2014. február 8., szombat

Máris megvan az első olimpiai bajnok

Kiosztották a 2014-es szocsi téli olimpia első érmet, a játékok történetében most bemutatkozó snowboard slopestyle első olimpiai bajnoka az amerikai Sage Kotsenburg lett. Már az első fordulóban bemutatta a győztes produkciót. 
h i r d e t é s
A csütörtöki selejtezők után még négy hely maradt a döntőben, szombat reggel Billy Morgan, Mark McMorris and Juki Kadono és Sage Kotsenburg küzdötte még be magát az új szám fináléjába. A kanadai Max Parrot ment neki favoritként, aki 97.5-ös pontszámmal jutott tovább a selejtezőkből.
A három korláttal és három hatalmas ugratóval tarkított pályán törött bordával versenyző kanadai Mark McMorris is jól kezdett, de első futamában a második ugrató után elesett. Jött az amerikai Sage Kotsenburg, egy 93.5-ös pontot érő erős gyakorlattal indított. A britek nagy reménysége, Billy Morgan elesett, honfitársa Jamie Nicholls már annál jobban ment, az viszont meglepte, hogy csak 85 pontot kapott a bíráktól, akik már az első napon rengeteg kritikát kaptak a pontszámok miatt. A svéd Thorgsen sem volt elégedett a 83 pontos eredményével, és nem azért, mert nem hozott ki magából mindent.

Alulpontozták őket

Sok versenyző arra panaszkodott csütörtökön, hogy alulpontozták gyakorlatukat. A hat pontozóbíró több szempontot is figyelembe vesz az értékeléskor, számít a kivitelezés, a stílus, a trükkök változatossága, és persze az is, hogyan érnek földet  a versenyzők. A bírók egyébként konzultálhatnak egymással, miközben a döntést meghozzák.
Mindenki az első kör utolsó versenyzőjeként induló Max Parrotra várt, az aranyéremre esélyes kanadai szinte végig hibátlanul ment, aztán az utolsó rámpa után leült, így az első kör után hetedikként állt. 
Jöhetett a mindent eldöntő második kör, McMorris 88.75-tel nyitotta, nagyjából ugyanennyit kapott az első körben legjobb Kotsenburg is, aki elsőkörös 93.5-ös pontszámával továbbra is remek helyzetben volt. A brit Morgan megint leült, a norvég Braaten nagyot esett, a kanadai Toutan az első öt akadályt sikerrel vette, az utolsónál ő is rosszul ért földet. Nicholls sem tudott javítani, és még jöttek a nagyok. A svéd Thorgen javítani tudott elsőkörös eredményéhez képest, ezzel feljött harmadiknak, mivel a két futam közül a jobb alapján rangsorolják a versenyzőket.  
A végére Sandbech és Parrot maradt, ezen dőlt el a végleges sorrend. Meg is kavarták, utolsó előttiként Sandbech a döntő második legjobb eredményét produkálta 91.50-nel. Utolsóként érkezett a kanadai Max Parrot, aki egyedül az utolsó ugrásnál rontott, éremgyanúsnak tűnt a produkció, ám végül csak az ötödik helyre pontozták. 
A húszéves Kotsenburg úgy lett olimpiai bajnok, hogy néhány órával a döntő előtt még versenyeznie kellett az elődöntőben. Az ezüstérem a norvég Staale Sandbaché, a bronzérmes a kanadai Mark McMorris. Az olimpiai bajnok igazi snowboardos családból származik, két testvére is profi snowboardos volt.  
Az még az olimpia első napja előtt eldőlt, hogy a snowboard-szupersztár Shaun White nem áll rajthoz slopestyle-ban, miután az olimpia előtti edzéseken többen megsérültek. White nem akart kockáztatni, inkább a félcsőben próbálja majd megszerezni harmadik címét. 
Snowboard, férfi slopestyle, olimpiai bajnok:
--------------------------------------------
Sage Kotsenburg (Egyesült Államok) 93,50 pont
2. Staale Sandbech (Norvégia) 91,75
3. Mark McMorris (Kanada) 88,75

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video