Dzsohár Carnajev őrizetbevételének hírét rendőrségi illetékesek is megerősítették. Néhány perccel korábban a CNN közölte, hogy Carnajev egy családi ház hátsó udvarán, egy ponyvával letakart csónakban bújt el, és ott volt az elmúlt órákban. A rendőrség többszöri felszólítására sem adta meg magát, ezért könnygázzal próbálták kifüstölni a csónakból. Tartottak attól, hogy Dzsohár Carnajev, akárcsak a hajtóvadászat során halálosan megsebesített bátyja, Tamerlan Carnajev, robbanóanyagot tartalmazó mellényt visel, vagy pokolgépek vannak nála.

Őrizetbe vettek még három személyt

Három személyt őrizetbe vettek, hogy kihallgassák őket a bostoni maratonon elkövetett robbantásos merénylettel kapcsolatban a Massachusetts állambeli New Bedfordban – közölte ottani idő szerint péntek este, kevéssel a terrortámadással gyanúsított Dzsohar Carnajev elfogása után a rendőrség.

Az őrizetbe vett két férfit és egy nőt a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) hallgatja ki.

Robert Richard, a New Bedford-i rendőrség hadnagya kijelentette, hogy azért hallgatják ki őket, mert azt feltételezik róluk, hogy kapcsolatban állnak a „kettes számú gyanúsítottal”, vagyis Dzsohár Carnajevvel. Az „1-es számú gyanúsított”, Tamerlan Carnajev, péntekre virradóra belehalt a rendőrséggel vívott tűzharcban szerzett sebesüléseibe.

      Dzsohár Carnajev

Obama: elutasítjuk, hogy terrorizáljanakAz amerikaiak elutasítják, hogy terrorizálják őket, ezért az erőszak hívei nem kerekedhetnek felül, bármit akarjanak is elérni – jelentette ki pénteken, a bostoni merénylet életben maradt gyanúsítottjának elfogását követően Barack Obama amerikai elnök.

„Azért vallottak kudarcot, mert elutasítjuk, hogy terrorizáljanak bennünket” – hangoztatta az elnök az elkövetőkre utalva.

       A robbantók utáni hajsza képekben - kattintson a galériárt

Obama rámutatott: most azt kell kideríteni, hogy miért követett el merényletet két olyan fiatalember, aki az Egyesült Államokban nőtt fel, és hogy a támadás kitervelésében és végrehajtásában voltak-e támogatóik. Bejelentette, hogy ezen feladatok végrehajtására utasította az FBI-t, a belbiztonsági minisztériumot és a hírszerzést.

Az elnök gratulált a hatóságoknak az összehangolt együttműködéshez és emlékezett rá, hogy ehhez minden szükséges szövetséges támogatást megadott. Obama egyúttal kitért a héten a texasi Westben bekövetkezett műtrágyagyár-robbantásra, amelynek következtében több mint egy tucatnyian meghaltak és mintegy hatvan embernek nyoma veszett.

Barack Obama kijelentette, hogy szövetségi támogatást fog nyújtani a Boston által elhomályosított texasi tragédia következményeinek felszámolásához.

Nem feltétlenül terrorszervezet tagjai 

Nem sok jel utal arra, hogy a bostoni robbantásos merénylet két csecsen elkövetője valamely terrorcsoport tagja lett volna – vélekedtek péntek esti helyzetértékelésükben londoni biztonságpolitikai elemzők.

Az Eurasia Group nevű globális politikai-gazdasági kockázatelemző csoport szakértői közölték: véleményük szerint a merénylőknek jó eséllyel több közös vonásuk lehetett a columbine-i iskolai mészárlás elkövetőivel, mint a 2001. szeptember 11-ei merényletsorozat végrehajtóival.

A cég szakelemzői a Denverhez közeli Colombine középiskolájában két tizenéves által 1999-ben elkövetett tömeggyilkosságra utaltak. A két fiatal fegyveres annak idején tizenkét diákkal és egy tanárral végzett.

Az Eurasia szakértői szerint az eddigi adatokból – az idősebbik bostoni merénylővel kapcsolatban – egy mélyen vallásos fiatalember képe bontakozik ki, aki azután sem találta meg a helyét az amerikai kultúrában, hogy tizenéves öccsével már egy évtizede élt Boston környékén. Jóllehet Boston tágabb környezetében jelentős lélekszámú kaukázusi-kaszpi közösség él, nem látszik azonban bizonyíték arra, hogy e térségben politikailag vagy ideológiailag aktív, kiábrándult, a közösségre veszélyt jelentő emberek csoportja tevékenykedne – áll az Eurasia Group pénteki elemzésében.

A cég szakelemzői szerint nyilvánvalóan lesznek olyan vélemények, amelyek az al-Kaida terrorszervezethez kötik a bostoni merénylőket, tekintettel arra, hogy csecsen szélsőségesek az al-Kaida számos korábbi műveletének közvetlen részesei voltak Afganisztántól Irakon és a Közel-Keleten át Észak-Afrikáig. Emellett orosz tisztviselők is – jórészt Oroszország csecsenföldi politikáját igazolandó – következetesen bizonygatják, hogy a csecsen nacionalisták és az al-Kaida között szoros a kapcsolat.

Az Eurasia elemzői szerint nem lehet kizárni, hogy valamilyen kapcsolatra a bostoni merénylettel összefüggésben is fény derül, de amíg ez nem következik be, addig „a kétely a dezinformáció elleni legjobb fegyver”.

A ház szakérői szerint – hacsak nem merül fel valóban kapcsolat a két elkövető és az al-Kaida között – valószínűtlen, hogy a bostoni maratonon végrehajtott robbantásos merénylet átformálná az Egyesült Államok terrorrellenes tevékenységét, akár otthon, akár külföldön.

A két csecsen által elkövetett merénylet teremthet bizonyos mozgásteret az orosz biztonsági és hírszerzési ügynökségekkel folytatott amerikai együttműködés bővítésére, de a történtek az általános amerikai-orosz viszonyt nem fogják alapvetően átrendezni – jósolták pénteki elemzésükben az Eurasia Group szakértői.

ElőzményekAzt kérte a bostoni robbantással gyanúsított, csecsen származású fiatalembertől az apja, hogy adja meg magát, ugyanakkor megfenyegette az amerikai hatóságokat, ha megölik a szökésben lévő fiút, „elszabadul a pokol”.

A húszéves Dzsohár Carnajevet továbbra is nagy erőkkel keresi a bostoni rendőrség, miután huszonhat éves bátyjával, Tamerlan Carnajevvel együtt tűzharcba keveredett a rendőrökkel a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) területén helyi idő szerint csütörtök éjjel. A lövöldözésben egy rendőr életét vesztette, egy pedig súlyosan megsebesült. Az idősebb testvér is megsebesült, őt elfogták, később azonban a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az ABC News hírtelevízió pénteken exkluzív interjú keretében, egyenes adásban megszólaltatta a fiúk apját. Anzor Carnajev az oroszországi Mahacskalában lévő otthonából válaszolt a televíziónak. Felszólította menekülésben lévő fiát, hogy adja meg magát. „Add meg magad! Add meg magad! Fényes jövő áll még előtted. Gyere haza Oroszországba!” – üzente Dzsohár Carnajevnek az apa. Egyben megfenyegette az amerikai hatóságokat, figyelmeztetve őket: ha megölik kisebbik fiát is, „elszabadul a pokol”. Lesz olyan szervezet, amely majd bosszút áll – hangoztatta Anzor Carnajev.

Az apa az adásban ártatlannak nevezte fiait. Mint mondta, fiai nagyon rendes fiúk, akiknek nincsen tapasztalatuk fegyverekkel és robbanóanyagokkal. Elmesélte, hogy a hét elején telefonon beszélt velük, „beszéltünk a bombarobbantásról, aggódtam értük”. A fiúk állítólag azzal nyugtatták apjukat: „minden rendben, apa, minden a legnagyobb rendben”.

      Házról-házra jártak a rendőrök - galéria


Így találhattak rájuk

Tarjányi Péter rendőrségi szakértő az Egyenes Beszédben többek között arról beszélt, hogy miként tudják a hatóságok egy ilyen 
cselekményán elfogni az elkövetőket. Mint mondta, rengeteg ügynök kezdi el vizsgálni az esettel kapcsolatos felvételeket, és egyre inkább leszűkítik a kört. A nyilvánosságra hozott felvételekből is látszik, hogy az egyik robbantás után az ifjabbik testvér teljesen nyugodtan sétált be egy mellékutcába, látszott rajta, hogy ő tudja, itt nem lesz több robbanás. A szakértő szerint fontos kérdés, hogy a merénylők magányos elkövetők voltak vagy egy terrorszervezet tagjaiként követték el tettüket.


Helyi magyarok: üresek az utcák
Bostonban üresek az utcák, az emberek házaikba bezárkózva várják, hogy véget érjen a hétfői robbantás másik gyanúsítottja utáni hajtóvadászat. Az MTI-nek nyilatkozó helyi magyarok azt remélik, hogy hamarosan elfogják a tettest és Boston újra az a nyugodt és békés város lesz, mint korábban.

Kovalszki Anna Bostonban élő amerikai-magyar doktornő a hétfői robbantásos merényletről azt mondta, hogy az mindenkit sokként ért. Boston egy szép és békés város, soha nem gondolták volna, hogy ilyesmi megtörténhet – tette hozzá.

Pénteken lezárták a belvárost. A buszok, villamosok, de még a taxik sem közlekedhetnek arra. A sürgős eseteket ellátók kivételével a kórházak klinikáit is bezárták. Az embereknek pedig azt mondták, maradjanak otthon.

„Szép az idő, jó lenne sétálni” – fogalmazott Kovalszki Anna, de hozzátette: nem mernek kimenni a házból. Folyamatosan nézik a híreket, de egyelőre nem lehet tudni, hogy meddig tarthat ez az állapot. „Félelmetes a helyzet” – mondta.

Szabó Olivia családjával Boston külvárosi részén, Arlingtonban él. Arlington Cambridge mellett található, ahol péntek reggel a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei a gyanúsított testvérpár lakhelyét kutatták át. Összehasonlításképp elmondta: olyan ez, mintha Budapesten egy szomszéd kerületben zajlanának az események.

Szabó Olivia a Bostoni Egyetemen, férje pedig azon a neves műszaki egyetemen, a Massachusetts Institute of Technologynál (MIT) dolgozik, ahol egy rendőr meggyilkolásával elkezdődött a kettős merénylettel gyanúsított két férfi üldözése.

Az éjjel mindketten SMS-t kaptak, hogy ne menjenek dolgozni, mert az egyetemeket lezárták. Ha most kinéznek az ablakon, „sehol senki”. Nem tudják, hogy meddig tarthat ez a félelmetes helyzet. Mint mondta, azt beszélik, hogy a gyanúsított nagyon veszélyes, fegyverek, robbanószerkezetek lehetnek nála.

Jelenleg igyekeznek az interneten követni az eseményeket, a TV-t nem kapcsolják be, mert nem akarják, hogy két kisgyermekük lássa, mi történik körülöttük. Szerencsére a héten tavaszi szünet volt, így a gyermekek nem voltak iskolában. Igyekeznek megtenni mindent, hogy gyermekeik a helyzetből ne érzékeljenek semmit, ne aggódjanak, biztonságban érezzék magukat – mondta Szabó Olívia.

Ellenőrzött robbantás készül Bostonban

Massachusetts állam rendőrsége ellenőrzött robbantásra készül Cambridge-ben, ahol a feltételezett bostoni merénylők laktak – írta a Twitteren a The Boston Globe című lap.

A rendőri erők a körbezárt terület hatvan-hetven százalékát kutatták át eddig házról-házra járva, de senkit sem vettek őrizetbe. A környék még napokig bűnügyi helyszín maradhat. A lakókat kérik, hogy további értesítésig még mindig ne hagyják el otthonaikat.

Az egyik amerikai állampolgár voltA bostoni robbantásos merénylet egyik gyanúsítottja, Tamerlan Carnajev amerikai állampolgár volt, a másik, Dzsohár Carnajev az Egyesült Államokban való állandó tartózkodásra és munkavállalásra jogosító zöld kártyával rendelkezik – közölte pénteken a CNN hírtelevízió.

A csecsen származású Carnajev fivérek óta 2003 élnek az Egyesült Államokban, ahová Kirgizisztánból, kirgiz útlevéllel, menedékkérőként vándoroltak be, az anyjukkal együtt – jelentette ki pénteken újságíróknak Ruszlan Carni, a két gyanúsított ugyancsak az Egyesült Államokban élő nagybátyja. (A korábbi híradások szerint a gyanúsítottak Kazahsztánból érkeztek a tengerentúlra.)

Carni szerint az unokaöccsei szégyent hoztak a csecsenekre, és felszólította a szökésben lévő Dzsohár Carnajevet, hogy adja fel magát.

Lezárták a Massachusettsi Egyetem campusát

A rendőrség lezárta a Massachusettsi Egyetem Dartmouth nevű campusát, mert a hétfői merénylethez kapcsolódó nyomra bukkantak – közölte a Twitteren a Boston Globe napilap.

A 7News hozzátette: a diákoknak tanácsolták, hogy keressenek menedéket.

A körülzárt térségből később kivonták a kommandós egységeket.

A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője, a tizenkilenc éves Dzsohar Carnajev után. A másik gyanúsított, a körözött terrorista bátyja, a huszonhat éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette.

A hírtelevízió jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei péntek reggel átkutatták a Carnajev fivérek Boston melletti, cambridge-i lakhelyét, amely a Norfolk Street 10. szám alatt található, de senkit nem vettek őrizetbe. Sajtójelentések szerint egy nőt, aki feltételezhetően a házban lakott, kihallgattak.

Több amerikai médium is megszólaltatta Ruszlan Carnit, a fivérek Maryland államban lakó nagybátyját, aki elmondta, hogy a Csecsenföldről származó Carnajevék már tíz éve élnek az Egyesült Államokban.

Dzsohar Carnajev – a CNN-nek pénteken nyilatkozó ismerősei szerint – a Massachusettsi Egyetem hallgatója, aki eljárt szórakozni és marihuánás cigarettát is szívott. A bátyja, aki a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskola mérnök hallgatója volt, az öccsével ellentétben önmegtartóztató volt, nem ivott és nem dohányzott. Ökölvívó volt, akinek fejében a professzionális sportolói pályafutás gondolata is megfordult.

„Nincs egyetlen amerikai barátom sem, nem értem őket” – írta a CNN szerint az idősebb Carnajev egy internetes bejegyzésében.

A gyanúsítottak szerda éjjel elraboltak egy Mercedes terepjárót, és a műszaki egyetemnél megpróbáltak kirabolni egy élelmiszerboltot. Ott tűzharcba keveredtek a riasztásra kiérkező rendőrséggel. Egy rendőr meghalt, egy másik súlyosan megsebesült. Tamerlan Canajev lőtt és robbanásból származó sérüléseket szenvedett, amelyekbe később belehalt.

Dzsohar Carnajev, akinél a hatóságok szerint fegyver, robbanóöv vagy mellény vagy egyéb robbanószer is lehet, valószínűleg egy 316 ES9-es rendszámú, szürke Honda CRV-t vezet, és lehet, hogy Massachusettsből Connecticutba szökött át.

A hatóságok pénteken felszólították Boston és az elővárosok lakóit, hogy maradjanak otthon, és csak akkor nyissanak ajtót, ha meggyőződtek róla, hogy a hatóságok hivatalos képviselője kíván velük kommunikálni. A nagyváros tömegközlekedését és a taxikat leállították, a légteret lezárták, az iskolák zárva vannak.

A nagybácsi, Ruszlan Carni, aki Washington egyik elővárosában él, előzőleg elítélően nyilatkozott a sajtónak a két Carnajev-fiú tettéről. „Nem érdemlik meg, hogy ezen a földön éljenek” – mondta.

Mint arról korábban beszámoltunk, Bostonban hajtóvadászat indult a hétfői merénylet vélhető elkövetői – egy csecsen testvérpár – ellen. A testvérpár egyik tagját a rendőrök lelőtték, a másikat még keresik.




Azért jöttek, hogy öljenekA CNN egyenes adása szerint páncélos járművekkel és egy helikopterrel megerősített biztonsági erők zárták le az egyik bostoni előváros, Watertown egyik negyedét péntek kora délután. A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője után.

Közben a Boston Globe arról számolt be, hogy Bostonban az FBI kihozott egy házból egy megbilincselt embert.

Ed Davis, bostoni rendőrfőkapitány pénteken Twitter-oldalán, valamint egy sajtótájékoztatón bejelentette: az egyik, maratoni robbantással gyanúsított férfi meghalt, társa, akit a fotókon fehér sapkában azonosítottak be, szökésben van. Fel van fegyverezve és veszélyes – közölte.

A sajtótájékoztatón a rendőrtiszt elmondta: a gyanúsítottakat terroristaként kezelik, mert "azért jöttek Bostonba, hogy embereket öljenek". Arra szólította a lakosságot, hogy amíg tart a hatósági hajtóvadászat, zárkózzanak be otthonaikba és csak rendőröknek nyissanak ajtót. A hatóságok most házról-házra járva igyekeznek felkutni a szökésben lévő gyanúsítottat.

Szemtanúk a bostoni nyomozásról

Egy watertowni lakos, Kristian Tunzig azt nyilatkozta a BBC Newsnak, hogy egymást követő lövéseket hallott a házához közel, majd látta, ahogy egy fekete Mercedes szerdán megáll a háza előtt. Tíz-tizenöt perces lövöldözés kezdődött, és több kisebb robbanás is történt, melyeket egy hatalmas követett. A férfi azt mondta, hogy egy szekrényben bújt el, majd mikor előjött, észrevette, hogy egy golyó fúródott az ágyába.

Egy másik watertowni szemtanú, Imran Saif a YouTube-on keresztül úgy írta le az éjszaka eseményeit a Boston Globenak, hogy úgy hallatszott, mintha tűzijáték lenne.

Seth Mnookin további információval szolgált Watertownból: „Egy mérföldre laktam a World Trade Centertől a szeptember 11-i merénylet idején, akkor személyi igazolvány kellett, hogy bejussak a saját lakásomba, mindenhol ellenőrző pontok voltak. Watertown is ehhez hasonló most: rendőrök, kék fények mindenfelé, automata fegyverek és rendőrkutyák a járdákon. Az egész város olyan, minta megállt volna az idő.”

Andrew Kitzenberg szemtanú, aki korábban már tweetelt képeket a lövések által okozott károkról a házában, most egy újabb fotót osztott meg, melyen kommandócsapatokat látni, ahogyan egy közeli házba mennek be.

Egy bostoni család elmesélte a BBC-nek, hogyan kaptak egy fordított 911-es hívást, amiben arra kérték őket, hogy ne hagyják el az otthonukat, valamint hogy ha bárki idegen megjelenne az ajtajuk előtt, legyenek résen, és azonnal hívják a 911-et. A család első reakciója a rémület volt, de rögtön felöltöztek, és ellenőrizték, hogy minden ajtó zárva legyen, majd behúzták a függönyöket. „Mintha kísértetváros lenne Boston” – mondták.

Anne Griffiths emailt küldött a BBC-nek: „Most beszéltem a lányommal, aki Watertownban lakik. A rendőrség házról házra jár, senki sem léphet ki, a metrók nem közlekednek és az utakat is lezárták. Azt mondta az autórablás három háztömbbel távolabb történt. Nagyon ijesztő.”

Johnathan Law szintén emailben írta: „Most hajtottam át a Massachusetts Pike-on Bostonba tartván. és egy csomó iskolabuszt láttam tele kommandósokkal a másik irányba haladva Watertown felé.”

A Boston Globe úgy tudja, hogy péntek hajnalban több robbanást is lehetett hallani a városban, valamint egy rendőrtiszt életét vesztette, egy pedig megsebesült egy lövöldözésben.

A gyanúsítottak a BBC szerint a város Watertown nevű negyedében egy autót vezetőjével együtt elraboltak, majd a sofőrt később kitették. Ezt követően a két férfi tűzpárbajba keveredett a rendőrökkel, akikre házikészítésű bombákat dobtak, mielőtt autójukat megállították volna. A BBC úgy értesült, hogy ebben a hajszában sebesült meg az egyik gyanúsított, aki később belehalt sérüléseibe.

Watertown (és több környező kerület) jelenleg lényegében le van zárva: a lakosság bezárkózott, az üzleteket nem nyitják ki, a tömegközlekedés nem indult el. Kurt Schwartz, a nemzetbiztonsági minisztérium helyi tisztviselője arra kérte az embereket, hogy az érintett térségben pénteken ne induljanak el dolgozni.

A CNN rendőrségi forrásból úgy értesült, hogy a lelőtt gyanúsított testére bomba volt erősítve, és valószínűsíthető, hogy a menekülésben lévő társán is pokolgép van. Ezért reagál így a rendőrség - tette hozzá a forrás.

Az FBI egyik helyszínen tartózkodó, neve elhallgatását kérő nyomozója elmondta: a helyzet jelenleg is "nagyon veszélyes", de ott vannak a helyszínen, és vizsgálják a körülményeket.

Csecsen merénylők?

Az Associated Press (AP) hírügynökség értesülései szerint a két gyanusított csecsenföldről érkezhetett. Egyikőjük tizenkilenc, a másik huszonegy éves volt és legáisan, vízummal tartózkodtak az Egyesült Államok területén, már közel egy éve. Az NBC hírtelevízió úgy tudja, hogy török csecsen testvérpárról lehet szó, ugyanakkor sem az AP, sem az NBC értesüléseit nem erősítették még meg. Az AP szerint a fiatalabbik, még életben levő gyanúsított neve Dzsokar Carnajev(Dzhokhar Tsarnaev), bátyja Tamerlán.

Lelőttek egy rendőrt a bostoni Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemi kampuszán - adta hírül a BBC. A rendőrt kórházba szállították, ám csak a halált tudták megállapítani nála. A rendőrség szerint a bostoni maratoni robbantók állnak az egyetemi lövöldözés hátterében - közülük az egyik férfit péntek hajnalban a rendőrök lelőtték.

         

A két merénylő közül a fehér sapkás férfit még üldözik a hatóságok. (MTI, atv.hu)

Fotók, videófelvételekAhogy korábban beszámoltunk, az FBI videó- és fényképfelvételek útján azonosította be a két, robbantással gynúsított férfit. A DesLauriers, az FBI bostoni kirendeltségének vezetője által tartott sajtótájékoztatón be is mutatták ezeket a fotókat és videofelvételeket. A merénylet helyszínének közelében lévő két térfigyelő kamera rögzítette a gyanúsítottakról készült felvételeket. Két férfi látható rajtuk baseballsapkában és dzsekiben, hátizsákkal a hátukon.

Az FBI illetékese a lakosság segítségét kérte a két férfi kézre kerítéséhez, de arra figyelmeztetett, hogy a gyanúsítottak "fegyvert viselnek és rendkívül" veszélyesek, ezért aki tud róluk valamit, hívja a hatóságok forróvonalát. Szavai szerint más gyanúsított nincs, és a hatóságok a bemutatott két személy elfogására összpontosítanak.
    
A bostoni FBI-főnök szerint a robbanás a felvétel közelebbről meg nem nevezett helyszínétől "néhány percnyire" történt. A felvételen egymás mögött haladtak a járdán, az első sötét baseballsapkát, napszemüveget és sötét hátizsákot, a másik egy megfordított világos baseballsapkát és egy világos zsákot viselt. DesLauriers 1-es és 2-es számú gyanúsítottnak nevezte őket.
   
Korábbi sajtójelentések szerint a hatóságok egy olyan felvétellel is rendelkeznek, amelyen egy, a 2-es számú gyanúsítottal megegyező személyleírású, világos megfordított baseballsapkás férfi egy zsákot helyez el a második robbantás helyszínén. Ezt a csütörtöki sajtótájékoztatón nem mutatták be. A 2-es számú gyanúsított arca egy kimerevített képen profilból viszonylag jól kivehető.
   
Az FBI sajtótájékoztatóján bemutatott képekből egyértelműen kiderült, hogy nem ugyanarról a két férfiról van szó, akiről a New York Post csütörtökön fotókat közölt, és akikről azt állította, hogy "potenciális gyanúsítottak" lehetnek. A szövetségi nyomozók bostoni főnöke arra kérte a lakosságot, hogy csak a hivatalosan bemutatott felvételek alapján tegyenek bejelentéseket.
   
DesLauriers elmondta, hogy a videofelvételek tanulmányozása után először a 2-es számú gyanúsítottra szűkült le lehetséges gyanúsítottak köre, és az ő mozgásának megfigyelése révén jutottak el az 1-es számúhoz.

       Bostoni hajtóvadászat a robbantók után - galéria

A bostoni merénylet következtében hárman életüket vesztették, és mintegy 180-an megsebesültek. A robbantást házilag összeállított robbanószerkezetekkel követték el, amelyek közül az egyiket hatliteres kuktában helyeztek el. A másik bomba is egy fémtartályban lépett működésbe, de arról nem sikerül bebizonyítani, hogy gyorsfőző edény volt.

Obama: megtaláljuk az elkövetőket

Boston jövőre ismét meg fogja rendezni nagy múltú futóversenyét, a merénylet nem félemlítette meg sem a várost, sem Amerikát - jelentette ki a merénylet áldozatainak emlékére megrendezett csütörtöki ökumenikus szertartáson Barack Obama amerikai elnök.

Obama a bostoni Szentkereszt székesegyházban elmondott beszédében ismét azt ígérte, hogy megtalálják az elkövetőket, és a vádlottak padjára ültetik őket.
   
A merénylet elkövetését eddig senki sem vállalta magára és azzal kapcsolatban senkit sem vettek őrizetbe.


Rendőrségi erők Boston Watertown nevű negyedében péntek hajnalban.

atv.hu, MTI