2013. április 10., szerda

Király Tamás évek óta éhezett


Király Tamás haláláról vasárnap értesült a nagyvilág, barátai gyászolják a világhírű divattervezőt, aki itthon sosem tudott érvényesülni.
Nevét titokban tartja Király Tamás azon barátja, aki a divattervezőt még 1988-ban ismerte meg Müller Péter Sziámi egy berlini metróalagútban rendezett klipforgatásán. A hvg.hu megkeresésére Király Tamás halálhíre után azt nyilatkozta, hogy évek óta éhezett a divattervező.
  • Király Tamás haláláról szóló híreinket itt találja meg.
„Magyarországon az ő művészetére nem volt kereslet. Néha kapott valami megbízást, akkor abból az 50 ezer forintból 62 ezret arra költött, hogy jobbak legyenek a ruhák”. Elmondása szerint hiába segített itthon nagy neveket, őt senki nem mentorálta. „Nem pályázott, nem nyomult. Elég szuverén volt. Néha kapott egy-egy lehetőséget, például a Szigeten, akkor az szenzációsra sikerült [a bemutató]”.
Találtunk egy felvételt a 2007-es divatbemutatójáról:

Jávorszky Béla Szilárd 1993-ban a Playboyba írt portréjában a divattervező karrierjét idézőjelbe teszi. Jávorszky Királyt húsz évvel ezelőtt úgy jellemzi, mint aki "irigylésre méltóan szerény. Halk szavú, zavart mosolyú, tétova mozdulatú." A fogason sorakozó zakók és öltönyök között a méregdrága Yves Saint Laurent-kollekció és az Ecserin három éve harminc forintért vásárolt pulóver egyaránt megtalálható. Szereti a változatos öltözködést, azt szeretné, ha mindenki a hangulatának engedve merne öltözködni. Ha valakinek narancssárga műanyag nadrághoz van kedve, vegye fel azt, ha Boss öltönyben szeretne pompázni, tegye azt. Mint hangsúlyozta, jó lenne, ha végre eljutnánk odáig, hogy az üzletembereket nem csak nyakkendőben, és elegánsabbnál elegánsabb szmokingokban láthatjuk, hanem akár mackónadrágban jelennek meg a partin".
Fotó: anotherdayanotheradventure.com
A ruhával kapcsolatban egyébként sem szabad mindig adott üzletekben és adott prototípusokban gondolkodni. Vannak olyanok – Cher, Gábor Zsazsa, Prince, Madonna vagy Nina Hagen –, akik megengedhetik maguknak – és ezt most nem anyagi, hanem szellemi téren gondolom –, hogy az általunk tervezett ruhákat akár egyetlen alkalomra vegyék fel, sőt akár engem odahívjanak New Yorkba, hogy személyesen varrjam rájuk azt a ruhát – idézi Jávorszky Királyt, akit a divat pápájának aStern magazin nevezett ki 1989-ben.  
A külföldi oldalakra rákeresve nevére mindenhol a legnagyobb magyar divattervezőként titulálják, az érdekességek között találtunk egy dubai weboldalt, ahol Richweisz Péter fotós büszkélkedik a tőle kapott kockás dzsekivel: „Ezt a darabot soha nem dobnám ki, mert nagyon különleges a története. A dzsekit Király Tamás magyar tervezőtől szereztem, aki magától Yves Saint Laurenttől kapta személyesen. Egy vintage darab a hatvanas évekből”.  
Peter Richweisz fotós Király Tamástól kapta a dzsekit
Fotó: Tumblr
Az, hogy világhírre tett szert annak köszönhető a barátja szerint, „hogy nyolcvanas években elég exponáltak voltunk, érdekes volt a magyar létezés. Sokan jöttek ide, akkor még élt a magyar alternatív szcéna. Nem mintha akkor keresett volna pénzt, de több lehetősége volt megmutatni magát." 
Király Tamást kreációk és ruhák helyett "ruhaszobrokat" készített, akinek a ruhái lehettek képek, csillár vagy akár párnahuzat is. 2008-ban a kúllistán az 50. helyet kapta, színdarabokhoz is készített jelmezeket, de zenekarokat is öltöztetett.
"Az átlagos ruhaviselet megőrjít. Ha egy ruha rád megy, tudsz benne járni, meg utazni, meg táncolni akkor hordható. Ha esetleg túl nagy a ruha, akkor olyan helyre kell menni, ahol nagy a bejárat. Többször elmondtam már, hogy a ruháimat a villamosra is nagyon ajánlom. Egy nagy ruhában nem tudnak lökdösni, a lábadra lépni, nem tudják megsérteni az aurádat, tehát megvéd az erőszaktól és a szagoktól" – mondta a munkájáról egy interjújában.
A divatgyűlölő divattervező már a rendszerváltás kori magyar divatot reprezentálta: a megújulni képes regionális divattervezés reprezentánsa volt a Stern szerint.  
Noha divattervező volt, az utóbbi évtizedekben sem érdekelte művei kereskedelmi értékesítése. Nem dolgozott butikoknak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video