2013. április 12., péntek

Kétszázezer hektárt öntött el a víz


Az árvíz tekintetében péntek óta sehol nem történt jelentős változás az országban, az időjárás sem rontja jelentősen az ár- és belvízi helyzetet. Több folyón ugyan a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de a katasztrófavédőknek igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt – tájékoztatta az indexet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.
Szombat reggel a folyók hazai szakaszának 1615 kilométeres hosszán – Tisza, Bodrog, Tarna, Túr, Mura – elsőfokú, 639kilométer hosszon – Ipoly, Fehér-Körös, Lónyai főcsatorna, Rába, Sajó, Zagyva – másodfokú, míg 533 kilométeren – Berettyó, Hortobágy-Berettyó, Fehér-, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala – hármas fokozatú védekezés zajlott. Azóta a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Fetivizig) tájékoztatása szerint a Túron másodfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.
Hat megye tíz településén árvízi, 13 megye 80 településén pedig belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 192 ezer hektár, csaknem húszezer hektárral több, mint két nappal ezelőtt. Összesen 313szivattyúval igyekeznek az ár- és belvízi helyzeten javítani, eddig 20 300 homokzsákot helyeztek ki.
h i r d e t é s
Belvíz miatt eddig az országban összesen 17 embert kellett kitelepíteni otthonából, legutóbb Baranya megyében Siklóson, ahol löszfalomlás miatt két épület hat lakóját kellett menteni.

Áradások a Közép-Tisza vidékén

A Tisza középső szakaszán, a Körösökön, valamint a Hortobágy-Berettyón egyaránt áradás tapasztalható, a Zagyván viszont lassú apadás indult meg. Az áradás elleni védekezés már több mint félezer embert szólított a gátakra.
A Tisza felső vízgyűjtőin eddig lehullott csapadék következtében a folyón Vásárosnaménynál tetőzés közeli helyzetben van a kialakult árhullám. A jelenleg rendelkezésre álló adatokból készített előrejelzés alapján a Tisza középső szakaszán a most tetőző árhullám utoléri az előzőt, így a várható tetőzések módosulnak. Eszerint Szolnoknál 855 centiméteren április 18-án tetőzik a folyó. Az eddigi rekordvízállást a megyeszékhelynél 2000 áprilisában mérték 1041 centiméteres értéken.
A Körösök továbbra is áradnak. A Hármas-Körös vízállása szombaton Szarvasnál 807 centiméter volt, ezzel meghaladta a harmadfokú árvízvédelmi készültséghez rendelt 800 centiméteres szintet. A Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására a Hármas-Körösön továbbra is folyamatos áradással kell számolni.

Beindult a hortobágyi szivattyú

Mezőtúron 24 ideiglenes szivattyúállást telepítettek, ezek szombat délelőtt 10 óra óta másodpercenként 12 köbméter vizet képesek átemelni a Hármas-Körösbe – közölte a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság. Szükség esetén ez a kapacitás növelhető.
A mezőtúri és ágotai árvízkapu pénteki lezárásával a Hortobágy-Berettyó folyó maga is egy víztározóvá vált. A Hortobágy-Berettyón Borznál szombat reggel 399 centiméter volt a vízállás, a folyón harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. A Berettyó torkolati szakaszán is harmadfokú a készültség, Szeghalomnál szombat reggel 529 centiméter volt a vízállás. A vízszint egy nap alatt 21 centiméterrel nőtt, az áradás pedig folytatódik.

Utakat zártak le

Több útszakaszt is lezártak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az árvízi helyzet miatt – írja a police.hu. Nem lehet közlekedni Sajókaza és Sajóivánka között a 2603-as számú úton, Kesznyét és Sajókörös között a 36107-es számú úton, továbbá le van zárva a 3601-es út Muhi és Köröm között, az ároktői komphoz vezető út, valamint a Dédestapolcsány és Tardona közötti útszakasz is.
Veszprém megyében négy utat zártak le a forgalom elől, Győr-Sopron-Moson megyében kettő, Tolnában pedig egy út hosszabb-rövidebb szakaszán nem lehet közlekedni. Az Útinform tájékoztatása szerint szombat délután várhatóan lezárják a Marcaltőre vezető utat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video