2013. március 26., kedd

Húsvéti népszokások régen és most


Magyarországon ma már nem sokfelé őrzik a régi húsvéti szokásokat, a locsolkodást, a tojásfestést. Új népszokás alakult ki az utóbbi időben: húsvétkor utaznak, kirándulnak, akik tehetik.
A szállodák pedig ontják húsvéti csomagokat: kínálnak fesztiválprogramokat, éjszakai fürdőzést, tehetségkutatós sztárokat, bárzenét, néptáncegyüttest, húsvéti tojáskeresést, pónilovaglást, állatsimogatást, közös játékokat gyerekeknek, felnőtteknek.
Mezőkövesden a Balneo Hotel Zsóri Thermal & Wellness animációs foglalkozásokkal várja a gyerekeket a hosszú hétvégén, húsvét vasárnap délelőtt tojást festhetnek, díszíthetnek a vendégek a matyó művészet jellegzetes anyagaival. A Tisza Balneum Hotel Tisza-tavi húsvéti programokat kínál: nyuszisimogatást, tojáskeresést rendeznek nekik a Tiszavirág ártéri erdőben. Este tábortűz, sütögetés.





Nyíregyházán a Hotel Pagonyban fehér nyuszis programokkal csalogatják a vendégeket március 29. és április 2. között. Az Anna Mária Villa hotelben pedig Nyusziváró hosszú hétvégét rendeznek. A II. Szoboszlói Húsvéti Fesztivál és a II. Hollókői Húsvéti Fesztivál is hívogatja a turistákat március 31 és április 1. között. Egerszalókon a Szalóki Húsvét kínál március 30-31-én hagyományőrző rendezvényeket. Domonyvölgyben húsvéti lovasbemutatót rendeznek a Lázár Lovasparkban március 31. és április 1. között. Siófokonmárcius 30-án rendezik a húsvéti fesztivált: kirakodó vásár, légvár, játszóház várja a kilátogató családokat. A siófoki Vértes Konferencia és Wellness Hoteljátszóházat, tojáskeresést kínál március 29 és április 1. között. A nyugati országrészben is bőséges a program. Zalakaroson családi nyuszikergetéstrendeznek a zöldellő dombokon és a virágos parkokban, hogy megmutassák, milyen a tavaszi hangulat az ország legvirágosabbnak ítélt városában. A Hunguest Hotel Damona hagyományos húsvéti örömöket kínál szintén Zalakaroson. A hagyományőrző programokon kézműves sajtházzal, rézangyal pálinkaházzal, húsvéti locsolkodással várják az ideérkezőket. AHotel Karos Spa-ban kézműves bemutatókkal, pónilovaglással, táncházzal és Radics Gigi koncertjével kínálják a húsvéti vendéglátást. A Greenfield Hotel Bükfürdőn húsvéti játszóházat és nyusziváró programokat kínál a gyerekeknek, a felnőtteknek hangulatos zenés estet a Piano bárban.

A matyó húsvéti hagyományok

Szerencsére van, ahol élnek a hagyományok. A Matyó Művészet – benne a hímzés, a tojásfestés, a viselet – tavaly december 5-én felkerült az UNESCO szellemi világörökség listájára, idén húsvétkor pedig Mezőkövesden részesei lehetünk a feltámadás ünnepéhez kapcsolódó népszokásoknak.


Húsvétkor együtt ették a tojást a családtagok, mert a tojás az összetartozást szimbolizálta. Úgy tartották, hogy ha eltévednek valamikor az életben, eszükbe jut, kivel ették együtt a húsvéti tojást, és akkor mindig haza fognak találni. Húsvét vasárnap betakart kosarakkal indulnak a falusiak a templomba, mert ilyenkor a misén a pap megszenteli az ételt: a bárányt, amely Krisztus áldozatát jelképezi, a bort, amely a megváltó vérét jeleníti meg, és tojást, amely az újjászülést szimbolizálja. A keresztény gyakorlatba beépült szokás korábban a termékenységet, a bőséget, az egészséget biztosította. Húsvét hétfőn locsolkodtak a lányos házaknál. A friss víznek megtisztító, megújító erőt tulajdonítottak a kereszténység előtti korokban, és az idők folyamán került bibliai magyarázat is. Amikor az asszonyok odafutottak Krisztus sírjához, és látták, hogy valóban feltámadt, olyannyira fellelkesedtek azon, hogy az Írás ily módon beteljesedett, és a keresztény hit a legszilárdabb bizonyítékot is fel tudta mutatni, hogy a római katonák jónak látták, ha leöntik őket, vízzel, hogy lecsillapodjanak.
A mezőkövesdiek pipiccsel, vagyis madárka alakú kaláccsal kínálták a locsolkodni érkező legényeket, és a tojásfestés és ajándékozás hagyománya is jellemző errefelé. A piros színnek védelmező erőt tulajdonítottak, ezért nemcsak a régi hadizászlók színe volt piros gyakran, hanem a húsvéti tojásé is. A nyúl és a tojás úgy kerül össze a feltámadással és a tavaszi bőségvarázslással, hogy a nyulat a legszaporább állatként tartották számon, a tojás pedig az élet reményét jelentette.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video