2013. március 25., hétfő

Óraátállítás 2013 tavasz


Óraátállítás 2013 tavasz

Forrás: Index.hu
Életmódunk átalakulása miatt ma már nem spórolunk a nyári időszámítással, március utolsó hétvégéjén mégis előretekerjük az óráinkat. Lássuk az óraátállítás részleteit.

óraátállítás 2013 tavasz, március


 


Óraátállítás 2013 tavaszán: Március



2013. március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor, egy órával előre kell állítani az órákat!



Szombatról vasárnapra virradóra (2013. március 31.) hajnal 2 órakor 3-ra kell átállítani az órákat. Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről-évre a nyári időszámítást, amelynek az volt a célja, hogy energiát spóroljunk meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg egy 1996-os kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. 2013-ban március 31-tól október 27-ig.


Az óraátállítás és az áramfogyasztás 2013


A legújabb számítások azonban kimutatták, hogy a fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet ezzel a módszerrel energiát megtakarítani. Amerikai kutatók három éven át mérték hét millió háztartás áramfogyasztását, az energiafogyasztás azonban nem csökkent az átállítás után. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az óraátállítás nem jelent áram megtakarítást.

A nyári időszámítás kezdete 2013-ban tavasszal


A megtakarítás legnagyobb része egyébként abból fakadt, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Ma azonban ez a rendszer sokkal rugalmasabb, és a lámpák ki-bekapcsolását a sötétedéshez lehet közvetlenül hozzárendelni. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen mit mutat. Emellett a fogyasztási szokások megváltozása, például az, hogy az emberek többet néznek tévét, és elterjedtek a légkondicionálók, alapjaiban változtatta meg az 5-10 éve még jelentős energiamegtakarítással járó nyári időszámítás előnyeit és hátrányait.

Óraátállítás 2013:  testi lelki hatásai


A nyári óraáttálítás általában pozitív hatással van az emberekre. Ilyenkor már mindenki érzi, hogy közeleg a jó idő a pihenés és nyaralás időszaka. Nyáron mindenki jobban érzi magát a természetes fény okozta jó hangulat és a sok d-vitamin miatt, ráadásul a hosszabb nappalok miatt sokkal aktívabban élhetjük az életünket.

Az óraátállítás és a nyári időszámítás egészségügyi hatásai


Az óraáttállítás vagyis az időeltolódás egyeseknél okozhat fejfájást, levertséget de jó esetben ezek nagyjából csak egy napig tartanak. Az embereknek saját biológiai órája van, amelyet megviselhetnek az ilyen változások, hiszen ez határozza meg, hogy milyen ritmusba éljük a mindennapjainkat. Ez a belső óra szabályozza a különböző biológiai funkicókat szervezetünkben, például hogy a nap folyamán mikor milyen vércukor szintre, vérnyomásra, pulzusszámra, testhőmérsékletre stb. van szükségünk. A belső óránkra a sötét és világos időszakok vannak a legnagyobb hatással, a fény érzékelése befojásolja számos hormonkibocsájtását szervezetünkbe. 

Mit tehetünk, hogy könnyebben viseljük az óraátállítást? 


Ha nem tud aludni nem nyúljon azonnal altatókhoz! Ne feledjük ezek a szerek szintetikus drogok melyek megviselik a szervezetünket! Próbáljon ki inkább különböző nyugtató teákat esetleg egy jó meleg fürdőt vagy különböző légzési relaxációs gyakorlatokat. Elalvás előtt semmiképp nem nézzek felzaklató műsort. Lefekvés előtt 2-3 órával kerülje a kávét és a koffein tartalmú teákat és ne egyen sokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video