Google+ Followers

Fordító - Translate (Choose your language to translate this page)

2014. január 1., szerda

Franciaország egyik büszkesége Annecy, Savoie Velencéje és az Alpok gyöngyszeme

Kedvenc városaim egyikéről sokat tudnék írni nektek, de ígérem, hogy nem lesz túl hosszú… :)
Annecy híres arról, hogy míg Genf vált a reformáció fellegvárává, ahová a hitük miatt üldözött franciák telepedtek le (és csodálták Kálvint), addig Annecy fogadta be a Genfből menekülni kénytelen katolikusokat és a püspöküket is.
Így vált Annecy híres katolikus központtá.
Genffel való kapcsolata azonban ma is erős, rengetegen ingáznak naponta a két város között. A családi élet és a francia kultúra szempontjából Annecy sokkal élhetőbb város, mint Genf és az árak sem vészesek annyira, mint Genfben. Így nem csoda, hogy a helyiek szeretettel várják a Svájcban dolgozókat, és sokkal felvilágosultabban tekintenek a bevándorlókra, a külföldiekre.
Az is nagy különbség, hogy míg a genfi hatalmas tüzijatékot többé-kevésbé a helyiek adójából fizeti ki a város, addig Annecy erre is talált megoldást. A nyár közepén megrendezésre kerülő Fête du lac d ‘Annecy estéjén lezárják a tavat, belépődíjat szednek és ebből finanszírozzák a gyönyörű tüzijátékot.
Főképp a külföldiek veszik meg a felépített tribünre a jegyeket, mert természetesen az itt lakók ismerik azokat a helyeket, ahonnan gyönyörű a látvány jegy nélkül is…Ettől függetlenül mégis sokan kitelepülnek a nagy rétre és ott töltik ezt a szép, nyári estét.
Annecy a  10. században Genf grófjainak birtoka volt, tőlük került át a Savoyai-ház birtokába. Miután  Savoya grófjai megszerezték Piemontot, a térség 1418-tól Savoyai Hercegséggé vált.
Ahogyan már említettem, hogy a reformáció idején települt át ide Genf elüldözött katolikus püspöke és itt kezdte meg a reformációval szembeni térítő munkáját St. François de Sales, azaz Szalézi Szent Ferenc is, aki egy nemesi család fiaként a közelben született 1567-ben.
Előbb Genf segédpüspöke, majd püspöke lett. Majd Annecy-ban alapította meg a ma is működő vizitációs apácarendet (Ordre de la Visitation). Halála után alig négy évtizeddel, 1622-ben szentté avatták. Ereklyéit a város fölötti dombon a 19. században épült templomban őrzik. 1720-tól Savoya hercegei VI. Károly császártól megkapták Szardínia királyának címét. Annecy így Savoyával együtt a Szárd–Piemonti Királyság részévé vált.
1728-ban 16 évesen Genfből ide költözött Jean-Jacques Rousseau is, aki itt ismerkedett meg nagylelkű pártfogójával, Madame de Warens aszonnyal.
A napóleoni háborúk idején Annecy francia megszállás alá került és a szárd királyok csak a bécsi kongresszus után tértek vissza. Az 1859-ben lezajlott szárd–francia–osztrák háborúban aratott francia győzelem és az ennek nyomán megkötött zürichi békeszerződés értelmében Annecy városa az egész Savoya tartománnyal és a Nizzai Grófsággal együtt 1860 áprilisában a Francia Császársághoz került.
A csatlakozást a helyi népszavazások is megerősítették. 2010 áprilisában pedig nagy ünnepségeken emlékeztek meg a Franciaországhoz való csatlakozás 150. évfordulójáról.
Amiket érdemes megnézni
1. Château d’Annecy – az annecy-i vár
2. Palais de I’Isle – ez régen pénzverde volt, később pedig börtön és a városi őrség lakóhelye, majd a  a francia forradalom után a börtönt a bírósággal bővítették ki.
3. Cathédrale St-Pierre – Szent Péter-székesegyház: ez volt Szalézi Szent Ferenc temploma
4. Pont des Amours – a szerelmesek hídja a Canal du Vassé felett
A híd két oldalán szuper játszóterek is vannak, lehet hajókat kölcsönözni és hatalmasakat sétálni a réten…
5. Église St-Maurice – Szent Móric-templom: Annecy legrégebbi temploma
6. Basilique de la Visitation – a Vizitációs rend bazilikája
A templom nevezetes zarándokhely, mert  ide hozták át Szalézi Szent Ferenc és Jeanne de Chantal földi maradványait.
7. Basilique St-Joseph-des-Fins
8. Városháza (Hôtel de Ville)
9. Conservatorie d’Art et d’Historie de la Haute-Savoie – 
Felső-Savoya megye művészeti és történeti konzervatóriuma
 
10. Musée de la Cloche – harangtörténeti múzeum
Annecy a Paccard öntöde székhelye, amely két évszázada foglalkozik ezzel a mesterséggel.
11. Académie Florimontane – Itt alakult meg a mai Franciaország területén az első művészeti akadémia: Honoré d’Urfé író és Antoine Favre, neves humanista ügyvéd kezdeményezésére, létrejötte harminc évvel előzte meg a francia akadémiáét.
 
12. Université de Savoie
13. Centre Bonlineu – modern kulturális központ.
14. Annecy le vieux
Annecy kicsi, de a város maga egy hatalmas kulturális központ,  ahol télen-nyáron érdekes programokkal várják a turistákat és a helyieket. Feltétlenül végig kell járni az óvárost, a tavat, érdemes inni egy kávét és a helyi különlegességeket is megkóstolni…
Híres a karácsonyi vásár, a karnevál és minden évben rengeteg francia közéleti személyt és sportolót hív meg a város, hogy a gyerekek találkozhassanak olyan személyekkel, akikre felnézhetnek és akiket példaképpé választhatnak. Idén májusban Camille LACOURT, a híres marseille-i úszó volt a város vendége, aki idén  aranyérmet nyert a franciáknak. Camille az én kedvencem is, ő egy szerény, de céltudatos sportoló, aki méltán válhat a jövő nemzedékének követendő példájává… mellesleg nagyon jóképű is… :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Látogatók ~ Visitors

Flag Counter

Good morning, I wish you a nice day to all of our radio listeners

Blogarchívum