21:39Narancssárga riasztás kilenc kistérségben

A hófúvás miatt narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki kilenc kistérségre, nagyrészt Jász-Nagykun-Szolnok megye területére hétfő este az Országos Meteorológiai Szolgálat. E szerint a ceglédi, a nagykátai, a jászberényi, a szolnoki, a kunszentmártoni, a mezőtúri, a törökszentmiklósi, a karcagi és a tiszafüredi kistérségben erős hófúvás várható, és a friss hóval fedett területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

20:52Leterelik a forgalmat az M7-esről

Az M7-es autópálya érdi leágazásánál a fővárosból kifelé tartó teljes forgalmat a 7-es számú főútra terelik a rendőrök - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfő este a rendőrség honlapján. A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivőjének tájékoztatása szerint azonban a 7-es főút Székesfehérvár határában továbbra is teljes szélességében le van zárva. Korábban Németh-Kész Mónika azt közölte, hogy a főutat egy keresztbe fordult kamion és több kisebb baleset miatt zárták le Székesfehérvár határában, a nyerges vontatóból ömlött a gázolaj.
20:41Legmagasabb készültségi fokon az FKF

Késő délutáni òráktòl kezdődően intenzìv havazàs kezdődött Budapest egész területén. Az FKF Zrt a legmagasabb készültségi foknak megfelelően végzi Budapest ùtjainak sìkosságmentesítését - áll a vállalat közleményében. Az intenzìv havazás elsősorban a hegyvidéki területen jelent problémát egyes busz ùtvonalak vonatkozásában. A BKK központi ügyeletével folyamatos kapcsolatban vagyunk és a jelzett problémákat azonnal kezeljük - ìrják. A BKK által jelzett ùtvonalak sikosságmentesìtèse zömében megtörtént. Az FKF Zrt folyamatosan végzi a tömegközlekedési ùtvonalak síkosságmentesítését. Társaságunk a lakosság megértését kéri és felhívja a figyelmet a télies út viszonyok àltal megkōvetelt téli gumi használatára is - zárul a közlemény.
    Havazás Budapesten (Fotó: MTI)


20:01Teljes a készültség a Liszt Ferenc-repülőtéren

Este hét órától teljes létszámban dolgozik a hóeltakarító személyzet a Liszt Ferenc-repülőtéren, a forgalomban nem okoz fennakadást a havazás - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel. Hardy Mihály elmondta: húsz gép dolgozik, főként a kifutópályák hómentesítésén. A pályákon eddig nem volt szükség intenzívebb beavatkozásra - tette hozzá. Kiemelte: a repülőtér ettől eltekintve normál üzemben működik.
19:47Baleset: lezárták a 7-es főutat Székesfehérvárnál

Teljes szélességében lezárták a 7-es főutat Székesfehérvár határában egy keresztbe fordult kamion és több kisebb baleset miatt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel. Németh-Kész Mónika tájékoztatása szerint egy kamion a 60-as kilométerszelvényben keresztbe fordult az úton. A nyerges vontatóból ömlik a gázolaj. A műszaki mentés tart.
   
Ezen a szakaszon több kisebb közlekedési baleset is történt, ezért a rendőrök a főutat teljes szélességében lezárták. A forgalmat Székesfehérvár és Agárd felé terelik el.

19:41Teljes kamionstop a zalai gyorsforgalmi utakon

Nem használhatják a 7,5 tonnánál nagyobb összsúlyú teherjárművek az M7-es autópálya és az M7-es autóút teljes zalai szakaszát - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfő este az MTI-vel.

19:27Újra járható a 62-es

Feloldották az útzárt a 62-es úton Perkáta és Szabadegyháza között, ahol korábban árokba csúszott egy személygépkocsi - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn az MTI-vel. Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött. Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy könnyebben sérült meg.

19:02Keddre szinte az egész országra figyelmeztetést adtak ki

A havazás és a hófúvás miatt keddre már szinte az ország egész területére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Két megye - Komárom-Esztergom és Békés - kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre. Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint Budapestre adtak ki a várható erős hófúvás miatt. Pest megyére és a fővárosra emellett a havazás mennyisége miatt elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak.

A többi megyében a gyenge hófúvás, illetve a rövid idő alatt lehulló sok hó miatt elsőfokú figyelmeztetések lesznek érvényben.
18:19Problémák Budapesten

A havazás miatt a budai hegyvidék útjain egyre jelentősebbek a fennakadások. Jelenleg a síkos utak miatt akadályozott a 11-es, 22-es, 29-es, 111-es, 128-as, 165-ös, 172E, 250-es járatok közlekedése - közölte a BKK. A jelzett utakon a síkosságmentesítésig és a forgalom újraindulásáig kérik és köszönik az utasok türelmét, megértését.
18:04Több autópályán kamionstopot rendeltek el

A télies útviszonyokra való tekintettel több autópályán korlátozzák a kamionforgalmat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délután az MTI-vel. A közlemény szerint az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamion, az M3-as és az M5-ös autópályán pedig a Szlovéniába tartók számára teljes forgalomkorlátozás van érvényben.
   
Felhívták a figyelmet arra, hogy már tíz megye több térségében, valamint a főváros területén elsőfokú riasztás van érvényben a várható hófúvás miatt. A meteorológiai előrejelzések szerint az esti és az éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. "A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekben senki ne induljon útnak, azok úti célként is kerülendők" - hangsúlyozta az OKF.

A főigazgatóság mindenkitől azt kérte, hogy indulás előtt tájékozódjon az aktuális és a várható időjárásról, valamint kövesse figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit.


    Tűzoltók segítségével rendőrségi terepjáró húz ki a szántóföldről egy személygépkocsit Nemesvámos mellett (MTI-fotó)

17:53Somogy megyében is balesetek történtek

Járművek akadtak el a hóban, csúsztak az árokba hétfőn Somogy megyében is, az M7-es autópályán közlekedőket a változtatható jelzésképű táblákon folyamatosan tájékoztatják a közlekedési helyzetről. A Somogy Megyei Védelmi Bizottság arról tájékoztatta az MTI-t: Somogy megye területén a havazás intenzitása várhatóan nő, ehhez óránkénti 30-50 kilométeres szél társul, ezért a megye több területén hóátfúvások alakulhatnak ki. Somogyban hétfőn 13 órakor megkezdte működését a megyei védelmi bizottság operatív törzse, munkájában részt vesznek a hóhelyzet kezelésében érintett szervezetek képviselői.
17:31Budapesten járhatóak az utak

Az atv.hu munkatársa hétfő délután úgy tapasztalta, hogy Budapesten nem okoz fennakadást a hó. A hó esik ugyan, de nem marad meg, így a szokásosnál nem nagyobb a dugó, az utak járhatóak.

A budai hegyekben azonban megmarad a hó, egyik olvasónk azt írta, hogy a János-hegyen egyre nehezebben járhatóak az utak. Egy másik olvasónk szerint Pesterzsébeten körülbelül két centis a hó, de nem csúszik, még kerékpárral sem.

17:17Baleset: lezárás az M43-as autópályán

Baleset miatt le kellett zárni az M43-as autópálya Budapest felé vezető oldalát Szeged határában a régi 5-ös út és az M5-ös autópálya között – tájékoztatta a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság hétfő délután az MTI-t. Szenti Szabolcs elmondta: a sztráda 1-es és a 2-es kilométere között egy kamion keresztbe fordult. A műszaki mentés idejére a rendőrség nem engedi fel a forgalmat az autópályára, a járműveket az 5-ös útra terelik.

16:59Elakadt járművek, útlezárások Baranyában

Baranyában a havazás, elakadt járművek, útlezárások nehezítik a közúti közlekedést hétfőn. A vasúti közlekedésben nincs jelentősebb fennakadás, de kisebb késések előfordulhatnak. A helyközi autóbuszok menetrend szerint, nagyobb késések nélkül járnak. Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy Pécsen a Kénes utat lezárta a közútkezelő, és teljes útzár van érvényben Máza és Komló között egy kamion elakadása miatt.
   
Hozzátette: szintén elakadt teherjárművek miatt haladhat csak fél pályán a forgalom a 6-os út 208-as kilométerszelvényénél a Tortyogó közelében, továbbá a 66-oson Oroszló külterületén. A 66-os úton Sásd és Pécs között kamionstop van érvényben.

Kővágótöttösön egy busz elakadt, a mentése még tart. A pécsi helyi járatú autóbuszok közül a 35-ös Dömörkapuig, a 36-os Bálics megállóig jár. A katasztrófavédelem egységei délelőtt két közúti baleset helyszínére vonultak ki, valamint elakadt és árokba csúszott járműveket és utasokat mentettek. Az áram- és a gázellátás folyamatos a megyében.


16:52A közútkezelő szerint...

Az alábbi fotót a közútkezelő honlapján találtuk. Elég lassan frissül. Alatta a városban elhelyezett egyik webkamerájának az élőképéről készítettünk fényképet, azon látható a valós helyzet.


 

16:42Balesetek Veszprém megyében 

Felborult teherautók nehezítik a közlekedést Veszprém megyében; a 8-as úton, Márkónál Veszprém felé teljes az útzár - tájékoztatta az MTI-t a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfőn. Ferenczi Tímea elmondta: Farkasgyepűnél felborult egy kamion, ezért a 8-as útról Pápa felé nem lehet behajtani. Szintén a 8-ason, Márkónál kisteherautó borult fel, ezért Veszprém felé mind a két sávot lezárták a rendőrök. Veszprém és Balatonfüred között a nosztori emelkedőn felfelé nem lehet haladni, lefelé pedig araszolva halad a kocsisor.

16:41Kecskemétnél lezárták az M5-öst Szeged felé

Lezárták az M5-ös autópálya Szeged felé vezető oldalát Kecskemét és Kiskunfélegyháza között hétfő délután, mert az úton keresztbe fordult egy kamion - tájékoztatta a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-t. Gál Kristóf közölte: jelentős torlódásra lehet számítani az autópálya érintett szakaszán, a 92-es kilométernél.

      Hóban elakadt kamionok Pécsett, az 56-os úton (Fotó: MTI)

16:32Súlyos sérültek és teljes útzár a 62-esen

Árokba csúszott egy személygépkocsi a 62-es főúton Perkáta és Szabadegyháza között, emiatt teljesen lezárták az érintett útszakaszt - közölte a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő délután az MTI-vel. Kiss Z. Edward elmondta, hogy a baleset akkor következett be, amikor a jármű egy teherautót előzött. Az autó utasai közül ketten súlyosan, egy ember könnyebben sérült meg.

16:23Baleset, torlódás az M5-ösön

Az elsődleges adatok alapján az M5 autópályán Szeged felé a 92-es kilométernél egy kamion eddig tisztázatlan körülmények között 15 óra 56 perckor keresztbe fordult az úttesten, elzárva ezzel valamennyi sávot. Személyi sérülés nincs, torlódásra kell számítani - írja a police.hu.

15:53Ferihegyen már közepes a készültség

Elérte a havazás a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret, ezért hétfő délután három órakor közepes szintű készültség lépett életbe - közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel. Hardy Mihály elmondta: este hét óráig közepes készültség lesz érvényben a repülőtéren, elősózzák a pályákat.
   
Az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lép életbe. Ennek megfelelően folyamatos lesz a hóeltakarítás, minden gép és gépkezelő készenlétben áll majd, hogy a várhatóan nyolc-tíz centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma - tette hozzá a kommunikációs igazgató.


     Kamionok a sűrű hóesésben az M7-es autópályán Nagykanizsánál 2013. március 25-én. (MTI-fotó)

15:47Kényszerparkolókat hoztak létre

Letenye és Lenti térségében szükségparkolóhelyeket jelölnek ki a helyi védelmi bizottságok a szlovén hatóságok által a határon életbe léptetett forgalmi korlátozás miatt - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hétfőn az MTI-vel.

15:42A közútkezelő is figyelmeztet

A közleményben kiemelték, a 12 órai összesítésük alapján a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó, intenzív havazást a társaság útellenőrei a Mecsekből jeleztek.
   
A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, így a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében, Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj. Hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek, fennakadást sem jeleztek még az utakról - írták. Hangsúlyozták, a közútkezelő összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A társaság már gondoskodott arról, hogy szükség esetén rövid időn belül a saját munkagépein túl bérelhető munkagépeket is az utakra rendeljen a hóeltakarítási munkákra.
   
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról, különösen, ha Baranya vagy Tolna megyében kelnének útra, mivel ezeken a területeken délután hófúvásos szakaszok alakulhatnak ki a várható viharos erejű széllökések miatt.
    
15:12Heves megyében is figyelmeztettek

Közben hétfő délelőtt a hófúvás miatt már Heves megyére is kiadták a citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést. Ezzel együtt tizenegy megyében és Budapesten vannak érvényben figyelmeztetések a havazás, illetve a várható hófúvás miatt.
   
Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van Tolna és Baranya mellett Somogy és Fejér megyében is. Tolna megyében a havazás és a hófúvás miatt is másodfokú figyelmeztetést rendeltek el. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége a 20 centimétert is meghaladhatja, továbbá erős hófúvásra is készülni kell, a viharos szél a friss hóval fedett területeken magas hótorlaszokat emelhet.
   

14:42Somogy veszélyeztetett

Intenzív hazavás Somogy megyében

Somogy megye déli részén intenzív havazás kezdődött, és bár hótorlaszok, hóátfúvások nem alakultak ki, az utak rendkívül csúszósak, balesetveszélyesek - figyelmeztetett a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn honlapján.
   
A tájékoztatás szerint a határátkelőknél jelenleg zavartalan a vasúti- és a közúti közlekedés, az M7-es autópálya jól járható, a megye útjai sónedvesek.
   
A megyei rendőr-főkapitányság azt javasolta, hogy minden járművezető téli gumiabroncsokkal közlekedjen, az időjárási viszonyoknak megfelelően vezessen és csak indokolt esetben, kellő felkészültséggel és türelemmel induljon útnak.
  
Somogy megyére mind a havazás, mind a hófúvás miatt citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. E szerint a 24 óra alatt lehulló hó mennyisége meghaladhatja a tíz centimétert. A friss hóval borított területeken pedig a szél hótorlaszokat emelhet.



14:21Szinte országos figyelmeztetés

Vas, Veszprém, Zala, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében, valamint Budapesten a havazás, illetve a hófúvás, több megyében mindkettő vonatkozásában elsőfokú figyelmeztetések vannak érvényben.
  
Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délelőtt az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: az élénk, időnként erős északkeleti szél több helyen képes lesz hordani lehullott havat, ami jellemzően gyenge hófúvást okoz, a látótávolság várhatóan nem csökken jelentősen. Hétfő estig főképpen Tolna és Baranya megyében, majd estétől kedd hajnalig az Alföld északi részén (Jász-Nagykun-Szolnok megyében és környékén, Pest megye déli részén) lesz erős a szél, így magasabb hóbuckák is kialakulhatnak.
   

13:52Lezárták a szlovén határt

Lezárták a teherforgalom elől a szlovén határt

Az időjárási viszonyok miatt Szlovénia teherforgalmi korlátozást vezetett be a magyar-szlovén határon hétfőn 12 óra 30 perctől, és nem engedi be az országba a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó járműveket. Bangó Szilárd, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy az érintett határszakaszon ideiglenesen nem léphetnek ki Magyarországról a 7,5 tonna összsúly feletti tehergépjárművek.

A katasztrófavédelem közölte: Zalában délelőtt 11 óra óta ismét havazik. A megye teljes területén citromsárga riasztás van érvényben, mert akár 15 centiméter körüli friss hó hullhat, az északkeleti szél pedig várhatóan estétől megerősödik, és hófúvást okozhat.
   
A zalai utak hétfő délben mindenütt járhatók voltak, a főutakon sónedves, a mellékutakon sónedves vagy latyakosak burkolatra kell számítaniuk a járművezetőknek.
   
A rendőrség honlapján olvasható közlemény szerint a kamionokat a pihenőhelyekre, benzinkutakra és a leállósávokra terelik. A rossz idő miatt a sármelléki repülőtér bizonytalan ideig nem indít és nem fogad járatokat. A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felkéri az utazókat, hogy csak abban az esetben közlekedjenek gépjárműveikkel, ha az feltétlenül szükséges.

Kedd reggelig főként a Dunántúl középső és déli részén, illetve az Alföld északnyugati részén 15-25 centiméteres hótakaró alakulhat ki. Keleten, délkeleten vegyes formájú csapadék valószínű, északnyugaton, a Kisalföld térségében pedig kevesebb hóra lehet számítani. Kedden napközben inkább csak megszakításokkal valószínű gyengébb havazás, de késő délutántól nyugat felől újabb hullámban várható hó. Kedd napközben veszít erejéből a szél, és vastagabb hóval fedett területeken inkább csak mérsékelt, élénk légmozgás várható - írta a meteorológiai szolgálat.

atv.hu / MTI