Google+ Followers

Fordító - Translate (Choose your language to translate this page)

2014. június 22., vasárnap

Így nő egy vulkáni sziget területe

Rövidesen összeállítást közlünk 2011 vulkáni kitöréseiről, úgy ahogy azt tavaly is tettük, előbb azonban álljon itt egy látványos összeállítás arról, hogy növekszik egy sziget.
A hawaii Nagy szigeten (Big Island) 1983. január 3-án egy hosszú hasadék nyílt fel a Keleti Rift zóna területén, lávafüggöny csapott fel, majd júniusra a kitörés egy pontra szűkült. Káprázatos lávaszökőkút kitörésekkel megszületett a furcsa nevű Pu‘u ‘Ō‘ō tűzhányó (a név eredetére vonatkozó kis történet a Vulkánok c. könyvemből idézve a következőképpen szól: A kitörés a Kilauea kalderától keletre indult meg, pontosan ott, ahol a vulkanológiai térképen a „Flow of 1965” o betűje volt. Taeko Jane Takahashi ezzel magyarázza miért kapta az új vulkáni kúp a furcsának tűnő Pu’u ’O’o nevet. A Pu’u kúpot jelent és első neve így Pu’u O lett. A vulkanológusok azonban egyeztettek Kalapana falu öregeivel is a névválasztásról, akik hosszú történetbe kezdtek. Ennek vége az lett, hogy a választott név is egy picit hosszabb lett: Pu’u ’O’o, pontosabban Pu‘u ‘Ō‘ō, ahol az ‘Ō‘ō annyit jelent, hogy földbeszúrt bot. Ez pedig Pelenek, a hawaii tűzhányók istenének tevékenységére utal, aki botját földbe szúrva alkot újabb és újabb vulkáni kúpot.)
hosszú folyamatos vulkáni működés során 2011. januárjáig 3,5 köbkilométer láva ömlött a felszínre, ami 123 négyzetkilométer kiterjedésű területet borított be, a sziget nagysága pedig 206 hektárral, azaz több mint 2 négyzetkilométerrel növekedett!
A sziget területének növekedése most újabb fázisához ért. December 9-én délután a Pu‘u ‘Ō‘ō újabb lávaadagot bocsájtott útjára, ami többek között jól szigetelt lávaalagutakon keresztül több kilométert megtéve 2011. februárja után ismét eljutott a tengerpartra.
Az alábbi képek, amelyek Leigh Hilbert csodálatos fotóiból válogatás, hűen tükrözik a dinamikus Föld egy pompázatos epizódját, ahogy egy sziget újabb szárazföld darabbal gazdagodik:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Látogatók ~ Visitors

Flag Counter

Good morning, I wish you a nice day to all of our radio listeners


Dér István ISI Remény Sokszor gondolok rád, olykor hangodat hallani vélem, De oly messze vagy, gondolataim keresnek téged. Már a tavaszi nap is előbújt, mosolyogva néz rám, Csak néz... és találgatja, hol találok én rád! Lassan már életre kel a lila, mosolygós kis ibolya, Illatát nevetve jókedvében rám ontja. És megkérdezi, ő még mindig messze jár? Elgondolkodik a többi tavaszi virág, ki őrá vár! Mikor a mandula és barackfa ágait virág borítja, És eljön a bodza és akácvirág, gondolatom még ott jár. Oly gyorsan repül az idő, de valamiért mégis megáll, Hosszú-hosszú hónapok telnek el, ha majd előttem állsz! Olykor látni vélem nevető szemed, és hallom kacajod, Mikor lágy, langyos szellő, gondolatban simogatom arcod, Ajkad csak elgondolni tudom, puha édes csókoddal, S gondolatban suhan át, forrón ölelve derekad. Hosszú-hosszú hónapok tán feledve leszek, Még nem tudni, kinek nyújtod majd kezed. Vágyaimat, ha szavaid hallom, éreztetem veled. Mily csodás a telefon, hogy hallod... suttogom neved. Mennyi - mennyi öröm és szerelem vár ránk, Csak maradj nekem e hosszú hónapokon át, Még pompázni fog a tavasz, mikor találkozom veled, Megéred a pillanatot, számunkra mindent jelent. Valentin napra kedvesemhez

Blogarchívum