2014. május 15., csütörtök

Török bányabaleset: legalább 238 halott

Legalább 238-an vesztették életüket a Nyugat-Törökországban történt bányaszerencsétlenségben - közölte szerdán Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki felkereste a tragédia helyszínét.
Mintegy 190 bányász sorsa még mindig ismeretlen - írja az MTI.
Az Isztambultól mintegy 480 kilométerrel délnyugatra fekvő Soma város melletti szénbányában kedden műszakváltás idején detonáció történt. Állítólag egy transzformátor robbant fel, majd tűz ütött ki a mintegy egy kilométer mély tárnában. A bányában megszűnt az áramszolgáltatás, ezért a lift sem működik. Taner Yildiz török energiaügyi miniszter közlése szerint a baleset idején a tárnában 787 ember tartózkodott. A mentésben mintegy négyszázan vesznek részt. A bányászok közül egyesek 420 méterre vannak a földfelszín alatt.

Fotó: Europress Fotóügynökség
Yildiz szerda délelőtt 202 halottról és nyolcvan sérültről beszélt. Utóbbiak közül négynek súlyos az állapota. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy a mentési erőfeszítések "kritikus szakaszba léptek", és az idő múlásával várhatóan tovább fog emelkedni a halálos áldozatok száma. Egyúttal hozzátette, hogy vélhetően ez Törökország történetének legsúlyosabb bányaszerencsétlensége.

Kiakadtak az üzemeltetőre

A történtek miatt Recep Tayyip Erdogan háromnapos nemzeti gyászt hirdetett - közölte a miniszterelnöki hivatal. Az egész országban és a külföldi képviseleteken is félárbocra engedték a zászlókat.
Isztambulban szerdán több száz tiltakozó gyűlt össze a bányát üzemeltető Soma Holding vállalat székhelye előtt. Tüntetést szerveztek a fővárosban, Ankarában is, ahol a rendőrség könnygázt és vízágyút vetett be a demonstrálók ellen. Az AFP francia hírügynökség egyik fotóriportere szerint a tömeg kövekkel dobálta meg a rendfenntartókat, és kormányellenes jelszavakat skandált.
Törökországban gyakoriak a halálos bányabalesetek a biztonsági előírások megszegése vagy az elavult munkaeszközök miatt. Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb balesete 1992-ben történt egy Zonguldak tartománybeli bányában. Ott egy gázrobbanásban 263 ember veszítette életét.
A török munkaügyi minisztérium azt közölte, hogy a somai bányát 2012 óta ötször - legutóbb 2014 márciusában - ellenőrizték, és munkabiztonsági szempontból egyik alkalommal sem találtak kivetnivalót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Blogarchívum