2013. február 14., csütörtök

Narancs riasztás és lezárt utak: havazás, hófúvás még több felé


A Meteorológiai Szolgálat előrejelzése  szerint az előttünk álló éjszaka a Dunántúl nyugati felében folytatódik a havazás, az intenzívebb csapadék Zala és Somogy megye nyugati felében valószínűbb. A reggeli órákig Győr-Moson-Sopron, Vas, Veszprém megyében kb. 1-6 cm hó valószínű, de nagyobb valószínűséggel Zala megyében és Somogy megye nyugati, délnyugati felében (kisebb területen) 10 cm-t elérő vagy azt meghaladó hó hullhat.
A csütörtöki nap folyamán a Dunántúlon (a mainál nagyobb területen) fordulhat elő időszakos havazás, napközben jellemzően a Dunántúl keleti felében 0 fok feletti hőmérsékletek mellett. Csütörtökön a reggeli óráktól az éjféli órákig a Dunántúlon lepel-5 cm hó valószínű.
Az erős, helyenként viharos (45-65 km/h) lökésekkel kísért északi szél a Dunántúl nyugati felén/harmadán hófúvást okoz a csütörtök délelőtti, déli órákig, amely hótorlaszokat emelhet. Emiatt ezekre a megyékre narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Emellett Somogy és Zala megyére a havazás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, ezeken a területeken csütörtökön több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat.
Közútkezelő: a Dunántúlon továbbra is nehéz közlekedni
A Dunántúl nyugati és északnyugati területein a főutak és a mellékutak havasak, hókásásak vagy latyakosak, és csak nehezen járhatók - közölte a Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője szerda este az MTI-vel.
Közleményében azt írta: a Zala, Vas, Veszprém és Győr-Moson-Sopron megyékben továbbra is esik a hó. A Dunántúl nyugati és északnyugati területein a főutak havasak, hókásásak vagy latyakosak, Csorna, Fertőszentmiklós, Szombathely és Ajka környékén jégbordásak, Pápa és Mosonmagyaróvár térségében hóbordásak, síkosak.
A mellékutak ezeken a területen szintén havasak, hókásásak, és csak nehezen járhatók. A Dunántúlon továbbra is közepes erejű szél fúj, hordja a havat a Bakonyban és a nyugati határ mentén - tette hozzá.
A közútkezelő összesítése szerint Vas megyében van a legtöbb lezárt útszakasz, de Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyékben is előfordulnak. Pécsi Sándor megjegyezte, hogy a lezárt utak hálózati szerepe nem jelentős, és elzárt település egyik megyében sincs.
Csornánál a 85-ös és a 86-os főút körforgalmi csomópontjában a 7,5 tonna össztömeget meghaladó nehéz tehergépjárműveket leterelik a 85-ös főútról a 86-osra Jánossomorja felé. Kamiontilalmat vezettek be a 83-as főúton Pápa és 8-as főút között, a 86-os főúton Páli és a megyehatár között, a 82-es főúton, a 75-ös főúton a 74-es és a 76-os főút csomópontjánál.
Kamionokat várakoznak a hófúvás miatt Szombathelyen, Körmenden és Rábafüzesen
Összesen több mint 130 kamion kényszerül várakozásra a hófúvás miatt Szombathely határában, Körmenden a Szarvas csárdánál, valamint Rábafüzesen - közölte az MTI-vel a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerdán este.
Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint 17 órától teljes útzár van a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán, Rédicsnél és Tornyiszentmiklósnál pedig lezárták a határátkelő állomásokat a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművek elől.
Közlése szerint jelenleg 18 lezárt útszakasz van Vas megyében a hóátfúvások miatt, a korábbiakon kívül lezárták a Celldömölköt Mesterivel, Nádasd és Daraboshegy és Nádasdot Őrimagyarósddal összekötő alsórendű utat is.
Berzencénél nem engedik be a horvátok a kamionokat
Berzencénél szerda este óta nem engedik tovább a 7,5 tonnánál nehezebb kamionokat Horvátország irányába, csak ha horvát rendszámú a jármű - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t.
Méhes Dóra közlése szerint a korlátozás csak Horvátország irányába érvényes, Magyarországra zavartalan a közlekedés. A másik Somogy megyei határátkelőről, Barcsról egyelőre nem érkezett hasonló jelzés a rendőrséghez.
Győr-Moson-Sopron megyében korlátozzák a teherforgalmat
A hét és fél tonnánál nehezebb járműveknek már nemcsak a közlekedését, hanem az országba lépését is korlátozza a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság.
Szerda esti közleményük szerint nem léphetnek be az országba a rajkai, a hegyeshalmi, a vámosszabadi, a soproni és a kópházi határátkelőkön. Kivételek azok a járművek, amelyek nem a 82-es, 83-as, 85-ös vagy a 86-os főúton kívánnak közlekedni, illetve úti céljuk Csorna, Kapuvár vagy Sopron.
A védelmi bizottság órákkal korábban úgy döntött: nem használhatják a 85-ös és a 86-os főút Győr-Moson-Sopron megyei szakaszát a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek szerda este fél hattól.
Tájékoztatásuk szerint ennek oka, hogy a megyében kezdődött, várhatóan elhúzódó intenzív havazás, valamint a felerősödő szél hatására keletkező hófúvások következtében a közlekedésben nehézségek jelentkeztek.
Ezért a hét és fél tonnánál nehezebb teherjárművek az M1-es autópályáról a 85-ös és 86-os útra nem térhetnek le, a két főutat nem használhatják.
Újabb utakat kellett lezárni Zalában
A hóátfúvások miatt újabb három utat zártak le szerda este Zala megyében, így már hat útszakasz teljesen járhatatlan.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a közútkezelő folyamatos munkája ellenére a megyében tovább romlott az utak állapota.
A havazás és az erős szél miatt szerda este újabb három utat zártak le: a 75-ös főutat a 74-es és 75-ös főút körforgalmú csomópontja és Pölöske közötti szakaszon, valamint az Újudvar és Magyarszerdahely, illetve a Gelse és Zalaszentbalázs közötti összekötő utat.
Továbbra sem járható a 7511-es jelű út Nagyrécse, a 75111-es út Sármellék, valamint a 7337-es út Gógánfa közelében.
A katasztrófavédelem közlése szerint a hóátfúvások miatt Zalában további tizennégy útszakasz csak nehezen járható.
Keresztbe fordult kamion miatt torlódnak a járművek Szombathely határában
Keresztbe fordult egy kamion a 86-os főúton, Szombathely és Zanat között. A jármű műszaki mentése nagy erőkkel folyik, a feltorlódott kamionokat Szombathelyen, a Tesco-parkolóban várakoztatják. Teherjárművek várakoznak Körmenden, a Szarvas-csárdánál is - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szerda este az MTI-vel.
Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint hóátfúvások miatt lezárták a Jánosháza és a 8-as főút közötti összekötő utat, a Pápóc és a megyehatár, a Csempeszkopács és Meggyeskovácsi, a Kemenespálfa és Kissomlyó, a Köcsk bekötő, a Kemenessömjén és Vönöck, a Kemenesszentmárton és Mersevát, a Kám és Egervár, a Söpte és Salköveskút, a Boba és Nemeskocs, a Celldömölk és Gérce, a Celldömölk és Vásárosmiske, a Karakó és Jánosháza, a Bucsu bekötő és Szombathely, valamint a Csepreg és Újkér közötti útszakaszt.
Továbbra is zajlik a műszaki mentés a 86-os főút Hegyfalu és Csorna közötti szakaszán. Elzárt település változatlanul nincs a megyében - tette hozzá a szóvivő.
Azoknak, akik Hegyfalu és Répcelak közötti településeken laknak és személyautóval tartanak hazafelé, a rendőrség biztosítja a szabad hazajutást, a Vasi Volán Zrt. járatai a térségben Répcelakig közlekednek - fűzte hozzá Balogh Nikoletta.
A GYSEV járatain elfogadják a Vasi Volán bérleteit
A hóhelyzet miatt ismét elfogadja a Vasi Volán buszbérleteit a GYSEV Zrt. - közölte a vasúttársaság szóvivője szerda délután az MTI-vel.
Rázó László közleménye szerint a hófúvások miatt a megye több helyszínén szünetel az autóbuszos közlekedés a térségben, ezért a vasúttársaság a Vasi Volánnal egyeztetve úgy döntött: szerda délutántól üzemzárásig elfogadja járatain az érvényes buszbérleteket.
A térségben a vonatközlekedés folyamatos, mindössze néhány perces késések fordulhatnak elő - fűzte hozzá a szóvivő.
Újabb utakat zártak le Veszprém megyében
Újabb utakat zártak le a havazás miatt Veszprém megyében, a kamionstop pedig továbbra is érvényben van a 82-es és a 83-as főúton - tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerdán kora este az MTI-t.
Bakos György elmondta: a havazás, illetve a Vas megyében kialakult torlódás miatt lezárták a Gógánfa és Ukk, a Kemenesszentpéter és Pápóc, a Kemeneshőgyész és Kemenesmagasi, valamint a Pápakovácsi és Ganna közötti utat, de elzárt település nincs a megyében.
Továbbra se használhatják a 7,5 tonnánál nehezebb járművek a 82-es főút Veszprém megyei szakaszát Veszprémvarsánytól, valamint a 83-as főutat Városlőd és Pápa között - tette hozzá.
Tájékoztatása szerint a közútkezelő 35 munkagéppel tisztítja az utakat, de a megyében több helyen hóátfúvások nehezítik a közlekedést.
Bakos György elmondta azt is: a katasztrófavédelem az esti órákig csaknem húsz esetben nyújtott segítséget a havazás miatt bajba jutott embereknek, 35 kamion haladhatott tovább munkájuknak köszönhetően.
A katasztrófavédelem továbbra is azt kéri, hogy aki teheti, ne keljen útra Veszprém megyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video