2013. április 10., szerda

Haragszanak, mert haragudniuk kell: Észak-Korea, a kiéheztetett ország


Milyen a hangulat az utca emberei között, mit tapasztaltak?

Nagyon militáns és harcias a hangulat. Tizenhárom éve járunk ki Észak-Koreába, hogy humanitárius programokat hajtsunk végre. Mindig hallottunk hasonló fenyegetőzéseket, de ilyen súlyúakat még soha. Az észak-koreai média azt súlykolja, hogy meg akarják támadni az országot, de "mi meg fogjuk védeni magunkat". Folyamatosan propaganda anyagokat sugároznak, és Kim Dzsong Un-t olyan helyzetekben mutatják, hogy katonák között van, parancsot ad, vagy éppen lőni tanít. Az egyik kísérőnk, aki maga is katona, azt mondta, hogy az ellenséges országoknak nem lesz lehetőségük békét kötni, mert Észak-Korea elpusztítja őket, leradírozza őket a földről. Az a meggyőződésük - bár nem sikerült megtudni, mire alapozzák -, hogy mindazt, amiben ők hisznek, el akarják tőlük venni, miközben ők 50 éve egy követ sem hajítottak a szomszédjukra.

Mindeközben a hétköznapi élet a szokott mederben folyik, nem láttunk katonai felvonulásokat, vagy hasonlókat. Éppen az ottani halottak napja alkalmával voltunk kint: az emberek urnákban kihozták a hozzátartozóik hamvait, kirakták méllé a fényképeiket, és pálinkát töltöttek nekik. Zavartalanul folytathattuk a munkánkat is, és az ilyenkor szokásos programok szintén rendben lezajlottak: voltunk cirkuszi előadáson és delfin show-ban.

     Katonai seregszemle az éhező országban

Ezeket azért szervezik Önöknek, hogy a rezsim jobbik arcát mutassák?


Ez a hivatalos program része. Mi ezúttal a mozgássérült szövetség meghívására voltunk kint. Az előkészületek során a bécsi nagykövetség felé jeleztük, hogy mit szeretnénk pontosan csinálni - például találkozni az illetékes vezetővel, ellátogatni egy gyermekotthonba, stb. -, az üresen maradt időpontokra pedig ők kínálnak fel lehetőségeket. 

Mit gondol, mennyire van esélyük az észak-koreaiaknak, hogy reális képet kapjanak az országuk geopolitikai helyzetéről?
Ehhez nincsenek meg a szükséges információforrásaik. Ők azt az utasítást kapták, hogy mivel az egész világ ellenük van, meg kell védeniük magukat. Arra a kérdésre, hogy ennek mi az oka, nem tudnak választ adni. Ők haragszanak, mert azt mondták nekik, hogy haragudni kell. Megítélésem szerint ez egy elég veszélyes helyzet, hiszen a háború kitöréséhez elég lehet az is, ha véletlenül elsül egy fegyver, vagy egy hadihajó rossz irányba fordul.    

Észleltek változást a tizenhárom évvel ezelőtti viszonyokhoz képest?


Észak-Korea rengeteget változott. A határon nem vették el a mobiltelefonjainkat, mint eddig, bár külföldre így sem tudtunk hívást indítani. A szállodai szobánkból azonban már haza tudtunk telefonálni. Hívni ugyan nem lehetett bennünket, és az általunk indított beszélgetéseket is jó eséllyel lehallgatták, de ez akkor is jelentős újdonságnak számít. A televízióban műholdas adásokat tudtunk nézni - amerikai csatornákat persze nem, de a BBC-t igen. Ilyen lehetőség még tavaly sem volt. Sőt, ha előre szóltunk volna, akkor még az internetet is használhattuk volna, heti 700 euró ellenében.

Ezt akár az enyhülés jeleként is lehet értelmezni?

Reméljük, hogy igen. Az is érdekes, hogy a Svájcban tanult Kim Dzsong Un leváltotta a hadsereg főparancsnokát és a miniszterelnököt is, utóbbi helyére pedig egy közgazdászt nevezett ki. Mi egyébként Szarivon városába járunk ki, ott támogatunk egy árvaházat és egy kórházat. Eddig azonban sérült gyermekekkel hivatalosan nem fogalkozhattunk, ugyanis a központi hatalom álláspontja az volt, hogy Észak-Koreában olyan fejlett az egészségügyi ellátás, hogy nem születnek sérült gyermekek. Az új vezetés viszont nem csak elismerte, hogy vannak ilyen rászorulók - mintegy 1,2 millióan -, hanem azt is megengedik, hogy külföldi szervezetek foglalkozzanak velük. A változsok talán legszimbolikusabb jele, hogy született egy új mozgalmi ének, amely szerint, aki nem tart lépést Kim Dzsong Un-nal, az lemarad.

     Kim Dzsong Un Dennis Rodmannel parádézik

Milyen az életszínvonal? Azért is kérdezem, mert egyes hírmagyarázatok szerint a kemény szavakat Kim Dzsong Un a kellő pillanatban nyugati segélyekre váltja majd, mivel már a katonáknak sincs mit enni, a hétköznapi emberek pedig füvet kénytelenek fogyasztani. 


Nem tudjuk teljes egészében megítélni, hogy milyen az életszínvonal. Szemmel láthatólag hiánygazdálkodás zajlik. Az emberek sok helyen valóban füveket, bogyókat gyűjtenek, vagy gyökereket ásnak ki. Közben viszont vannak nagy piacok, és - a halottak napja kapcsán - elég sok részeg embert is láttunk. Mi nem foglalkozunk politikával, de azt gondolom, reális lehet az a magyarázat, hogy az új vezető elmegy a falig, és ha nem kenődik fel, akkor külpolitikailag és belpolitikailag is meg tudja erősíteni magát. 

Milyen a kereszténység helyzete Észak-Koreában - már amennyiben lehet erről beszélni?

A fővárosban van egy katolikus és egy protesténs templom. Voltunk a protestáns templomban, és meglehetősen érdekes tapasztalatokat szereztünk. Az egyik vezető elmondta, hogy 10 éve jár ide, ő az egyik presbiter. Azonban az egyik legismertebb bibliai részt - miszerint úgy szerette Isten a viágot, hogy az egyszülött fiát adta érte - az újszövetség helyett az ószövetségben kereste. Eközben azért hallunk híreket a földalatti egyházról is, és vannak olyan hitvallók, akiket azért végeznek ki, mert nem hajlandóak megtagadni Istent. 


Az amerikaiak nem tartanak azonnali háborútól

Nem fenyeget azonnali katonai konfrontáció az Egyesült Államok és Észak-Korea között - nyugtatta meg vasárnap az ABC televízió nézőit vasárnap a Fehér Ház egyik vezető stratégiai tanácsadója. A kérdésre, hogy kiválthat-e amerikai katonai válaszlépést egy újabb észak-koreai rakétakísérlet, Dan Pfeiffer, a Fehér Ház vezető tanácsadója kijelentette: "Láttuk azokat a jelentéseket, amelyek szerint az észak-koreaiak rakétákat mozgatnak és nem lennénk meglepve, ha kísérletet hajtanának végre. Korábban is csináltak ilyet. Ez egy olyan dolog, amilyen már sok-sok évvel azelőtt is folyt Észak-Koreában, hogy Barack Obama elnök hatalomra került." Pfeiffer "abszolút nyugtalanítónak" nevezte az észak-koreai retorikai kiéleződését, de hangsúlyozta, hogy ez sem példátlan magatartásforma a rezsim részéről. Ugyanakkor sürgette, hogy Phenjan hagyjon fel "provokatív tetteivel és háborús retorikájával", teljesítse nemzetközi kötelezettségeit, és hozza magát olyan helyzetbe, amelyben teljesíteni tudja kinyilatkoztatott célját, a gazdasági növekedést.
  
John McCain republikánus szenátor, a szövetségi felsőház katonai bizottságának tagja vasárnap a CBS televíziónak nyilatkozva hibáztatta Kínát, amiért az ázsiai nagyhatalom nem vetette be befolyását az észak-koreai retorika lecsitítása érdekében, annak ellenére sem, hogy a válság eszkalációja akár (fegyveres) konfliktus véletlenszerű kirobbanásához is elvezethet. McCain szerint Peking "kudarcot vallott" abban, hogy elejét vegye egy lehetséges katasztrófahelyzetnek, pedig nyomást gyakorolhatott volna az észak-koreai gazdaságra. "A probléma kulcsa Kína kezében van. Kína elvághatná a gazdaságukat, ha akarná. A kínai magatartás nagyon kiábrándító" - nyilatkozott a befolyásos ellenzéki szenátor, aki azt hangoztatta, hogy a konfliktus kitörése esetén Dél-Korea és az Egyesült Államok felülkerekedne. "Tény azonban, hogy Észak-Korea lángba boríthatná Szöult, az pedig nyilvánvalóan hatalmas katasztrófa lenne" - mondta McCain. "A kínaiaknak sok kártya a van kezében. Ők a természetüknél fogva óvatosak. De ebben az esetben a végletekig elmentek" - jelentette ki McCainnel egyetértésben, ugyancsak a CBS-nek nyilatkozva Chuck Schumer demokrata szenátor, aki gyakran bírálja Pekinget az árfolyam-politikája miatt.

John Huntsman, az Egyesült Államok volt pekingi nagykövete, korábbi republikánus elnökjelölt-aspiráns vasárnap a CNN-nek nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök példátlan kijelentést tett, amikor arra figyelmeztetett: egyetlen ország számára sem megengedhető, hogy "a régiót, sőt az egész világot káoszba taszítsa önző nyereségvágyból". Huntsman szerint a beszéd valószínűleg arra utalhat, hogy a kínai vezetők Észak-Korea miatti csalódottsága elérhette a forrpontot.

"Mindenkinél jobban Kínát hibáztatom" - jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Lindsey Graham republikánus szenátor, aki ugyancsak a katonai bizottság tagja. "(A kínaiak) félnek az újraegyesítéstől. Nem akarnak egy demokratikus Koreát Kína mellett, ezért egy őrült rezsimet támogatnak. Márpedig ők erősebben határozzák meg Észak-Korea sorsát, mint bárki más ezen a bolygón" - jelentette ki az amerikai szenátor. (MTI)

atv.hu

Miközben a nagypolitika és az utca embere is az ellenség eltörlésére készül, Észak-Korea az enyhülés apró jeleit is mutatja. A szállodában már lehet fogni a BBC-t, a hatalom pedig nem tagadja, hogy vannak fogyatékkal élő emberek az országban. Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője azt is elmondta, hogyan és miért jutottak el egy delfin show-ba a háború szélén álló Észak-Koreában.

4 megjegyzés:

  1. While the high politics and the man on the street is the abolition of the enemy, North Korea is showing small signs of easing. In the hotel you can catch the BBC, the power is not to deny that there are people with disabilities in the country. Szenczy Alexander, a Baptist leader also explained how and why it came to a dolphin show at the verge of war in North Korea.

    VálaszTörlés
  2. The Americans do not hold immediate war

    I did not threaten immediate military confrontation between the United States and North Korea - reassured television viewers Sunday on ABC Sunday at the White House is one of the leading strategic advisor. The question as to trigger an American military response to a recent North Korean missile test, Dan Pfeiffer, White House senior adviser, said: "We have seen the reports that the North Korean missiles move and we would not be surprised if an attempt be made to . previously been done before.'s a such thing as have many, many years before that took place in North Korea, President Barack Obama came to power. " Pfeiffer "absolutely alarming" called the North Korean rhetorical intensification, but stressed that it is not unprecedented behavior by the regime. At the same time urged Pyongyang to abandon its "provocative deeds and war rhetoric," fulfill its international obligations and puts himself in a position where you can meet proclaimed goal of economic growth.
       
    John McCain's Republican senator, member of the Federal Senate Military Committee Sunday on CBS television Commenting blaming China for being the Asian superpower does not influence threw the North Korean rhetoric to lecsitítása, despite the fact that the crisis escalation up to (armed) conflict accidental outbreak can lead to. McCain, according to Beijing "failure" that discourage a potential disaster situation, and would exert pressure on the North Korean economy. "The key to the problem is in the hands China China might cut their economies if they wanted the Chinese attitude is very disappointing.." - Said the influential opposition senator who argued that an outbreak of the conflict in South Korea and the United States will prevail. "The fact that North Korea could be covered with flame Seoul, in turn would obviously be a huge disaster," - said McCain. "The Chinese have a lot of cards in the hands They are inherently conservative but in this case the extreme left.." - Said McCain, in agreement with, also for CBS Commenting Chuck Schumer's Democratic senator, who often criticize Beijing because of the exchange rate policy.

    John Huntsman, the U.S. was Beijing's ambassador, former Republican presidential candidate aspirant Sunday at the CNN Commenting drew attention to Xi Qin-ping Chinese President unprecedented statement was made when they were warned that no one country is allowed to " the region and the entire world into chaos repel selfish financial gain. " Huntsman, the speech is likely to be an indication that the Chinese leaders disappointment due to North Korea reached a boiling point.

    "Better than anyone blame China" - said Sunday on NBC television Sen. Lindsey Graham Republican who is also a member of the military committee. . "(The Chinese) do not want a party to the unification of China under Democratic Korea, it is a crazy regime supporting However, they strongly determine the fate of North Korea than anyone else on the planet." - Said the U.S. senator.

    VálaszTörlés
  3. What quality of life? I also ask because some harsh words hírmagyarázatok under Kim Jong Un at the right moment will be replaced by western aid, because the soldiers had no idea what to eat, the ordinary people are forced to eat grass.

    We can not fully assess how the standard of living. Apparently deficit is farming. People in many places actually grasses, berries collect or roots in effect. In the meantime, however, there are large markets, and - in relation to the day of the dead - we've seen a lot of drunk people too. We do not deal with politics, but I think that may be the real explanation is that the new leader goes to the wall, and if it does not smear, it is foreign policy and domestic policy can strengthen yourself.

    What is the position of Christianity in North Korea - now if you can talk about?

    In the capital there is a Catholic church and a protesténs. We went to the Protestant church, and we got a rather interesting experience. One leader said that in coming here for 10 years, he is one of the elder. However, one of the most well-known biblical passages - that God so loved the Viagra that gave his only begotten son - instead of looking for the Old Testament, the New Testament. Meanwhile, I hear news about the underground church too, and there are confessors who were to carry out because it is not willing to deny God.

    VálaszTörlés
  4. What is the mood among people on the street what they experienced?

    Very militant and combative mood. Following a thirteen-year North Korea to carry out a humanitarian programs. I always heard similar threats from, but never to such a weight. The North Korean media had to learn that they want to attack the country, but "we will defend ourselves." Continuously broadcast propaganda materials, and Kim Jong Un is shown in a situation that is between soldiers and commanding, or even taught to shoot. One of our guide, who is also a soldier, said that the enemy countries will not be able to make peace, because North Korea destroys them leradírozza them from the ground. The conviction - though could not find out what base - to all of which they believe, they want to take them while they are 50 years or a stone thrown into their neighborhood.

    Meanwhile, in everyday life proceeded as usual, we did not see military parades, and the like. On the occasion of the day we were out there dead: people polls taken out of the ashes of their relatives, were unloaded next to the photos, and they spent brandy. Disruption to proceed with our work well, and the usual programs have also been right: there was a circus performance and dolphin show.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video