2013. március 15., péntek

Drámai hóhelyzet: szén-monoxid-mérgezést szenvedtek az autójukban


Két embert kórházba szállítottak szén-monoxid-mérgezés mérgezés miatt. Helyenként a várakozók megbontották az autópályák szalagkorlátját, hogy vissza tudjanak fordulni, egy terhes nőt pedig mozdonnyal vittek kórházba. Összefoglaló.

Ketten szén-monoxid-mérgezést szenvedtek a hófúvásban veszteglő, járó motorú autójukban - hangzott el az M1 Híradójában. Valószínűleg a havazás eltömte a kipufogót, a gáz pedig bejutott az utastérbe. Mivel fáztak, nem szellőztettek.
A két mérgezést szenvedett embert ezekben a percekben szállítják a mentősök Budapestre, a Péterfy Sándor utcai kórház toxikológiai osztályára.
A drámai helyzetről a híradó déli kiadása számolt be részletesen!
Az országban 57 település megközelíthetetlen közúton, ez több mint 13 ezer embert érint. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató szerint 100 közút járhatatlan. A hófúvások miatt csaknem 5.500 jármű akadt el. Az M1-es és M7-es autópálya jelenleg is le van zárva. A főigazgató szerint az autópályák több szakaszán is lebontják az elválasztó szalagkorlátokat, hogy vissza tudják fordítani az autókat – hangzott el az M1 Híradójában. Mintegy 160 településen szakadt meg az áramellátás, egy részét még nem sikerült helyreállítani a szél miatt – közölte a katasztrófavédelmi főigazgató. Összesen négyezer embert kellett tegnap éjszaka óta kimenekíteni az elakadt autókból, négyszázan még mindig az utakon vesztegelnek.
A hófúvás és a tömeges balesetek miatt lezárta a rendőrség az M7-es autópálya fővárosból kivezető szakaszát csütörtök este. Akit tudtak, kitereltek a 7-es útra, ám itt is hosszú kocsisorok torlódtak fel. Volt, aki a Híradó riporterétől kért útbaigazítást. A hófúvásban rengeteg kamion elakadt, Zalakomárnál a forgalom is leállt miattuk. A járműveket a tűzoltók próbálták kiszabadítani. Zalaegerszegnél a 74-es úton traktorral mentették az elakadt járműveket. Zala megyében több melegedőt is kialakítottak az éjszakára, csak a sármelléki iskolában 150-en éjszakáztak. Székesfehérváron is az egyik iskola tornatermében várták az elakadt autósokat, és azokat, akik nem tudtak kijutni a városból, mert nem jártak a távolsági buszok.
Mozdonnyal mentettek ki egy terhes nőt
Az internetes videomegosztókon és a közösségi oldalakon is rengetegen számolnak be arról, hogyan akadtak el a hóban. Egy fiatal lány járó motorral az autóban rekedt éjszakára Polgárdinál, egy terhes nőt pedig mozdonnyal vittek kórházba. Somogy és Tolna határán, Fonó közelében két autó is elakadt, az egyik árokba borult. Az utasok a viharos szélben vékony dzsekiben indultak el segítséget kérni. Óriási hóátfúvásokat rögzített a telefonján egy férfi, aki a Vas megyei Szelestétől Pósfáig utazott. A 26-os úton a kamionok félreálltak, mert nem tudtak haladni. A híradó tudósítói országszerte folyamatosan dolgoznak, több településről azonban nem tudnak kijutni, mert lezárták az utakat. Több városban olyanokkal is találkoztak, akik valamelyik ünnepi megemlékezésre igyekeztek volna, de most folyamatos hólapátolással töltik a napot. Szinte mindenki azt mondja, ilyen ítéletidőt március 15-én még nem élt át.
Szállodák fogadták be az autósokat
Még délelőtt is alig tudtak közlekedni az autók Kaposvárnál. Amit a hókotró letakarított, azt azonnal visszahordta a szél. Kaposvár határain túl mindenhol elakadt autók, kamionok álltak, az utakat tükörjég borította. Nem indulnak a Kapos Voltán járatai sem, és a vonatok is elakadtak a hófúvásban. Győrben szállodák fogadták be az M1-esről leterelt autósokat. A hóesés délutánra elállhat, a viharos szél azonban még sokáig gondot okozhat az utakon.
Kritikus helyzet Veszprém megyében
Veszprém megye több részén is kritikus helyzet alakult ki az utakon. A havazás és az erős szél miatt a megyei rendőr-főkapitányság még éjjel 11 órakor lezárta Veszprém valamennyi ki- és bevezető útját. Hasonló a helyzet a megyében Pápán és Várpalotán is. Balatonfüred Aszófő és Pécsely felől megközelíthetetlen, és le van zárva a 8-as út is Devecsernél Vas megye irányába. Továbbra is kamionstop van érvényben a 83-as és a 82-es főutakon, Balatonvilágosnál továbbra sem lehet felhajtani az M7-es autópályára. Veszprém megyében jelenleg 15 elzárt település és több járhatatlan út is van. A rendőrség az ígéri, amint az időjárás engedi és a közútkezelő munkatársai járhatóvá teszik az utakat, újra megnyitják a lezárt szakaszokat az autósok előtt.
15-100 perces késések
Kilencvenhét település 71 háztartásában még mindig nincs áram a viharos szél és a jegesedés okozta vezeték-szakadások miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Az áramkimaradás miatt sok településen fűtés sincs a lakások egy részében. Zalaegerszegen és Rédicsen csaknem 600 fogyasztónál szünetel az áramszolgáltatás. Az E.ON Zrt. szakemberei és alvállalkozói folyamatosan dolgoznak a hibaelhárításon. A szélsőséges időjárás országszerte késéseket és fennakadásokat okoz a vasúti közlekedésben is. A felsővezetékre fagyó csapadék zárlatokat okoz többek között Miskolcon, és Nyékládházán. Több helyen a vonatok csak egy vágányon közlekednek, váltakozó irányban. A Nyíregyháza-Záhony szakaszon számos helyen leszakadt a felsővezeték, ott több vonat áll a vonalon, a késések jelentősek. A MÁV-Start vonatpótló buszokat rendel. A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok, a Nyíregyháza-Szerencs szakaszon, Nyírteleknél pedig egy fa dőlt a vasúti sínekre. Az ország nyugati részein a hófúvások miatt már 15-100 perces késésekkel járnak a vonatok.
Elmaradnak a szabadtéri állami rendezvények
A fővárosból nem indul egyelőre semmilyen busz a Dunántúlra, Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megyében egyáltalán nem járnak a buszok. A Kisalföld Volán 28 autóbusza vesztegel a hó fogságában Csorna, Kapuvár és Győr térségében. Mosonmagyaróvár és Sopron közelében, ha fennakadásokkal is, de megy a forgalom. A rendkívüli időjárás miatt elmaradnak a március 15-ei szabadtéri állami rendezvények. A Belügyminisztérium javaslatára a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében mondta le az összes, szabadtérre tervezett ünnepséget, ezeket a pártok is lemondták. A kormány arra kéri a szervezeteket, magánszemélyeket, hogy ne tartsák meg a március 15-ére meghirdetett szabadtéri rendezvényeket. A nemzeti lobogót reggel katonai tiszteletadással felvonták az Országház előtt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video