2013. január 20., vasárnap

Budapest a hó fogságában


Budapest a hó fogságában

A szakadó hó káoszt, fennakadást, közlekedési gondokat okozott a fővárosban is. A járatok, vonatok késnek, az autópályákon a forgalom lelassult. Sok a baleset. Aki teheti ne induljon útnak. Kövesd velünk élőben a hóhelyzetet és a friss közlekedési híreket.
SZM, MTI
Legújabb hír:
MA NEM ELLENŐRZIK A PARKOLÓKAT A BELVÁROSBAN

Az V. kerület polgármestere arra kérte a Belváros-Lipótváros Közterület-Felügyeletét, hogy a hóhelyzetre tekintettel hétfőn függessze fel a parkolás ellenőrzését és pótdíjazását. A belvárosi közterület-felügyelet munkatársai a parkolóhelyek megtisztításában és az utak járhatóvá tételében működnek közre.
Legfrissebb hír az iskolásoknak:
A REGGELI KÉSÉST IGAZOLTNAK VESZIK

A BKK vezérigazgatója az imént egyeztetett a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnökével: a budapesti iskolák a havazásra tekintettel természetesen igazoltnak tekintik a ma reggeli késéseket, hiányzásokat. Külön igazolásra a BKK-tól ezért nincsen szükség.
Legfrissebb információ:
A tömegközlekedés Budapesten, a mai napon INGYENES.

Fotó: Bán Ágnes, Óbuda
A havazás pillanatnyi állása:
Felhőkép
Nagyobb és élesebb térkép: Időkép
Forrás: Időkép
Az eddig készült hófotókat itt nézhetitek meg.
A BKK friss infója a tömegközlekedőknek:
Helyreállt a 17-es, az 59-es és 61-es villamos közlekedése is Budapesten dél körül, így minden villamos és kötött pályás jármű a teljes útvonalán közlekedik
A 29-es autóbuszok továbbra is megosztva, Hűvösvölgy és Pasaréti tér, illetve a Szentlélek tér és a Kolosy tér között járnak.
A 39-es buszok a Batthyány tértől csak a Déli pályaudvarig tudnak közlekedni.
Az 53-as autóbuszok az Újbuda-Központtól csak a Sasadi útig közlekednek.
A 65-ös és a 165-ös buszok nem járnak.
A 112-es autóbuszok az Urániától csak az Apor Vilmos térig közlekednek.
A 129-es autóbuszok a Széher út helyett Hűvösvölgy, végállomáshoz közlekednek.
A 137-es és a 237-es járatok a Szentlélek tértől csak a Bécsi útig közlekednek.
A 149-es busz továbbra sem jár.
A 150-es és a 250-es buszok közlekedésében a Tordai úton fennakadásokra kell számítani.
A 153-as buszok eredeti útvonalukon közlekednek.
A 155-ös buszok rövidített útvonalon, a 156-os busz útvonalára terelve járnak.
A budai hegyvidéket érintő vonalakon alkalmanként 3-4-szeresére növekszik járataink követési és menetideje.
Továbbra is zavartalanul közlekednek a metrók, a hévek valamint a 4-es és a 6-os villamosok.
Szinte minden járat 15-30 perces késéssel közlekedik.
Budapest környéke
A havazás miatt hosszabb menetidőre kell számítani több autópályán Budapest közelében – olvasható az Állami Autópályakezelő Zrt. hétfő reggel a honlapján.
Áll a forgalom a 10-es úton Solymár közelében egy szalagkorlátnak ütközött kamion miatt – mondta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.
Fennakadásokat okoz a vasárnap este óta tartó havazás a budapesti közösségi közlekedésben – közölte a Budapesti Közlekedési Központ hétfő reggel. A havazás főként a budai hegyekben és a külső kerületekben okoz fennakadásokat a forgalomban.
Ingyenes a tömegközlekedés
A havazás miatt, illetve a Budapesten és környékén jelentősen lelassult forgalomra tekintettel Tarlós István főpolgármester engedélye alapján a Budapesti Közlekedési Központ a mai napra, január 14-én hétfőn 24 óráig ingyenes tömegközlekedést biztosít a BKK teljes vonalhálózatán (Budapesten és az érintett agglomerációs busz- és hév-vonalakon).
“Az intézkedésről minden jegyellenőr, metróellenőr, közterület-felügyelő kiértesítését megkezdtük, és kollégáinkat utastájékoztatási feladatokra irányítjuk át. Kérjük az autósokat, hogy aki teheti, a közösségi közlekedést vegye igénybe. Kötöttpályás fővonalaink, a metrók és hévek megbízhatóan közlekednek, a villamosjáratok is néhány kivétellel járnak. A hegyvidéki buszjáratokon jelentős a fennakadás, többek között számos baleset és keresztbefordult autó miatt.
Az intézkedés célja, hogy ezáltal is biztosítsuk mindenki számára az egyszerű hozzáférést a közösségi közlekedéshez, ne a jegyvásárlás legyen akadálya az autók letételének. Az intézkedés rendkívüli, kizárólag a mai napra és éjfélig szól. Ezúton is kérjük és köszönjük minden utasunk megértését a havazás miatt bekövetkezett forgalmi zavarok miatt, kollégáink azon dolgoznak, hogy a forgalom mihamarabb helyreálljon, az FKF pedig végzi az utak síkosságmentesítését.”

Fotó: Nagy János, Pesterzsébet
Vonatok helyzete
A teljes Dunántúl valamint Pest és Bács-Kiskun megyében is havazik, Lenti és Szentendre környékén pedig intenzíven esik a hó. A közútkezelő közel 300 munkagéppel dolgozik az utak hóeltakarításán és síkosságmentesítésén. A havazás miatt egyre több vonalon késnek a vonatok váltóállítási gondok miatt.
A Budapest-Székesfehérvár, a Budapest-Pusztaszabolcs, a Budapest-Lajosmizse, a Budapest-Cegléd, a Budapest-Hatvan és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalon 20-40 perc közötti késéssel kell számolniuk az utazóknak – közölte a Mávinform hétfő reggel. Az ország nyugati és középső részén az intenzív havazás és az ónos eső miatt több vonalon váltóállítási problémák okoznak fennakadásokat a vasúti közlekedésben – olvasható a közleményben.
A MÁV Zrt. a forgalmasabb állomásokon megemelt létszámú személyzettel tisztítja a váltókat. A váltófűtő berendezések a maximumon működnek, de a folyamatos havazás és a vonatok okozta menetszél miatt minden vonat után újra kell tisztítani a váltókat.
A társaság közleménye szerint noha a járatok elindultak, a havas, csúszós utakon lassú az előrehaladás, a kötöttpályás közlekedést pedig lefagyott, eltömődött váltók nehezítik. Emiatt a legtöbb vonalon késéssel közlekednek a járművek; a BKK 15-30 perccel hosszabb menetidővel számol a felszíni vonalakon.

Fotó: Kardos Ildikó, Zugló
Hóeltakarítás
A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közölte, hogy éjszaka 67 munkagéppel takarították a fontosabb útvonalakat, a mellékutak takarítását viszont csak a havazás vége után mintegy hat óra múlva tudják megkezdeni. Az FKF a nappali műszakban hómunkásokat vesz fel, emellett arra kéri az ingatlantulajdonosokat, hogy tisztítsák meg az előttük lévő járdaszakaszokat.
Országszerte több helyen havazik, ezért a katasztrófavédelem ismételten felhívja a figyelmet, hogy többfelé havasak, sónedvesek, csúszósak az utak, ezért járművel és gyalogosan egyaránt fokozott figyelemmel kell közlekedni.
Indulás előtt mindenképp tájékozódjatok az útviszonyokról. A balesetek miatt hosszabb-rövidebb időre az úton rekedhetnek a járművek. Ezért azt tanácsolják, hogy mindenki tankoljon hosszabb időre elegendő üzemanyagot, legyen az autóban vontatókötél és lapát, így egymásnak is tudnak segíteni az autósok.
A várható hó- (és eső-) helyzet:

Forrás: Időkép
Várható időjárás
Ma északon-északkeleten és nyugaton további havazás, a többi részen havas eső, akár ónos eső, eső várható. A szél élénk lesz, néhol megerősödik, hófúvást is okozhat. Nappalra megenyhül: -2 és +5°C között lesz a hőmérséklet.
Holnap marad a csapadékos idő, de főleg eső várható. A Tiszántúlon élénk marad a szél, és emelkedik a hőmérséklet. Szerdán továbbra is csapadékos, felhős marad az idő, lehet hó, helyenként ónos eső, eső hullik majd. A az északi szél élénk lesz, napközben -2 és +5°C várható.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat a havazás miatt hétfőre Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adott ki. A főváros területén elsőfokú, vagyis citromsárga a figyelmeztetés, több mint 10 centiméternyi hó eshet egy nap alatt.
Az élénk, helyenként erős keleti, délkeleti szél hóátfúvásokat is okozhat, gyenge ónos esőre is készülni kell. A csúszós-havas felszínre fagyott, vagy túlhűlt eső miatt rendkívül csúszós és veszélyes jégpáncél alakulhat ki az ország jelentős részén.
Hómunkásokat vesznek fel, infókért katt ide:
www.fkf.hu/portal/page/portal/fkf/hotakaritas
Ha hasznos a cikk, nyomj egy lájkot!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video