2014. január 1., szerda

Franciaország egyik büszkesége Annecy, Savoie Velencéje és az Alpok gyöngyszeme

Kedvenc városaim egyikéről sokat tudnék írni nektek, de ígérem, hogy nem lesz túl hosszú… :)
Annecy híres arról, hogy míg Genf vált a reformáció fellegvárává, ahová a hitük miatt üldözött franciák telepedtek le (és csodálták Kálvint), addig Annecy fogadta be a Genfből menekülni kénytelen katolikusokat és a püspöküket is.
Így vált Annecy híres katolikus központtá.
Genffel való kapcsolata azonban ma is erős, rengetegen ingáznak naponta a két város között. A családi élet és a francia kultúra szempontjából Annecy sokkal élhetőbb város, mint Genf és az árak sem vészesek annyira, mint Genfben. Így nem csoda, hogy a helyiek szeretettel várják a Svájcban dolgozókat, és sokkal felvilágosultabban tekintenek a bevándorlókra, a külföldiekre.
Az is nagy különbség, hogy míg a genfi hatalmas tüzijatékot többé-kevésbé a helyiek adójából fizeti ki a város, addig Annecy erre is talált megoldást. A nyár közepén megrendezésre kerülő Fête du lac d ‘Annecy estéjén lezárják a tavat, belépődíjat szednek és ebből finanszírozzák a gyönyörű tüzijátékot.
Főképp a külföldiek veszik meg a felépített tribünre a jegyeket, mert természetesen az itt lakók ismerik azokat a helyeket, ahonnan gyönyörű a látvány jegy nélkül is…Ettől függetlenül mégis sokan kitelepülnek a nagy rétre és ott töltik ezt a szép, nyári estét.
Annecy a  10. században Genf grófjainak birtoka volt, tőlük került át a Savoyai-ház birtokába. Miután  Savoya grófjai megszerezték Piemontot, a térség 1418-tól Savoyai Hercegséggé vált.
Ahogyan már említettem, hogy a reformáció idején települt át ide Genf elüldözött katolikus püspöke és itt kezdte meg a reformációval szembeni térítő munkáját St. François de Sales, azaz Szalézi Szent Ferenc is, aki egy nemesi család fiaként a közelben született 1567-ben.
Előbb Genf segédpüspöke, majd püspöke lett. Majd Annecy-ban alapította meg a ma is működő vizitációs apácarendet (Ordre de la Visitation). Halála után alig négy évtizeddel, 1622-ben szentté avatták. Ereklyéit a város fölötti dombon a 19. században épült templomban őrzik. 1720-tól Savoya hercegei VI. Károly császártól megkapták Szardínia királyának címét. Annecy így Savoyával együtt a Szárd–Piemonti Királyság részévé vált.
1728-ban 16 évesen Genfből ide költözött Jean-Jacques Rousseau is, aki itt ismerkedett meg nagylelkű pártfogójával, Madame de Warens aszonnyal.
A napóleoni háborúk idején Annecy francia megszállás alá került és a szárd királyok csak a bécsi kongresszus után tértek vissza. Az 1859-ben lezajlott szárd–francia–osztrák háborúban aratott francia győzelem és az ennek nyomán megkötött zürichi békeszerződés értelmében Annecy városa az egész Savoya tartománnyal és a Nizzai Grófsággal együtt 1860 áprilisában a Francia Császársághoz került.
A csatlakozást a helyi népszavazások is megerősítették. 2010 áprilisában pedig nagy ünnepségeken emlékeztek meg a Franciaországhoz való csatlakozás 150. évfordulójáról.
Amiket érdemes megnézni
1. Château d’Annecy – az annecy-i vár
2. Palais de I’Isle – ez régen pénzverde volt, később pedig börtön és a városi őrség lakóhelye, majd a  a francia forradalom után a börtönt a bírósággal bővítették ki.
3. Cathédrale St-Pierre – Szent Péter-székesegyház: ez volt Szalézi Szent Ferenc temploma
4. Pont des Amours – a szerelmesek hídja a Canal du Vassé felett
A híd két oldalán szuper játszóterek is vannak, lehet hajókat kölcsönözni és hatalmasakat sétálni a réten…
5. Église St-Maurice – Szent Móric-templom: Annecy legrégebbi temploma
6. Basilique de la Visitation – a Vizitációs rend bazilikája
A templom nevezetes zarándokhely, mert  ide hozták át Szalézi Szent Ferenc és Jeanne de Chantal földi maradványait.
7. Basilique St-Joseph-des-Fins
8. Városháza (Hôtel de Ville)
9. Conservatorie d’Art et d’Historie de la Haute-Savoie – 
Felső-Savoya megye művészeti és történeti konzervatóriuma
 
10. Musée de la Cloche – harangtörténeti múzeum
Annecy a Paccard öntöde székhelye, amely két évszázada foglalkozik ezzel a mesterséggel.
11. Académie Florimontane – Itt alakult meg a mai Franciaország területén az első művészeti akadémia: Honoré d’Urfé író és Antoine Favre, neves humanista ügyvéd kezdeményezésére, létrejötte harminc évvel előzte meg a francia akadémiáét.
 
12. Université de Savoie
13. Centre Bonlineu – modern kulturális központ.
14. Annecy le vieux
Annecy kicsi, de a város maga egy hatalmas kulturális központ,  ahol télen-nyáron érdekes programokkal várják a turistákat és a helyieket. Feltétlenül végig kell járni az óvárost, a tavat, érdemes inni egy kávét és a helyi különlegességeket is megkóstolni…
Híres a karácsonyi vásár, a karnevál és minden évben rengeteg francia közéleti személyt és sportolót hív meg a város, hogy a gyerekek találkozhassanak olyan személyekkel, akikre felnézhetnek és akiket példaképpé választhatnak. Idén májusban Camille LACOURT, a híres marseille-i úszó volt a város vendége, aki idén  aranyérmet nyert a franciáknak. Camille az én kedvencem is, ő egy szerény, de céltudatos sportoló, aki méltán válhat a jövő nemzedékének követendő példájává… mellesleg nagyon jóképű is… :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video