2013. március 22., péntek

Milliárdos kárt okozott a hófúvás

Péntek kora délutánra huszonhétre nőtt az áramszolgáltatási zavarokkal küzdő települések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a viharos széllökések okoznak üzemzavart a középfeszültségű hálózatban - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. a honlapján. A Generali biztosító számításai szerint több mint egymilliárd forint kárt okozott a hókatasztrófa.


A cég tájékoztatása szerint a kora délutáni órákban már 15 132 fogyasztási helyen nem volt áram a Nyírségben. A kora délelőtti órákban még 16 település 11 420 fogyasztóját érintette az üzemzavar. Az E.ON Zrt. által közzétett lista alapján a legtöbb áramszünettel érintett ingatlan Nyíregyházán van, főként a külterületi városrészeken. A szabolcsi megyeszékhelyen 3623 fogyasztói helyen nem volt áram délben.
Ezren felüli volt az üzemzavarral küzdő fogyasztók száma Demecserben, Dombrádon, Kemecsén és Nyírpazonyban is, valamint közelítette az ezret a Nyíregyházával szomszédos Kálmánházán.
Az E.ON munkatársai dolgoznak a hiba elhárításán, és ahol lehet, más hálózatról juttatnak áramot az érintett vezetékszakaszokba. Továbbá áramfejlesztő aggregátorok is segítik az ideiglenes áramellátást. A középfeszültségű hálózat mellett a kisfeszültségű vezetékrendszerben is lehetnek viharos szél által okozott hibák, így elképzelhető, hogy 15 132 fogyasztónál is többen várnak áramra.
Milliárdokat vitt a szél
Összesen több mint 1 milliárd forintra becsülte a hosszú hétvégén pusztító hófúvások miatt keletkezett lakossági vagyonkárok összértékét a Generali Biztosító, melyből 30 millió forintot már ki is fizetett. Több mint 6000 vagyonkár-bejelentést regisztrált eddig a biztosító. A károk többségét - mintegy 4500 esetben - a viharok okozták, azonban jelentős számú, 500 bejelentés érkezett tetősérülésekből és beázásokból adódó károkra, míg 600 esetben az áramszünetek miatt kiolvadt élelmiszerek megromlásából származó károk megtérítését kérték a biztosítótól. A legtöbb bejelentés Szabolcs, Borsod-Abaúj-Zemplén és Győr-Moson-Sopron megyéből érkezett.
A kedvezőtlen időjárásból adódó közlekedési balesetek nyomán eddig 325 káresetet regisztrált a biztosító, összesen 180 millió forint értékben. Ebből mindössze 26 üvegkár, 3 személyi sérülés és 3 dologi kár, a többi esetben a gépjármű szenvedett kárt. Az érintett járművek 20-30%-a nem javítható, totálkáros. Mivel sok elszállított jármű most is rendőrségi tárolókban, szervizekben vesztegel, a biztosító még számít újabb bejelentésekre. Az ilyen esetekben rendőrségi dokumentumok hiányában is regisztrálják a bejelentéseket, valamint a biztosító kárszakértőin túl a szervizek munkatársai is részt vesznek a gyors kárfelmérésben.
A vállalatokat sem kímélte az orkán
A havazás, a viharos szél és ónos eső egyébként nem csak a lakossági ügyfelek körében okozott hatalmas károkat. Így például a Generali által biztosított egyik áramszolgáltatónál 20 kidőlt és közel 100 sérült villanyoszlopban és tartozékaiban közel 1 milliárd forintos kár keletkezett.
A hétvégére ismét hófúvásra lehet számítani. A szakemberek azt tanácsolják, hogy aki teheti - különösen a leginkább érintett északi, északkeleti megyékben - inkább maradjon otthon, vagy ha mindenképp útra kell kelni, akkor érdemes az autóba bekészíteni élelmiszert, innivalót, meleg takarókat és hóláncot,. A tanács szerint semmiképpen sem érdemes útnak indulni nyári gumival. A múlt hétvége tapasztalatai nyomán a biztosító felkészült egy esetleges újabb bejelentési hullámra, szükség esetén meghosszabbított műszakban fogadja majd az ügyfelek jelentkezését, és megerősített létszámmal végzik majd a helyszíni szemléket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video