2013. március 29., péntek

A hét mesés templom

A hét mesés templom


Dél India partjainál egy ősi város víz alatti romjai bukkantak elő a tragikus 2004-es pusztító cunami következtében. Az elveszett város csodálatos maradványai feltárták a múlt egy darabját.

Hirdetés

Az indiai és angol búvárok először 2002-ben fedezték fel az elsüllyedt város romjainak egy részét a tengerben. Mahabalipuram városáról sok legenda terjedt el, de létezését sokáig vitatták. A víz alatti romok azonban úgy tűnik, alátámasztják a legendát a mesés város létezéséről. A monda szerint a Hét Pagoda városa olyan gyönyörű volt, hogy az istenek egy napon özönvizet zúdítottak rá. A monda szerint a városnak hét csodálatosan szép, faragott temploma volt, melyek közül hat azonnal víz alá került, a hetedik megmenekült és ma is a parton áll. A Parti Templomként ismert épületet a turisták és zarándokok gyakran látogatják. Az újabb ásatások szerint magát a Parti Templomot is elmosta az ár, és később kövenként építették újjá a tengerből.
A Parti Templomon látható faragások érdekes módon egy özönvíztörténetet ábrázolnak, mely sok hasonlóságot mutat a Bibliában leírtakkal. Az indiai változat szerint egy öreg bölcs lehozta a mennyből a Gangesz folyó istennőjét, Gangát, hogy megtisztítsa ősei lelkét. Amikor látta, hogy az özönvíz el fogja mosni a Földet, megbánta tettét és Siva isten közbenjárásért imádkozott. Siva isten az áradatot átengedte a haján, így szétoszlott azokra a patakokra és folyókra, melyek ma is folynak a világban. A kutatások szerint az utolsó jégkorszak alatt merülhetett el a város, ami azt jelenti, hogy legalább 5000 éves, és a Kr. e. 3000-re eső árvíz időpontja egyezik a Bibliában leírtakkal.
Mahábalipuram víz alatti romjait 2002-ben fedezték fel. Az expedíciósorán falak és négyszögletű kő épülettömbök maradványait azonosították az 5-8 méter mély vízben, alig 500-700 méterre a Parti Templomtól. Az elárasztott területet igen nagynak találták, melynek csak egy részét tudták feltárni.
A 2004-es szökőár visszahúzódó hullámai elmosták a homoküledéket, és a víz alatti város még több része vált láthatóvá. A legjelentősebb új felfedezés egy dombormű, amely egykor a templomfal része lehetett, és egy elefánt és egy repülő ló díszesen kifaragott feje látható rajta. Az elefánt feje fölött egy sziklafülke van, faragott istenszoborral.
A várost több mint 100 aprólékos kidolgozású szobor díszítette, melyekben az indiai kőfaragó- és szobrászmesterség legszebb darabjait csodálhatjuk meg. A Hét Pagoda mesés városának legtöbb emléke még felfedezésre vár. Jelenleg a tengerparton található Parti Templomot és a hatalmas faragott domborművet lehet megcsodálni.
Ez a cikk az Elveszett városok atlasza című könyv alapján készült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video