Google+ Followers

Fordító - Translate (Choose your language to translate this page)

2014. május 15., csütörtök

Török bányabaleset: legalább 238 halott

Legalább 238-an vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki felkereste a tragédia helyszínét.
Mintegy 190 bányász sorsa még mindig ismeretlen - írja az MTI.
Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint a baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott. A mentésben mintegy négyszázan vesznek részt. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Yildiz szerda délelőtt 202 halottról és nyolcvan sérültről beszélt. Utóbbiak közül négynek súlyos az állapota. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések "kritikus szakaszba léptek", és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Egyúttal hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.

Kiakadtak az üzemeltetőre

A történtek miatt Recep Tayyip Erdogan háromnapos nemzeti gyászt hirdetett - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat.
Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a demonstrálók ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált.
Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.
A török munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a somai bányát 2012 óta ötször - legutóbb 2014 márciusában - ellenőrizték, és munkabiztonsági szempontból egyik alkalommal sem találtak kivetnivalót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Látogatók ~ Visitors

Flag Counter

Good morning, I wish you a nice day to all of our radio listeners


Dér István ISI Remény Sokszor gondolok rád, olykor hangodat hallani vélem, De oly messze vagy, gondolataim keresnek téged. Már a tavaszi nap is előbújt, mosolyogva néz rám, Csak néz... és találgatja, hol találok én rád! Lassan már életre kel a lila, mosolygós kis ibolya, Illatát nevetve jókedvében rám ontja. És megkérdezi, ő még mindig messze jár? Elgondolkodik a többi tavaszi virág, ki őrá vár! Mikor a mandula és barackfa ágait virág borítja, És eljön a bodza és akácvirág, gondolatom még ott jár. Oly gyorsan repül az idő, de valamiért mégis megáll, Hosszú-hosszú hónapok telnek el, ha majd előttem állsz! Olykor látni vélem nevető szemed, és hallom kacajod, Mikor lágy, langyos szellő, gondolatban simogatom arcod, Ajkad csak elgondolni tudom, puha édes csókoddal, S gondolatban suhan át, forrón ölelve derekad. Hosszú-hosszú hónapok tán feledve leszek, Még nem tudni, kinek nyújtod majd kezed. Vágyaimat, ha szavaid hallom, éreztetem veled. Mily csodás a telefon, hogy hallod... suttogom neved. Mennyi - mennyi öröm és szerelem vár ránk, Csak maradj nekem e hosszú hónapokon át, Még pompázni fog a tavasz, mikor találkozom veled, Megéred a pillanatot, számunkra mindent jelent. Valentin napra kedvesemhez

Blogarchívum