2014. január 28., kedd

Vádaskodások kereszttüzében várja Szocsi a téli olimpia résztvevőit

Minden idők legdrágább olimpiájára kerül sor Oroszország híres üdülővárosában február 7- 23. között. Szocsi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 119. gyűlésén Guatemalavárosban 2007. július 4-én nyerte el a XII. Téli Olimpiai Játékok rendezésének jogát (szoros versenyben Pjoncsanggal). Putyin elnök személyesen kampányolt Pljusenko műkorcsolyázóval az oldalán, hiszen számára presztízskérdés volt, hogy a téli olimpiákon évről évre rendkívül sikeres Oroszország végre ilyen lehetőséghez jusson.
embléma3
 Az egész világot lázban tartó rendezvény három kabalája egy jegesmedve, egy nyúl és egy leopárd (egymillió TV-néző szavazata döntötte el), bár a szervezők eredetileg síelő delfint képzeltek el. A három figura a dobogó három fokát jelképezi majd. Szocsiba 85 országból 6 ezer sportolót és több százezer szurkolót várnak. Egyedülálló módon vízum nélkül, az akreditáció alapján utazhatnak be az országba a résztvevők. 213 ezer önkéntes dolgozik a játékok ideje alatt, 49 ezren viselnek majd feltűnő színű egyenruhát.
kabalák
Az olimpiai láng, amelyet szeptemberben gyújtottak meg a a napsugarak segítségével a görögországi Olümpiában, 65 ezer kilométert tesz meg, mire Szocsiba ér. Elsőként egy görög síelő, Joannisz Antoniu vitte a fáklyát, az első orosz sportoló pedig, aki átvehette, Alekszandr Ovecskin, a világ egyik legjobb jégkorongozója, a Washington Capitals csatára volt. A láng október 7-én jutott el Oroszországba, de amíg február 7-én Szocsiba ér, felviszik az űrbe, megfordul a Bajkál-tó fenekén, sőt még az Északi-sarkon is.
olimpiai láng
Azonban nagyon komoly vádak is érik Oroszországot. Már azt is sokan furcsállták, hogy miért éppen Szocsit választották téli olimpiai színhelynek, amikor a Fekete-tenger partján fekvő város átlaghőmérséklete a leghidegebb hónapban is 10 Celsius-fok. A szervezők váltig állították, hogy lesz elegendő hómennyiség a versenyekhez, azonban tény, hogy 400 ezer köbméternyi havat raktároztak el hét helyen a hegyekben, jó magasan a tengerszint felett, ami 2,5 milliárd forintnyi összeggel terhelte meg a költségvetést.
szocsi_helyszinek_3_uj_fekvo_lead
Egyre többen vádolják Oroszországot azzal, hogy szándékosan alábecsülte az olimpiai költségeket, hogy megszerezhesse a rendezési jogokat. Természetesen az is lehetséges, hogy a rendezők saját állampolgáraik támogatását kívánták biztosítani az ügy érdekében, illetve így demonstrálták, hogy az ország megengedheti magának az olimpia megrendezését (összehasonlításképpen: a pekingi nyári játékok 40 milliárdba kerültek, a 2012-es londoni olimpia pedig a mostani költségeknek mindössze a harmada volt).
sochi-track-russian-gp_vagott_640x480
Az eredeti 12 milliárd dolláros költségvetés jelenleg durván a négyszeresére nőtt, vagyis 50 milliárd felett jár. Boris Nemcov ellenzési politikus máris az orosz történelem „egyik legfelháborítóbb csalásáról” beszél. Ő ugyanis azt állítja, hogy az óriási összeg nagyobbik felét teszi ki az a pénzmennyiség, amit egyszerűen elsikkasztottak. Ez pedig „megfelel a szokásos csúszópénzaránynak Oroszországban”.
jegcsarnok_140121_640
Természetesen azonnal megérkezett a hivatalos válasz, hogy lecsendesítse a háborgásokat. Az első érv, hogy a sok új létesítményt (utak, szállodák, sport-és egészségügyi létesítmények, szórakoztató-és szolgáltató központok) a labdarúgó világbajnokságon is tudnak majd használni, amelynek 2018-ban ad otthont a város.
uj-0208-024f-icebreg.rw__0
A legnagyobb beruházást az a nagy sebességű vasútvonal jelentette, ami összeköti Szocsit a hegyekkel. További súlyos összegeket nyelt el az infrastruktúra fejlesztése. A város közlekedésében sincsenek fennakadások, a legnépszerűbb a Fecske nevű gyorsvonat (ebből 18 közlekedik naponta).
Tatjana Navka és Ilja Averbuh jégtáncosok a szocsi fáklyával
Azonban a vádak korántsem értek még véget. Egy emberjogi szervezet szerint pokoli állapotok uralkodnak az építkezéseken: szinte rabszolgasorban tartják a vendégmunkásokat, elveszik az útlevelüket, hogy ne menekülhessenek el idő előtt, 2-3 dolláros órabérért dolgoztatják őket, romos épületekben, döbbenetes körülmények között alszanak.
výstavba Olympijský park
A melegek számára is sok veszélyt jelenthetnek a város érvényben lévő jogszabályai, melyek büntetik a homoszexualitást propagáló viselkedést nyilvános területen. Nyomatékosan tanácsolják a beutazó sportolóknak és szurkolóiknak, hogy erről ne feledkezzenek meg.
karikák
Mindez azonban nem gátolja meg az óriási érdeklődést, ami a téli játékok iránt megnyilvánul. Június elején kezdték árusítani a belépőket, és másodpercenként több mint 10 ezer jegyre érkezett megrendelés. Az átlagár 160 euró, a legolcsóbb jegy 10 euróba, a legdrágább 1300 euróba kerül.
Olympic_Medal_Presentation_30May13
A verseny programján 15 sportág 98 kategóriája szerepel, az oroszok ebből 15 aranyat remélnek elnyerni, és nem is érik be kevesebbel, mint az első hellyel az éremtáblázaton.
érmek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video