2013. december 30., hétfő

Mindenki veszélyben lehet, aki a téli olimpiára utazik

Felrobbantotta magát vasárnap délelőtt egy öngyilkos terrorista a dél-oroszországi Volgográd pályaudvarán. A merényletnek eddig 16 halálos áldozata és 45 sebesültje van. Az áldozatok száma a hatóságok szerint sokkal nagyobb lett volna, ha a férfinek sikerül bejutnia az épületbe. A volgográdi merénylet tovább erősítette a téli olimpia biztonsága körüli kételyeket. Bár Moszkvában hangoztatják, hogy mindent megtesznek a szocsi olimpia biztonsága érdekében, egyes szakemberek szerint ez nem csökkenti a merényletek veszélyét.

A robbanóeszközt az öngyilkos merénylő közép-európai idő szerint délelőtt háromnegyed tíz körül a központi vasútállomás bejáratánál hozta működésbe, mivel nem engedték át az elektronikus biztonsági kapun, írja az MTI. 


A fémreszeléket is tartalmazó robbanószerkezet pusztító hatása tíz kilogramm trotil robbanóerejét is meghaladta Vlagyimir Markinnak, az orosz szövetségi nyomozóhivatal szóvivőjének tájékoztatása szerint. A merénylőt, akinek a fejét egyes sajtójelentések szerint megtalálták a pályaudvar előcsarnokában, egy fiatal rendőr akadályozta meg abban, hogy tovább mehessen. A rendőr meghalt a robbanásban, hat másik társa megsérült.



Bár a hírek sokáig arról szóltak, hogy a merénylő valószínűleg nő, úgynevezett „fekete özvegy” volt a közeli Észak-Kaukázusból, az iszlamista lázadók központjának számító Dagesztánból, és a nevét – Okszana Aszlanova – is közölték, a videófelvételek tanúsága szerint férfi robbantotta fel magát a pályaudvaron. Egy meg nem nevezett orosz belügyi forrás szerint egy szláv férfi akarta hátizsákjában átvinni a robbanószerkezetet a központi vasútállomás bejáratánál elhelyezett biztonsági kapun. 

A terrorista merényletben a legfrissebb adatok szerint 16-an haltak meg, köztük egy anya, aki testével védte gyermekét a robbanástól. A hatóságok közlése szerint 40 embert vittek kórházba, 45-en szenvedtek kisebb-nagyobb sérüléseket a robbanás miatt, öt embert a helyszínen láttak el az orvosok. A Népszabadságszerint korábbi adatok azonban már 18 halottról is szóltak, és a szám tovább nőhet. A helyszínen tizenöt emberrel végzett a robbanás, egy ember a kórházban halt bele a sérüléseibe.

A Rosszija 24 állami hírtelevízióban mobiltelefonnal készített felvételeket mutattak be, amelyeken jól látszik a robbanáskor keletkezett tűz. Az épület bejárati oldalánál a földszinten és az első emeleten minden ablak üvegét betörte a detonáció.

Szemtanúk beszámolója szerint a pályaudvaron és környékén tartózkodó emberek pánikba estek, az épület előtt holttestek hevertek. A hatóságok a mentés miatt lezárták és átkutatták a vasútállomást, további esetleges robbanószerkezeteket keresve.

Az áldozatok száma a hatóságok szerint sokkal nagyobb lett volna, ha az öngyilkos merénylőnek sikerül bejutnia az épületbe. Egyes értesülések szerint a moszkvai vonaton akarta magát felrobbantani.

Volgográdba orvosi műszerekkel felszerelt mentőrepülőgépet küldött a rendkívüli helyzetek minisztériuma, szakorvosok, pszichológusok is a helyszínre utaztak. A kilenc súlyos sérültet várhatóan Moszkvába viszik.

A dél-oroszországi nagyváros központi pályaudvara fontos vasúti csomópont. Az épületben naponta mintegy három és fél ezer ember fordul meg. Volgográdban futnak össze a krasznodari, a rosztovi, a moszkvai, a szaratovi és az asztraháni vasútvonalak.

Vlagyimir Kolesznyikov, a szövetségi rendőrség szóvivője elmondta, hogy megerősítették a biztonsági intézkedéseket a pályaudvarokon és a repülőtereken, valamint a forgalmas helyeken. Szergej Bozsenov, a Volgográdi régió kormányzója közölte, hogy nincs pánik a milliós lakosú Volga menti nagyvárosban. A településen gyászt rendeltek el január 1. és 3. között.

Az oroszországi muftik tanácsa üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt. A muzulmán vezetők testülete leszögezte, hogy „az iszlámnak semmi köze nincs a terrorista bűncselekményhez”, „a muzulmánok haraggal ítélik el a terroristákat”, és az ártatlan emberek megölését súlyos bűnnek tartják.

A „Russzkije regioni” nevű internetes oldalon az orosz nacionalisták hétfőre „népgyűlést” hirdettek meg Volgográdban. Szerintük le kell mondania a kormányzónak és a város polgármesterének is, mert nem tudták megakadályozni az újabb merényletet.

A dél-oroszországi nagyvárosban két hónap leforgása alatt már két, halálos áldozatokkal járó terrorcselekményt követtek el. Október 21-én egy dagesztáni öngyilkos nő egy főként diákokkal teli városi buszban robbantotta fel magát. Akkor hét ember meghalt, 55-en megsebesültek.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap utasította a rendvédelmi erőket, hogy tegyenek meg minden szükséges intézkedést a biztonság szavatolására a volgográdi merényletet követően – közölte szóvivője. A Volga-parti, egymilliós közlekedési csomópontban elkövetett bármilyen akció nagy visszhangot kap, ráadásul viszonylag közel van az alig másfél hónap múlva kezdődő téli olimpia helyszínéhez, Szocsihoz.

A Népszabadság szerint a Vlagyimir Putyin orosz államfő szívügyének és presztízsprojektjének számító játékok biztonságosságával kapcsolatban már korábban is felvetődtek kételyek. Főleg miután egy júliusban közzétett, neki tulajdonított videoüzenetben az észak-kaukázusi iszlám szélsőségesek vezére, Doku Umarov felszólította híveit: tegyenek meg mindent, hogy az olimpiát ne lehessen megtartani. A biztonsági aggályokat most tovább erősítette a volgográdi merénylet, valamint az a robbantás, amely pénteken a Szocsihoz még közelebb fekvő Pjatyigorszkban történt: ott a helyi közlekedési rendőrség közelében repült a levegőbe egy autó, megölve három járókelőt.

Moszkvában ugyanakkor nem győzik hangsúlyozni, hogy „minden lehetségest és lehetetlent” megtesznek a szocsi olimpia biztonsága érdekében. Ebben az amerikai és a brit titkosszolgálatok, valamint külföldi biztonsági cégek is közreműködnek. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) képviselője még az ősszel azt mondta, hogy az intézkedések nem lesznek szembetűnőek, nem zavarják majd a sportolókat és a szurkolókat. 

Szocsi körül tehát szoros biztonsági gyűrű épül ki, ám Alekszej Filatov, az orosz különleges terrorelhárító egység, az Alfa veteránszövetségének alelnöke szerint ez nem csökkenti a merényletek veszélyét. Újabb hasonló támadások várhatóak – mondta a Reutersnek, hozzátéve, a szigorú intézkedések miatt valószínűleg nem közvetlenül Szocsiban, hanem a közeli városokban keresnek célpontot a terroristák.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video