2013. március 23., szombat

Ma van a Föld órája


Ma este fél kilenctől fél tízig a világ 152 országának több ezer településén és vállalatánál, sokmillió háztartásban és számos híres épületen kialszanak a fények a Természetvédelmi Világalap (WWF) Föld órája elnevezésű akciója keretében, a klímavédelem és az energiatakarékosság jegyében. Idén hozzávetőleg hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult kezdeményezéshez, amelynek globális fővárosává a kanadai Vancouvert választották a szervezők.  
A Föld órája Szamoa szigetén veszi kezdetét, majd halad tovább folyamatosan az egész bolygón helyi idő szerint fél kilenc és fél tíz között. Lekapcsolják többek közt a sydneyi operaház, a kínai nagy fal, a berlini brandenburgi kapu, a párizsi Eiffel-torony, a londoni Buckingham-palota, a New York-i Empire State Building és a Rio de Janeiró-i Krisztus-szobor, a magyar fővárosban pedig többek közt a budai vár díszkivilágítását.
A Szingapúrból irányított globális kampányban Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, államfők, kormányfők, uralkodók, híres zenészek, sportolók és színészek vesznek részt.
Budapesti rendezvények
A Föld órájához világszerte számos rendezvény kapcsolódik. A program budapesti központi eseményét a WWF magyarországi szervezete a WestEnd City Center bevásárlóközpont tetőkertjében rendezi, ahol egy ötméteres óriásgyertya meggyújtásával is készülnek az ünnepségre.
A program Tóth Vera élő koncertjével indul, majd 20 óra 30 perckor a WWF Magyarország ünnepélyesen lekapcsolja Budapest díszkivilágítását. Sötétbe borul a budai vár, a Lánchíd és a Citadella. Az elsötétülés után Erőss Zsolt hegymászó gyújtja majd meg az óriásgyertyát. Ezt követően gyertyafényes ünnepség során biciklivel működtetett DJ-pult szolgáltatja a zenét és afrikai hangszereken játszó dobosok és tűzzsonglőrök szórakoztatják a látogatókat. Idén magyar élsportolók is a Föld órája kampány mellé álltak; Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus, továbbá válogatott kézi-, illetve kosárlabdázók.
A fényszennyezés
A kezdeményezés céljai közé tartozik, hogy felhívják a figyelmet a fényszennyezésre. A fényszmog az éjszakai égbolt művi megvilágítását jelenti, a jelenség elsősorban a nagyvárosok felett figyelhető meg. A járművek, fényreklámok, kivilágított épületek és ipari létesítmények vonzáskörzetükben éjszaka is tartós világosságot okoznak. A fény szétszóródik és visszavetül, így a sűrűn lakott területek felett fényharang alakul ki. A mesterséges módon egyre fényesebbé váló éjszakák sokféle következményel járhatnak, még nem is sikerült mindegyiket felkutatni.
A tudósok szerint a fényszennyezés befolyással van az emberi szervezetre, és egyebek között alvás- és hormonzavarokhoz vezethet. Az állatokat, például a rovarokat és madarakat zavarhatja a fény az orientálódásban. A környezetvédők a szükségtelenül nagy energiafelhasználást is bírálják. A csillagászok arra panaszkodnak, hogy a világ egyre kevesebb pontjáról látható a csillagos ég. Különféle szervezetek, mint például a Dark Sky Association, az éjszaka sötétjének védelméért szállnak síkra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video