2013. április 5., péntek

Rám-szakadék


Főleg a fiatalabbak körében népszerű a hírhedt Rám-szakadék, ami felejthetetlen élményt nyújt mindenkinek!

Magyarország legszebb szurdokvölgyéről beszélünk, mely tulajdonképpen a Dömös és Dobogókő közötti turistaösvény. A szurdokvölgyet meredet falak veszik körül, melyek között kanyargó kis patakok csurdogálnak. Ezek medrében létrák és láncok segítségével haladhatunk tovább.

A Visegrádi-hegységet alapvetően vulkanikus kőzetek alkotják. Lávából megszilárdult anezit, illetve magasba robbant vulkáni törmelék a Rám-szakadék szurdokvölgye is, ez kb. 14-15 millió évvel ezelőtt keletkezett heves vulkanikus tevékenység során.

A vad és mély völgybevágás meredek medrét vízesések szakítják meg. A kirándulók a patak medrében haladnak előre a sziklákon lépkedve, illetve a falakon lévő létrákkal és láncokkal.

Ha Dömsödről haladunk Dobogókő felé láthatjuk, hogy följebb érve egyre vadabbá válik a szakadék. Az oldalfalak egyre magasabbak, egyre meredekebbek, az itt lévő vízesések magassága már a 7 métert is elérheti.

Mivel nagy felelősséggel jár az útvonal megtétele, kisgyerekeknek és gyakorlatlan kirándulóknak nem ajánlott! Azért egyszer mindenképpen el kell jutni a vadregényes tájra, és készüljünk fel: lehet, hogy nem ússzuk meg szárazon! :) A pataktól és a vízesésektől is kaphatunk egy kis frissítést!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video