintett. Késésekkel viszont várhatóan még az egész nap folyamán számolni kell - mondta a szóvivő. Hozzátette: a vonatok késéseinek időtartama folyamatosan csökken, jelenleg átlagosan már nem lépi túl az egy órát.

Továbbra is érvényben marad azonban Pozsonyban a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) csütörtökön elrendelt másodfokú figyelmeztetése a szélviszonyok és a - csütörtökinél ugyan enyhébb mértékben, de mégis folytatódó - havazás és az utakon keletkezett hóátfúvások miatt. Az SHMÚ szerint a hóhelyzet miatt pénteken 18 óráig az ország egész területén az első számú figyelmeztetés marad érvényben.

11:58Ingyenes parkolás és tömegközlekedés Veszprémben

Jelentős késéssel közlekednek Veszprém megyében a buszok. A  hófúvások miatt lezárták a nehezen járható utakat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-t. Bakos György elmondta: az időjárási viszonyok miatt lezárták a forgalom elől a Kemeneshőgyész-Vönöck, a Malomsok-Csikvánd és a Kemenesszentpéter-Egyházaskesző útvonalakat. Nehezen járható a Balaton-felvidéken a Káptalantóti-Nemesgulács, valamint a Zánka-Gyulakeszi útszakasz. A megyei katasztrófavédelemnek fél tizenegyig 19 esetben kellett kivonulniuk: 15-ször elakadt járművek mentéséhez, egy közúti balesethez, háromszor pedig a járókelőket veszélyeztető, magasban lévő hó eltakarításához riasztották a tűzoltókat - tette hozzá.

Kiemelte: az igazgatóság a közútkezelővel - amely negyven géppel tisztítja a megye útjait - és a mentőszolgálattal együtt mindent megtesz a hóhelyzet kezelése érdekében, ugyanakkor azt kérik, aki teheti, ne induljon ma útnak Veszprém megyében. Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken éjfélig ingyenes a parkolás és a tömegközlekedés a megyeszékhelyen.

11:56Forgalmas szombathelyi utakat zártak le

Forgalmas útszakaszokat zárt le Szombathelyen a rendőrség a rendkívüli havazás miatt - közölte péntek délelőtt a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Leibinger Eszter elmondta: nem járható Szombathelyen a 87-es számú főút a Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakasza. Szintén lezárták a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát, valamint a 86-os számú főút Szombathely és Körmend közötti részét is. A megyei rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg huszonöt ponton tizenkilenc útszakasz van lezárva.

11:41Lezárták a Sárvárról kivezető utakat

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség péntek délelőtt tíz órától - közölte a helyi védelmi bizottság elnöke az MTI-vel. Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított - írták közleményükben. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket - tették hozzá.

11:28Kisebb a forgalom a péri reptéren

A havazás által okozott nehézségek dacára üzemel a Győr-Pér repülőtér, de a forgalma kisebb a szokásosnál - közölte a légikikötőt üzemeltető társaság ügyvezető igazgatója pénteken az MTI érdeklődésére. Vadász László elmondta: "nem kis munkával" sikerül biztosítani, hogy fel- és leszállhassanak a gépek, amelyekből azonban a zord időjárási viszonyok miatt a megszokottnál kevesebb érkezik. Ennek oka, hogy a Németországból rendszeresen érkező üzleti járatok közül több már el sem tudott indulni Pérre.

11:24Újabb útlezárások Zala megyében

Egy menetrend szerinti autóbusz szalagkorlátnak ütközött péntek délelőtt Nagykanizsa határában, személyi sérülés nem történt. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője elmondta: a 61-es főúton, a bagolai elágazónál érte a baleset az autóbuszt, az utasok továbbszállításáról a közlekedési társaság gondoskodott.


Hófúvás Zala megyében


A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendkívüli időjárásra tekintettel lezárták a 75-ös főutat Bak és Búcsúszentlászló között. A hóátfúvás miatt szintén le van zárva a körforgalom a 76-os és 75-ös főút kereszteződésében, de délelőtt Óhíd és Tekenye közúton szintén megközelíthetetlenné vált. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte: Zalában délelőtt lezárták a 86-os főutat a tehergépkocsik előtt, a 29-es kilométertől Körmend irányába. A 75-ös főút kritikus szakaszain hómaró dolgozik, a személyautókat és terepjárókat is csak a munkagép után engedik az útra. A szóvivő hozzátette azt is: az erős szél és hófúvás miatt a látótávolság a megyében helyenként csupán 20-30 méter.

11:18Félpályás útlezárás a 6-oson

A 6-os úton, Molvány közelében csak félpályán lehet közlekedni egy reggel elakadt kamion műszaki mentése miatt - közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken az MTI-vel. Kasza Anett elmondta: a katasztrófavédelem reggel 8 után négy helyen végzett műszaki mentést: Máriagyűdnél egy kocsi, Komlón egy kamion, a Tenkes-hegyen két teherautó, két kisbusz és egy kamion csúszott árokba, Túronyban pedig az 58-as út forgalmát egy keresztbefordult kamion akadályozta.

A reggel óta tartó hóesés ellenére járhatóak az utak a megyében, továbbra is elsőfokú, azaz citromsárga riasztás van érvényben, de a megyével szomszédos kistérségek egy részében már elrendelték a másodfokú, azaz a narancssárga riasztást - hívta fel a figyelmet.

11:10A GYSEV-vonatokon elfogadják a buszbérletet

A hófúvások miatt a Nyugat-Dunántúl több térségében szünetel az autóbuszos közlekedés, ezért a GYSEV Zrt. a Volán-társaságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy  péntek délelőttől elfogadja járatain a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleit - közölte pénteken a vasúttársaság szóvivője az MTI-vel. Rázó László elmondta: az intézkedés azokat a szakaszokat érinti, ahol az időjárási körülmények miatt nem tudnak közlekedni a buszok, és addig marad érvényben, amíg a buszközlekedés helyre nem áll.

A vasúttársaság továbbra is forró teát oszt vasútállomásain Szombathelyen, Sopronban és Csornán, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva lesznek - fűzte hozzá.

11:09Négy útszakasz járhatatlan

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.

A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat. A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.

11:04Szinte leállt a buszközlekedés Vas megyében

Szinte leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében a hófúvás miatt - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója. Pathy Tivadar elmondta: Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta. Folyamatosan pontosítják az információkat, a helyzet ugyanis egyfolytában változik. A katasztrófavédelemmel, a közútkezelővel és a rendőrséggel egyeztetve indítanak el egyes járatokat, de még így sem biztos, hogy egy-egy autóbusz meg is érkezik úti céljára - tette hozzá.

11:00Lezárták az M6-ost

Megcsúszott és keresztbefordult egy kamion az M6-os autópályán, a tolnai lehajtó közelében - közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. Deák Balázs elmondta: a műszaki mentés idejére a bal oldali pályatesten teljes útzár van. A kamion sofőrje kizuhant a vezetőfülkéből, sérüléséről egyelőre nincs információ - tette hozzá.

10:57Bezárt a sármelléki reptér

A havazás miatt január 24-ig bezárt a sármelléki repülőtér - tájékoztatta a Hévíz-Balaton Airport ügyvezetője pénteken az MTI-t. Benkő Attila elmondta: ezekben a napokban nem várnak repülőgépeket, nincs előre jelzett forgalom. A bezárást az indokolta, hogy nyitva tartás esetén folyamatosan gondoskodni kellene a 2500 méteres kifutópálya és a kiszolgálóutak hómentesítéséről, így azonban takarékoskodni tudnak. Hozzátette, hogy a bezárás január 24-én éjfélig tart, és ha újabb döntést nem hoznak a meghosszabbításáról, akkor 25-én nyitják meg újra a repülőteret.

10:53Hóhelyzet Zalában


Kamion halad a hófúvásban a 74-es főúton a Zala megyei Magyarszentmiklós határában

10:40Kamionok előtt zárva a határ

Nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság az MTI-t pénteken. Rigó Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke közölte: pénteken 10 óra 30 perctől rendelték el a teherforgalom korlátozását Szlovénia irányából. A tilalom elrendelésére a Zala megye területén kialakult időjárási körülmények, hóátfúvások, útlezárások, forgalomelterelések miatt volt szükség - indokolta a döntést.

10:18Piros riasztás öt megyében

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt pénteken.

Hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

Az OKF arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.

10:16Lezárták a pozsonyi főpályaudvart

Nem indít és nem fogad vonatokat a pozsonyi főpályaudvar péntek reggeltől, mert az erős szél hótorlaszokat emelt a sínpárokon - közölte pénteken a Szlovák Államvasutak (ZSR) szóvivője, aki szerint az időjárás alakulásától függ, mikor oldják fel a zárlatot. A Pozsonyba érkező szerelvények jelenleg két másik pozsonyi pályaudvarra, Pozsony-Újvárosra (Bratislava Nové Mesto), illetve Pozsony-Récsére (Bratislava-Raca) érkeznek. A vonatkésések 60 és 90 perc között alakulnak - tájékoztatott pénteken reggel a Szlovák Vasúti Társaság (ZSSK) szóvivője, aki szerint a vállat arra inti az utazókat, fontolják meg: vonattal kívánnak-e Pozsonyba utazni a pénteki nap folyamán.

A pozsonyi tömegközlekedésben péntek reggelre normalizálódott a helyzet - közölte a Pozsonyi Közlekedési Vállalat (DPB) szóvivője, aki szerint a város magasabban fekvő, Kramáre nevű városrészébe járó autóbuszokon kívül minden járat üzemel. Dunacsúnynál azonban reggel elakadt a hóban a Pozsonyt Rajkával összekötő 91-es járat két autóbusza.

A hóátfújások miatt Pozsonyban továbbra is teljes kapacitással dolgozik az útkarbantartók összes hókotrója, a pénteki nap folyamán továbbra is a másodfokú figyelmeztetés marad érvényben. A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a hóhelyzet miatt pénteken 18 óráig az ország egész területén az egyes számú figyelmeztetés érvényes. Az előrejelzések szerint ma már csak helyenként várható havazás, a szél azonban szinte mindenütt gondokat okozhat.

09:59Elzárt települések Zalában is

Három települést is elzárt a hó péntek reggelre Zala megyében, ahol több utat le kellett zárni a hófúvás miatt, más járművek mellett pedig egy autóbusz mentésére érkezett tűzoltódaru is elakadt a hóban. Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője az MTI-vel közölte: megközelíthetetlenné vált Zala megyében Orosztony, Kerecseny, valamint Vasboldogasszony Csöngetmajor településrészre a hófúvás miatt. A szél által épített hófalak miatt lezárták a 7334-es jelű utat Kisgörbő és Zalaszentgrót között, valamint a 7544-es jelű utat Söjtör és Tófej között. Az MTI helyszíni információi szerint Zalaszentbalázs és Gelse között a katasztrófavédelem darus járműve is elakadt a hóban. A nagykanizsai tűzoltóság munkatársai egy munkásokat szállító autóbusz és egy kisteherautó mentésére érkeztek a helyszínre, de a hófalak miatt a daru kereke is megszorult a hóban.

Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: nem okoz komoly problémát a daru kimentése, az útviszonyok miatt hasonló, kisebb gondok máskor is előfordulnak. Felhívta a figyelmet arra, hogy a 75-ös főút soholári szakaszán, valamint a Zalaegerszeget északról elkerülő 761-es úton kritikussá vált a helyzet a hóátfúvások miatt. A 75-ös főút Zalaszentmihály és Pacsa közti szakaszán megtiltották a teherautó-forgalmat.

Elmondta azt is, hogy a kora délelőtti órákig Tófej és Söjtör térségében három gépjármű, Alibánfa és Alsónemesapáti között egy kenyérszállító tehergépkocsi, Zalaapáti és Sármellék között pedig egy kamion akadt el a hóban. Nagykanizsán, valamint a 7-es főúton Galamboknál  egy-egy személygépkocsi, Nagybakónak közelében pedig két kenyérszállító kisteherautó műszaki mentéséhez kértek tőlük segítséget.

09:55Késnek a Kisalföld Volán járataió

Több vonalon késnek, néhányon pedig a hó miatt el sem indultak a Kisalföld Volán buszai, Csorna környékén több jármű is árokba csúszott - olvasható a társaság által az MTI kérésére megküldött reggeli összegzőben. Győrújbaráthegyre és Pannonhalmán a várhoz nem mennek fel a buszok, Csornáról 30-50 perces késéssel érkeznek a járatok, a többi szakaszon 5-10 perces késéssel kell számolni. Sopronból Nagykanizsa, Pécs, Szombathely felé a távolsági járatok nem indultak el, a dunaújvárosi és balatonfüredi busz pedig csak Kapuvárig jutott el. Agyagosszergény, Fertőrákos, Iván, Lövő és Zsira térségébe nem mentek péntek reggel a járműveik.

Mosonmagyaróvár közelében Albertkázmérpusztát, Márialigetet hagyják ki a járatok a nagy hó miatt, Csorna közelében pedig három busz is árokba csúszott. A Rábaközben Rábaszentandrást, Cirákot, Répceszemerét, Ivánt, Oslit, Vadosfát, Vicét nem tudják a járatokkal elérni. Győrben "utaspanasz nem érkezett, innen tudják, hogy a járatok viszonylag rendben közlekednek". Sopronban - ahol csütörtökön órákra állt a tömegközlekedés - "különösebb probléma nincs, kisebb késések előfordulnak" - tették hozzá.

09:14Négy települést elzárt a hó

Vép, Acsád, Meszlen és Salköveskút megközelíthetetlen Vas megyében, több településre pedig nagyon nehezen lehet eljutni - tájékoztatta a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője péntek délelőtt az MTI-t. Leibinger Eszter közölte: a 86-os út Szombathely és Hegyfalu között, a 84-es út pedig Hegyfalutól Sopron irányába jégbordás, hóátfúvásos. A rendőrök a kamionokat Szombathelyen, valamint Hegyfalu és Répcelak térségében félreállítják.

Nemesbődnél egy szülő nőt szállító mentőautó csak nagyon nehezen tudott előrejutni, előtte hómaróval vágtak utat a közutasok - tájékoztatott a mentőszolgálat vasi diszpécser. Horvát László a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas megyei igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy megfeszített erővel dolgoznak a gépekkel, a viharos szél azonban folyamatosan visszafújja az útra a már eltakarított havat. A helyzet percről percre változik. Több gépet kaptak kölcsön más megyék igazgatóságaitól, ezek is megállás nélkül dolgoznak. Minden erővel próbálják fenntartani a közutak járhatóságát, de azt tanácsolják, hogy csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos - tette hozzá.

09:03Három járhatatlan út Veszprémben

Három út járhatatlanná vált havazás és hófúvás miatt Veszprém megyében, de az érintett településeket más útvonalról meg lehet közelíteni - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ügyeletese pénteken az MTI-t. Fodor József elmondta: a 8412-es, a 8406-os és a 8416-os út járhatatlan Kemenesszentpéter és Vas megye, Kemeneshőgyész és Vas megye, valamint Malomsok és Csikvánd között, de elzárt település nincs. Veszprém megye alsóbbrendű útjai általában nehezen járhatók.

09:0020 centi hó lehet Baranya megyében

Húsz centiméternyi friss hó hullhat le pénteken Baranya megyében, az erős szél magas hótorlaszokat emelhet – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t. Kasza Anett közölte: Baranyában péntek reggel az utak enyhén havasak voltak, reggel nyolc óráig lezárt útszakasz nem volt a megyében. A 6-os úton Molvány közelében a Szigetvár felé haladóknak kell kisebb várakozásra számítaniuk egy kamion műszaki mentése miatt. A baranyai magyar-horvát határátkelőhelyeken jelenleg nincs forgalomkorlátozás. 

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arra kéri a közlekedőket, hogy a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vezessenek, indulás előtt tájékozódjanak a közlekedési információkról, csak a téli közlekedésre felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, és készüljenek fel hosszabb menetidőre, esetleges útlezárásokra is. Baranya megyében arra is számítani kell, hogy egyes útszakaszokon a későbbiekben elrendelik a hólánc használatát.

08:41Késnek a vonatok

A havazás és az erős szél miatt több vonalon váltóállítási gondok okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben. Húsz-huszonöt perces késéssel közlekednek a vonatok Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyében - tájékoztatott a Mávinform sajtóügyletese. Both Ferenc közölte: a MÁV Zrt. több száz dogozója folyamatosan tisztítja a váltókat, de a havazás és az erős, időnként viharos erejű szél, valamint a szerelvények által okozott menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítaniuk a váltókat. Az érintett megyékben ezért több vonalon is késésekre kell számítaniuk az utasoknak.

08:33Cegléden is esik

Ceglédi olvasónk szerint az elmúlt napok csapadékmentes és viszonylag enyhe időjárásának köszönhetően csütörtökön egyáltalán nem volt hó a Pest megyei városban, péntek reggel hét körül azonban havazás kezdődött. A minimálisan fagypont feletti hőmérsékletnek köszönhetően a füvön megmarad a hó, az aszfalton azonban - legalábbis egyelőre - nem.


Küldje el Ön is beszámolóját, vagy fotóit a hóhelyzetről az online@atv.hu-ra és szerkessze Ön is az atv.hu-t!


08:01Újra indít és fogad járatokat Schwechat

Péntek reggel óta ismét fogad és indít járatokat a Bécs melletti schwechati repülőtéren a légikikötő tájékoztatása szerint. Késésekre továbbra is számítani kell, az utazóknak azt tanácsolják, hogy érdeklődjenek a légitársaságoknál, mielőtt útnak indulnak.

Csütörtökön az erőteljes havazás miatt törölték az érkező járatokat és a felszálló járatok legtöbbjét, míg a többi jelentős késéssel indult a repülőtérről. A szerda este kezdődött sűrű és kitartó havazás a közúti közlekedésben is jelentős fennakadásokat okozott csütörtökön Ausztriában, elsősorban az ország keleti részében.

07:23Hólánccal Horvátországba

A Somogy megyei határátkelőhelyeken nem engedik be Horvátországba a nagyobb teherautókat, a személykocsik közlekedését pedig csak hólánccal engedélyezik.

Barcson és Berzencén a 7,5 tonnánál súlyosabb tehergépjárműveket beutazását nem engedélyezik a horvát hatóságok, a személygépkocsik pedig csak akkor haladhatnak tovább, ha hóláncot használnak - tájékoztatott Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense pénteken kora reggel.

07:21Lezárt utak Zala megyében

Két mellékutat lezártak, és több főútvonal is nehezen járható Zalában a péntekre virradó éjszaka feltámadt szél által okozott hóátfúvások miatt. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. zalai ügyeletének tájékoztatása szerint lezárták az utat Kisgörbő és Zalaszentgrót, valamint Söjtör és Tófej között. A hóátfúvások miatt nehezen járható a 75-ös és a 76-os út, valamint a Letenye és Tótszerdahely, továbbá a Lenti és Bajánsenye közötti útszakasz.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese az MTI-nek elmondta: csütörtök este óta hat helyszínre vonultak műszaki mentésre. Pölöskefőnél egy menetrendszerű autóbusz akadt el utasaival, két-két esetben kenyérszállító teherautót és kamiont kellett kimenteni a hó fogságából, Nagykanizsán pedig személyautók akadtak el a hóban. A közútkezelő és a katasztrófavédelem is közölte: elzárt település nincs Zalában, de a hóátfúvások miatt egyre rosszabbak az útviszonyok.

07:19Tucatnyi járhatatlan út Győr-Mosonban

Tucatnyi alsóbbrendű út járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, de minden településre el lehet jutni – közölte a Magyar Közút megyei ügyelete. Csorna, Fertőszentmiklós és Mosonmagyaróvár környékén vannak a járhatatlan szakaszok. A főutakon, ha a megszokottnál lassabban is, de lehet közlekedni, nehézséget egyedül a 83-as út Tét és Tétszentkút közötti szakaszáról jelentettek.

07:15Összefoglaló a tegnapi hóhelyzetről




07:06Nyolc utat zártak le Vas megyében

Viharos szél okoz hófúvást Vas megyében, ahol minden település megközelíthető, de több alsórendű út csak egy nyomon járható, nyolcat pedig le kellett zárni - közölte a Magyar Közút Kht. Vas Megyei Igazgatóságának ügyeletese pénteken kora reggel az MTI-vel. Nagy Györgyi elmondta: éjszaka friss hó nem hullott a megyében, de a viharos szél miatt megyeszerte, főleg a szombathelyi és sárvári részen hóátfúvások vannak.

Lezárták a forgalom elől a Celldömölk és Mesteri, a Karakó és Jánosháza, a Kemenessömjén és Vönöck, a Mersevát és Kemenesszentmárton, a Pápoc és a megyehatár, a Csepreg és Újkér, a Csepreg, Bük és Tompaládony, valamint az Ölbő és Sárvár közötti utat - sorolta az ügyeletes. A 84-es úton a hegyfalui körforgalomtól a megyehatárig csak a személygépkocsikat engedik közlekedni, a kamionokat és teherautókat nem.

Folyamatosan érkeznek jelzések a közútkezelőhöz járművek elakadásáról, de személyi sérüléssel járó baleset tudomásuk szerint eddig nem történt. Balogh Nikoletta, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta: amíg előző nap főleg kamionokat, éjjel inkább bajba jutott személygépkocsikat és utasaikat kellett menteniük a tűzoltóknak, éjféltől 14 esetben vonultak a vasi tűzoltók ilyen műszaki mentéshez.

06:54Több mint harminc esethez vonultak a tűzoltók

A télies időjárás, a rossz útviszonyok miatt pénteken már a hajnali órákban több mint harminc esethez riasztották a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelem Főigazgatóságának (OKF) helyettes szóvivője az MTI-vel. Hajdu Márton elmondta: az elmúlt napokhoz hasonlóan közúti balesetek, elakadt járművek miatt hívták a tűzoltókat.

Csütörtökön 130 közúti balesetnél kellett beavatkozniuk, és 80 úton rekedt járművet szabadítottak ki főként Vas, Veszprém és Zala megyében.

Hajdu Márton ismét felhívta a figyelmet, hogy az esetleges balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, valamint legyen az autóban vontatókötél és lapát, amelyekkel egymásnak is segíteni tudnak az autósok.

06:5226 járhatatlan út Dunántúlon

Huszonhat út vált járhatatlanná hóátfúvás miatt a Dunántúlon, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. azt kéri, hogy az érintett területeken senki ne induljon útnak. Elzárt település nincs az országban.

A szervezet péntek reggeli tájékoztatása szerint az erős szél folyamatosan visszahordja a letakarított havat az úttestre a Dunántúlon, így Győr-Moson-Sopron, Vas, Komárom-Esztergom, Veszprém és Zala megyében összesen 26 útszakasz járhatatlan.

A fő- és mellékutak Győr-Moson-Sopron, Veszprém, valamint Vas és Zala megyében többfelé hókásásak, latyakosak, hóbordásak, a mellékutak havasak, nehezen járhatók. Az eddig lehullott hó vastagsága átlagosan 30-40 centiméter - tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

06:50Piros riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki Somogy, Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megye egyes kistérségeire hófúvás miatt péntek hajnalban - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Ezeken a területeken egy-három órán belül erős hófúvásra lehet számítani, a viharos szél miatt a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszok várhatóak. Emellett csaknem az egész Dunántúlon érvényben van első- vagy másodfokú riasztás szintén a hófúvás miatt.

Az OKF azt kéri, hogy az érintett területeken, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül fontos.

A meteorológiai szolgálat egész napra szóló veszélyjelzése szerint hófúvás miatt csak Heves, Nógrád és Pest megye, valamint a főváros területén nincs figyelmeztetés. Ezen felül a pénteken várható jelentős mennyiségű hó miatt figyelmeztetések vannak érvényben Veszprém, Zala, Somogy, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint a főváros területén.

06:45Sok helyen fog esni a hó

A meteorológiai szolgálat a péntek hajnalban az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az előzetes várakozásokhoz képest nagyobb területet érint pénteken a havazás. Reggel egyre többfelé lehet havazásra számítani, a hó a főváros környékén eleinte olvadni fog. A Tiszántúlon késő délutánig vegyes halmazállapotú csapadék hullhat.

A késő estig lehulló friss hóréteg vastagsága az északi- északkeleti megyékben általában legfeljebb 5 centiméter lehet, Észak- és Közép-Dunántúlon 5-15 centiméter között valószínű,
de a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza köze déli részén 15-20 centiméternyinél is több eshet.

Pénteken az ország nagy részén erős lehet a szél, a Dunántúlon és északkeleten már az óránkénti 70 kilométeres erősséget is meghaladó viharos lökések is előfordulhatnak. A Dunától nyugatra és a Dél-Alföldön (délután már az Alföld északabbi részén is) az erős vagy viharos szél a korábban lehullott, illetve a frissen hulló havat hordhatja - olvasható a meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzésében.

atv.hu / MTI

Vas megyében Acsád, Bő, Chernelházadamonya, Gór, Iklanberény, Kőszegpaty, Lócs, Mesterháza, Meszlen, Nagygeresd, Nemescsó, Nemesládony, Pusztacsó, Répceszentgyörgy, Tormásliget, Vassurány és Vasszilvágy van elzárva.

Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszpérm és Zala megyében 37 utat zártak le, a legtöbbet Győr megyében.

Kora délutáni hír szerint lezárták a letenyei határátkelőt.

Az OKF 179 balesetnél avatkozott be, a legtöbb káreset Győr-Moson-Sopronban, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében történt.

Leáll a buszközlekedés

Szinte leállt az autóbusz-közlekedés Vas megyében a hófúvás miatt - közölte a Vasi Volán Zrt. közszolgáltatási és kereskedelmi igazgatója péntek délelőtt az MTI-vel.

Pathy Tivadar elmondta: Jákra, Vaskeresztesre, Sorokpolányba elindult ugyan egy-egy autóbusz, valamint Körmend és Zalaegerszeg irányába is tudnak még közlekedni, de a többi utat vagy lezárták, vagy nem lehet busszal közlekedni rajta.

Folyamatosan pontosítják az információkat, a helyzet ugyanis egyfolytában változik. A katasztrófavédelemmel, a közútkezelővel és a rendőrséggel egyeztetve indítanak el egyes járatokat, de még így sem biztos, hogy egy-egy autóbusz meg is érkezik úti céljára - tette hozzá.

Zala megye, 74-es főút
Fotó: MTI

A GYSEV Zrt. a Volán-társaságokkal egyeztetve úgy döntött, hogy péntek délelőttől elfogadja járatain a Kisalföld Volán és a Vasi Volán érvényes buszbérleteit - közölte a vasúttársaság szóvivője az MTI-vel. 

Rázó László elmondta: az intézkedés azokat a szakaszokat érinti, ahol az időjárási körülmények miatt nem tudnak közlekedni a buszok, és addig marad érvényben, amíg a buszközlekedés helyre nem áll.

A vasúttársaság továbbra is forró teát oszt vasútállomásain Szombathelyen, Sopronban és Csornán, a nagyobb állomások várótermei pedig éjszaka is nyitva lesznek - fűzte hozzá.

A megyei rendőr-főkapitányság korábbi tájékoztatása szerint Vas megyében jelenleg huszonöt ponton tizenkilenc útszakasz van lezárva.

A rendkívüli hóhelyzet miatt Sárvárról minden kivezető közutat határozatlan időre lezárt a rendőrség péntek délelőtt tíz órától.

Autóbusz-közlekedés a térségben jelenleg nincs, a vasúti közlekedés azonban biztosított. A védelmi bizottság felhívta a munkahelyek és az intézmények vezetőit, hogy gondoskodjanak a diákok és a dolgozók elhelyezéséről, ha erre nincs módjuk, vegyék igénybe a polgármesteri hivatalok által kijelölt befogadó helyeket.

Balesetek, lezárt utak

Nem lehet tartani az autóbusz-menetrendet Zalában, sok település megközelíthetetlenné vált, a közutakon vesztegelnek a buszok - tájékoztatta a Zala Volán személyközlekedési igazgatója pénteken az MTI-t.

Busa Csaba elmondta: kora reggel óta gyakorlatilag csak a főutakon járnak az autóbuszaik, a bekötőutak és a zsáktelepülések megközelíthetetlenekké váltak. Járataik a főutakon is csak lassan jutnak előre, Sármellék térségében a Zalaegerszegről Budapestre tartó járat kényszerült veszteglésre az útviszonyok és az elakadt járművek miatt.

Az útnak induló járatok is csak jelentős késéssel érnek célállomásukra. Déli 12 óra után a 74-es és 75-ös főút kereszteződését, a baki tetőn lévő körforgalmat is lezárták a hófúvások miatt, így a buszok kerülőútra kényszerülnek.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a rendkívüli időjárásra tekintettel lezárták a 75-ös főutat Bak és Búcsúszentlászló között. A hóátfúvás miatt szintén le van zárva a körforgalom a 76-os és 75-ös főút kereszteződésében.

Forgalmas útszakaszokat zárt le Szombathelyen a is rendőrség. Nem járható a 87-es számú főút a Söptei úti körforgalom és a Zanati úti felüljáró közötti szakasza. Szintén lezárták a 84-es számú főút Hegyfalu és Újkér közötti szakaszát.

Hó alatt Szombathely belvárosa
Fotó: MTI

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője közölte: Zalában délelőtt lezárták a 86-os főutat a tehergépkocsik előtt, a 29-es kilométertől Körmend irányába. Az útszakasz azóta személygépkocsival ismét járhatóvá vált, de a rendőrség a kamionok közlekedését továbbra sem engedi.A 75-ös főút kritikus szakaszain hómaró dolgozik, a személyautókat és terepjárókat is csak a munkagép után engedik az útra.

A szóvivő hozzátette azt is: az erős szél és hófúvás miatt a látótávolság a megyében helyenként csupán 20-30 méter.

Nem léphetnek be Szlovénia felől Magyarországra a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű teherjárművek - tájékoztatta a Zala Megyei Védelmi Bizottság az MTI-t.

Rigó Csaba kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke közölte: pénteken 10 óra 30 perctől rendelték el a teherforgalom korlátozását Szlovénia irányából.

Kamionnal itt sem megy

Négy útszakasz járhatatlan Győr-Moson-Sopron megyében, és két átkelőhelyet sem használhatnak a kamionok - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese.

Kálmán Gabriella elmondta: a Páli és Edve, az Újkér és Egyházasfalu, a Bezenye és Hegyeshalom közötti, valamint a Mosonszolnokot az 1-es úttal összekötő szakaszt zárták le a rendkívüli időjárás miatt a forgalom elől. Több térségben kötelező a hólánc használata.

A hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek ismét csak azzal a korlátozással léphetnek be Kópházánál és Sopronnál az országba, hogy nem használhatják a 85-ös és a 86-os utat. 

A megyében a 84-es út Újkérnél egy sávon járható, a 86-oson Répcelak és Beled között pedig hóban elakadt járművek akadályozzák a forgalmat.

Jelentős késéssel közlekednek Veszprém megyében a buszok. A hófúvások miatt lezárták a nehezen járható utakat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken az MTI-t.

Bakos György elmondta: az időjárási viszonyok miatt lezárták a forgalom elől a Kemeneshőgyész-Vönöck, a Malomsok-Csikvánd és a Kemenesszentpéter-Egyházaskesző útvonalakat. Nehezen járható a Balaton-felvidéken a Káptalantóti-Nemesgulács, valamint a Zánka-Gyulakeszi útszakasz.

A megyei katasztrófavédelemnek fél tizenegyig 19 esetben kellett kivonulniuk: 15-ször elakadt járművek mentéséhez, egy közúti balesethez, háromszor pedig a járókelőket veszélyeztető, magasban lévő hó eltakarításához riasztották a tűzoltókat - tette hozzá.

Kiemelte: az igazgatóság a közútkezelővel - amely negyven géppel tisztítja a megye útjait - és a mentőszolgálattal együtt mindent megtesz a hóhelyzet kezelése érdekében, ugyanakkor azt kérik, aki teheti, ne induljon ma útnak Veszprém megyében.

Porga Gyula, Veszprém fideszes polgármestere csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy pénteken éjfélig ingyenes a parkolás és a tömegközlekedés a megyeszékhelyen.

Riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) piros, vagyis harmadfokú riasztást adott ki a Dunántúl öt megyéjének 26 kistérségére hófúvás miatt, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kéri az autósokat, hogy aki teheti, ne induljon útnak az érintett térségben.

Az OKF az MTI-hez eljuttatott péntek délelőtti felhívásában arra figyelmeztet: hófúvás miatt harmadfokú riasztás van érvényben Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyék 26 kistérségében. A piros színű jelzés Csorna, Mosonmagyaróvár, Kapuvár, Sopron-Fertőd, Lengyeltóti, Fonyód, Marcal, Körmend, Celldömölk, Csepreg, Kőszeg, Sárvár, Szombathely, Vasvár, Pápa, Ajka, Devecser, Sümeg, Tapolca, Nagykanizsa, Zalakaros, Hévíz, Keszthely, Pacsa, Zalaegerszeg, Zalaszentgrót térségére érvényes, mert ezekben a hótakaróval borított térségekben a viharos, 60-70 km/órát elérő szél hótorlaszokat emelhet.

Másodfokú, narancssárga riasztás van érvényben - szintén a hófúvás miatt - Komárom-Esztergom, Fejér, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya megyékben.

Az OKF arra kéri az autósokat, aki teheti, ne induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.