2013. április 14., vasárnap

A tudomány világa


KIVONATOS TARTALOM
  • Izmosabb test=több (szex)partner? A közepesen izmos test magas-normális tesztoszteron szintre, egészségességre, jó életkörülményekre utal, ami az utódok szempontjából fontos, így őket szexibbnek tartják a nők. A legjobb helyzetben a hódítások terén egy gazdag és mérsékelten izmos férfi állhat.
  • Egy fiatal testépítő szív- és májműködésében komoly zavarok keletkeztek a szteroidokkal történő visszaélés eredményeként. A 40 éves férfi az elmúlt 10 évben rendszeresen alkalmazott anabolikus androgén szteroidokat, 6-10 hetes kúrákat végzett 2-3 hetes szünetekkel.
  • Nem kizárt, hogy a saját szteroid termelés szteroid kúrákkal történő hibernációja gátolja a saját tesztoszteron előállítás korral történő visszaesését, így megelőzve a csontritkulás, libidócsökkenés és más kedvezőtlen változások létrejöttét és az életminőség javulhat, a férfi egész életében izmosabb és szó szerint tökösebb lehet, mint az átlagember. A rosszul, orvos ellenőrzése nélkül, vagy arra alkalmatlan embereknél kivitelezett szteroid kúrák természetesen ilyen hatást nem eredményeznek, ellenben halálosak lehetnek!


Izmosabb test=több (szex)partner? 
A sportos alkat, nagyobb izomtömeg a közhiedelem szerint összefüggésbe hozható a randik sikerével, a skalpok számával, ám nők szájából gyakorta hallhatjuk azt a mondatot is, miszerint "nem a külső a lényeg, hanem a belső értékek". Ne legyenek illúzióink, jelentése szerint ez a belső érték általában a bőrülést takarja a kocsiban és ritkábban a görög irodalomban való jártasságot. De vajon tényleg ennyire fontos a külső a csajoknak?
Úgy tűnik igen! A közepesen izmos test magas-normális tesztoszteron szintre, egészségességre, jó életkörülményekre (megfelelő tápanyagellátottság) utal, ami az utódok szempontjából fontos, így őket szexibbnek tartják a nők. Kutatások szerint a nők az igen izmos férfiakat kevésbé hűségesnek vélik, így a közepesen izmos test az, ami a legvonzóbb számukra hosszú távú partnerként, de ennél rosszabb külsejű párral is beérik, ha nincs más.
A férfiak két fő stratégia felhasználásával keresnek maguknak párt: a vonzó férfiak általában darabszámra utaznak, gyakrabban váltogatják hálótársukat, míg a kevésbé vonzó férfiak életük során kevesebb partner mellett, ám gondoskodva, stabilitásukkal próbálnak vonzalmat ébreszteni. A közepesen, vagy annál valamivel izmosabb férfiakat fenyegető "veszélyek" egyike, hogy ugyan kívánatos rövid távú partnereknek találják őket a nők, hosszabb távra viszont gyakorta átlagosabb, rosszabb alkatú férfiakat választanak.
Ez persze csak egy tendencia, ami alól természetesen én is ismerek kivételeket és azt se felejtsük el, hogy az átlagos külsejű nő tisztában van a vonzó férfi megtartásának nehézségeivel. A tesztek alapján a vonzó (szimmetrikusabb és férfiasabb felépítésű) férfiak azok, akikkel a nők szívesen félrelépnek, különösen, ha a párjuk génanyaga "silányabb". Megszerezni, megtartani valószínűleg nem tudnák őket, így viszont a DNS-t begyűjthetik (tisztára mint a perverz UFO-s történetekben). Míg a nagyon izmos férfiak esélyei a nők terén valamelyest kisebbek lehetnek, mint az atlétikus felépítésű átlagosabb férfiaké, az igen sok pénznek, nagyon jó anyagi háttérnek az adatok alapján nincs ilyen negatív hatása az egyszerű jómódhoz viszonyítva.


A 4. képen láthat fizikum a nyerő

Az erőteljesen férfias testfelépítés és arc a nők számára ugyanis az önzőségre és lobbanékonyságra való hajlamot is jelenheti egyidejűleg gyengébb érzelmi kötődéssel — az ilyen ember már megjelenésével is fenyegetőnek tűnhet, a pénz azonban mindig pozitív előjelű. :)
A fentiekhez azt érdemes hozzátenni, hogy ezek nem tudatos döntések, ám a vonzalmat sok más tényezővel együtt nagymértékben meghatározzák. Meghatározott az is, hogy a férfias férfival való félrelépés esélye a legtermékenyebb időszakban a legnagyobb, a nők ilyenkor nyilván nem a DNS megszerzésen gondolkodnak, csak "elvesztik a fejüket" és becsúszik a baba... ez a fejelvesztés természetesen a másik oldalon is hasonlóan működik. :)
Következtetés: A párválasztás kérdése hihetetlenül komplex, így pár mondatban nem lehet mindenkire érvényes megállapításokat tenni, de több tanulmány adatait összesítve az látszik igazoltnak, hogy az izmosabb férfiak több rövid és hosszú távú partnerrel rendelkeznek életük során, mint azok, akik kevésbé izmosak. Ők azok is, akikkel szívesebben lép félre a foglalt nők egy része, különösen, ha párjuk külseje kevésbé férfias. A legrosszabb helyzetben a csajozás terén a nagyon sovány (vagy puhány) és a nagyon-nagyon izmos férfiak állnak — most gondolatban idézzük fel magunk előtt Sebeők János és Markus Rühl alakját, férfi szemmel sem kifejezetten esztétikusak.
Az igazán izmos férfiak némi hátrányt szenvedhetnek, mivel negatív tulajdonságokat feltételezhetnek róluk (kevésbé hajlamos elköteleződésre, indulatosabb), ám ezt különlegességük, erejük, hatalmuk, pénzük feltehetően bőven kompenzálhatja. A legjobb helyzetben a hódítások terén egy gazdag és mérsékelten izmos férfi állhat. Ha tehát nem te vagy George Clooney, se Brad Pitt (ők közepesen izmos, férfias testfelépítésű és arcú igen gazdag, sikeres, ezért NAGYON vonzó férfiak), vagyonokat sem kerestél vagy örököltél, híres sem vagy, mégis csajozni akarsz, akkor a legjobb recept, ha lemész gyúrni! Izmosabb test=több szex legalább kettesben.
Publikálva: "Why Is Muscularity Sexy? Tests of the Fitness Indicator Hypothesis" Personality and Social Psychology Bulletin, Vol. 33, No. 8, 1167-1183 (2007)
Kutatók: Martie G. Haselton

Szteroidok által kiváltott szívizom-károsodás 40 éves testépítőnél
Az anabolikus szteroidok használatával — különösen orálisan alkalmazható készítményeknél — viszonylag gyakran együtt jár a máj károsodása is. A bőr sárgás elszíneződése a méregtelenítésért is felelős szervünk működési zavarára utal, amit a gyógyszerek által kiváltott cholestasis, epepangás is előidézhet. A máj komolyabb sérülését mutathatják a májban megjelenő vérrel telt ciszták (peliosis hepatis); a tartós androgén alkalmazás továbbá jó és rosszindulatú elváltozások, májadenóma, malignus hepatóma, májcirrhosis kialakulásához is vezethet. A szívizom károsodását anabolikus androgén szteroidok, illetve más gyógyszerek, így az efedrin, clenbuterol is előidézheti.
kardiomiopátia tünetei a szívelégtelenség tüneteivel azonosak, egyebek mellett jellemző a beteg csökkent terhelhetősége, gyengesége. A gyomor-bélrendszer érintettsége a vénás vér visszafolyásának következtében jön létre, étvágytalanságban, a májenzimek emelkedettségében, a máj megnagyobbodásában nyilvánul meg. A szívelégtelenség tüneteihez az esetek nagy részében ritmus-zavarok társulnak.
Az orvosok egy 2009. júniusában publikált esettanulmányban egy olyan fiatal testépítő férfiről számoltak be, akinek szív- és májműködésében komoly zavarok keletkeztek a szteroidokkal történő visszaélés eredményeként. A 40 éves férfi az elmúlt 10 évben rendszeresen alkalmazott anabolikus androgén szteroidokat, 6-10 hetes kúrákat végzett 2-3 hetes szünetekkel. A leggyakrabban használt szteroidok a methandrostenolone, stanozolol, oxymetholone (szájon át alkalmazva); és a nandrolone decanoate, testosterone enanthate, trenbolone enanthate (izomba injekciózva) voltak. A dózisokat sem aprózta el: trenbolone enanthate-ból például 500-700 mg/hét volt az alkalmazott mennyiség (sajnos a kombinációkról, kúrákról több információt a publikációból nem tudhatunk meg.)


A testépítőt akut májelégtelenséggel kezdték kezelni panaszai jelentkezése után, ám ezt előidéző alkoholfogyasztásról, májkárosító fájdalomcsillapítók és egy egyéb gyógyszerek alkalmazásáról nem számolt be a sportoló és ezt a vizsgálatok sem támasztották alá, ahogyan a vírusfertőzés lehetősége is kizárható volt. Kondíciója jó volt egészen egy hónappal az orvosi kezeléseket megelőző ideig, a páciens az idő tájt kezdett csökkent terhelhetőséget, gyengeséget és általános rossz közérzetet tapasztalni. Bár az edzéseket és a kokszolást felfüggesztette (a kép már az edzés szünetelésének negatív hatását is mutatja a vázizomzatra), panaszai mégsem nem múltak el, sőt súlyosbodtak: étvágytalanság alakult ki, ismétlődő hányás jelentkezett hasi fájdalommal, fokozódó sárgasággal.
Laborértékeiben számos kiugrás volt megfigyelhető: az aszpartát aminotranszferáz 7897 IU/L volt; az alanin aminotranszferáz 7125 IU/L, bilirubinszintje is megemelkedett (teljes bilirubin 6,8 mg/dL), a kreatinin szint 3.8 mg/dL, az LDH 7140 IU/L volt (a laborértékekről itt olvashatsz bővebben). A hasi ultrahang májmegnagyobbodást mutatott ki (mint fent leírtuk, a szívelégtelenség tünete is lehet a májenzimek emelkedettsége és a máj megnagyobbodása).
Az első gyanú szteroid-okozta toxikus hepatitisz volt, ám az echokardiográfia (a szív ultrahang-vizsgálata, segítségével láthatók a megnagyobbodott szívüregek, a megvastagodott szívizom, a kardiomiopátia esetleges okai, illetve mérhetők a szívelégtelenség súlyosságára utaló értékek) dilatatív, tehát tágulásos kardiomiopátiát mutatott ki. A szekunder vagy specifikus dilatatív kardiomiopátia ebben az esetben a szívet károsító gyógyszerek szedésének következményeként jött létre.
A szívelégtelenség kezelése az enzimértékek gyors esését eredményezte. A szívelégtelenségnek súlyosságától függően különböző besorolásai léteznek, ezek az ún. NYHA stádiumok (New York Heart Association funkcionális osztályozás). A New York Heart Association által készített, az egész világon használatos beosztás a betegeket aszerint kategorizálja, hogy fizikai aktivitásuk mennyire korlátozott. A sportoló a publikációkor ennek II. stádiumában van, ami azt jelenti, hogy nehéz fizikai terhelésnél nehézlégzés tapasztalható, sőt akár a szokásos, mindennapi terhelésre is panaszok jelentkezhetnek. Betegsége ellenére a férfi egy nightclub biztonsági őreként tovább tudott dolgozni, állapotában pedig további javulás is bekövetkezhet.

Következtetés: Továbbra sem szabad elfelejtenünk, hogy a szteroid használatnak komoly mellékhatásai lehetnek, ezért lehetőleg kerüljük az illegális gyógyszerhasználatot. Amennyiben mégis élünk ezekkel a szerekkel, akkor hallgassunk a figyelmeztető jelekre. Ha komoly problémákat okoznak a saját magunknak "felírt" gyógyszerek, akkor lássuk be, a mi testünket nem erre találták ki, edzünk naturálként és szakember segítségével tegyük helyre az agyunkat, mert ez még mindig jobb megoldás, mint mondjuk 120 kilósan meghalni.
Publikálva: "Anabolic steroid-induced cardiomyopathy underlying acute liver failure in a young bodybuilder" World J Gastroenterol 2009 June 21; 15(23): 2920-2922

Kutatók: Bispo M, Valente A, Maldonado R, Palma R, Glória H, Nóbrega J, Alexandrino P

Tartós kokszolással az öregedés, potenciazavarok és terméketlenség ellen?
Az öregedés és az ezzel együtt gyakorta előforduló potenciaproblémák, vágycsökkenés, tesztoszteron-szint esés, a herék sorvadása minden hosszú életű férfit fenyegető veszélyek. A WHO szerint 50-60 évesen az "áthajlás korát", 60-75 év között az "idősödés korát", 75-90 év között az "időskort", 90 év felett az "aggkort", 100 év felett a "matuzsálemi kort" éljük meg. Természetesen Magyarországon élő férfiként már az is jó eredmény, ha idősödni kezdünk mielőtt feldobjuk a mancsainkat, így ha eltekintünk az idősebb kor szakaszokra történő felosztásaitól, az 50-75 év között is álló zászló, jobb életminőség és az átlagosnál magasabb nemihormon-szint bátran nevezhető az öregedés, időskor kellemetlen tüneteit enyhítő tényezőnek.
Az úgynevezett fiatalító kúrák az USA-ban főként növekedési hormonra épültek, a szteroidoknak általában kisebb szerepet szántak. Jómagam szóbeszéd szintjén hallottam csak olyan orvosi véleményekről, hogy "pár szteroid kúra férfiaknak kifejezetten jót tesz", hasonló nézetről szakkönyvekben és cikkekben nemigen olvastam. A szóbeszédet még a 90-es évek végén napo-kúrákban jártas biztonsági őrök között hallottam... innen is sok sikert kívánok nekik, jogerőseik után nem is nagyon mernék mást! :) Valószínűleg mások máshol, más körülmények között, de hasonlóan találkoztak ezzel a nézettel, akárcsak én, a hátterének pontos magyarázata nélkül. Testépítők számára bíztató lehet az a tény, hogy néhány kutatás mintha megerősítené ezt az elméletet. A szteroid kúrák jól kivitelezve nem kizárt, hogy jobb és hosszabb ideig megőrzött termékenységhez és potenciához vezethetnek, mint amit a naturálban vagy sör-cigi kombóval működő férfiak felmutathatnak!
Az anabolikus androgén szteroidok fogamzásgátlásra történő felhasználásával évtizedek óta kísérleteznek, mivel ezek a hipofízis gonadotropinjainak termelését visszaszorítva leszabályozzák a foliculus stimuláló hormon (FSH) és a lutenizáló hormon (LH) felszabadulásért felelős anyagok termelődését, a tesztoszteron és spermium termelés gátlódik. A here mérete, térfogata ekkor csökken (ez a here átmeneti atrófiája, azaz sorvadása), a spermiumok száma visszaesik (azoospermia), illetve nem megfelelő morfológiájú, életképtelen, sérült alakok jönnek létre. Ez az állapot a szteroidkezelés után hónapokig is fennállhat, 3-4 hónapig is eltarthat, amíg a normál értékek mind amennyiséget, mind a spermiumok mozgását, alakját illetően helyreállnak, de ebben lehetnek eltérések.
Tartós-maradandó terméketlenség kialakulásának igen kicsi a veszélye, sőt sok orvos azon a véleményen van, hogy a ciklizált szteroid fogyasztás felnőtt férfiaknál minimalizálja ennek veszélyeit, mivel a kezelés után a normális hormonális és szervműködések idővel helyreállnak. Az orvosok által felügyelt AAS használatnak felnőtt férfinál általában nincs jelentős kockázata: a virilizáló vagy feminizáló jelenségek (férfiasodás-nőiesedés) visszafordíthatóak, ritka a komoly májártalom jelentkezése, és a nemi vágy csökkenése is kivédhető megfelelő vegyületek alkalmazásával.
A külvilág hatásai nyomán állandóan keletkeznek és anyagcserénk folyamataiból nagy mennyiségben kerülnek ki különösen reakcióképes anyagok, ún. szabadgyökök (helyesebben ROS-ok=reaktív oxigén fajta, ezek a szervezetben természetes körülmények között is keletkező erőteljes oxidatív tulajdonsággal rendelkező vegyületek). A napfény, radioaktív sugárzás, aktív és passzív dohányzás és más hatások nagy mennyiségű szabadgyököt hoznak létre, melyek megtámadják a sejtek falát, a sejtek építőköveit és ha ezt testünk nem tudja megfelelően kivédeni, egészségünk is károsodhat.
 
 
A férfiak korosodásával a Leydig-sejtek tesztoszteron-termelése visszaesik, ennek pontos mechanizmusa vitatott, de ebben gyakran a szteroid képzés közben keletkező ROS-oknak is fontos szerepet tulajdonítanak, melyek a szteroid képzés útvonalát magát károsíthatják. Ebből adódott a kutatók azon feltételezése, hogy a szteroid képzés tartós gátlása meggátolja a tesztoszteron termelésének a korral együtt járó visszaesését. A hipotézis tesztelése érdekében fogamzásgátlásra alkalmas dózisban kaptak tesztoszteront kibocsátóhormon tartalmú implantátumot 3 és 13 hónapos patkányok (praktikus lenne kúrákhoz, nemde?) 8 hónap elteltével a beültetett implantátumokat eltávolították, ami napok alatt a Leydig-sejtek tesztoszteron-termelésének helyreállását eredményezte. Két hónappal a beültetett implantátumok eltávolítása után a 13 és 23 hónapos patkányokat megvizsgálva kiderült, hogy a teszto-termelés mindkét csoportban fokozott volt a 23 hónapos kontroll csoportba tartozó patkányok értékeihez viszonyítva.
Következtetés: Nem kizárt, hogy a szteroid termelés szteroid kúrákkal történő "hibernációja" gátolja a saját tesztoszteron előállítás korral történő visszaesését, így a hormonális fogamzásgátlás és a testépítők körében gyakori tartós, több hónapos-éves szteroid visszaélés emberben is hasonló hatásokkal járhat. Megelőzve a csontritkulás, libidócsökkenés és más kedvezőtlen változások létrejöttét az életminőség javulhat, a férfi egész életében izmosabb és szó szerint "tökösebb" lehet, mint az átlagember. A rosszul, orvos ellenőrzése nélkül, vagy arra alkalmatlan embereknél kivitelezett szteroid kúrák természetesen ilyen hatást nem eredményeznek, ellenben halálosak lehetnek!
Publikálva: "Long-term suppression of Leydig cell steroidogenesis prevents Leydig cell aging" PNAS December 21, 1999 vol. 96 no. 26 14877-14881
Kutatók: Chen H, Zirkin BR T

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video