2013. március 11., hétfő

A világ legcsodálatosabb öblei


Íme egy kis válogatás a világ legcsodálatosabb öbleiből. 
Navagio-öböl, Zakynthos, Görögország
Navagio Bay.jpg
A Navagio-öböl a Jón-szigetvilág egyik leggyönyörűbb látványossága. Zakynthos északnyugati partján fekvő strand csak hajóval közelíthető meg. A hatalmas, több száz méter magas mészkőfalakkal körbevett, türkizkék öbölben fekszik az 1981-ben, egy viharban elsüllyedt Panagiotis nevű csempészhajó rozsdás roncsa.
Kotori-öböl, Montenegró
Montenegro-Kotor.jpg
Az öböl az  Adriai-tenger délkeleti partján, négy kisebb öbölből áll, tipikus balkáni tájjal körülvéve. A Kotori-öböl Európa egyik legjobb természetes kikötője és Montenegró fő turisztikai desztinációja. A hegyekkel körbevett keskeny öböl leginkább egy fjordra hasonlít, de valójában egy folyóvölgy. A halászhajóktól a vitorlásokon át a luxus óceánjárókig, mindenféle hajó fellelhető az öbölben, melynek fontos kikötőhelyei Kotor, Herceg Novi, Perast, Prčanj, és Tivat.
Bay of Pompierre, Guadeloupe, Franciaország
Pompierre.jpg
A Guadeloupe-szigeteket alkotó szigetek egyike a Les Saintes (Terre de Haut és Terre de Bas), ahol ez a csendes idilli öböl, Pompierre fekszik. A legendák szerint Pompierre a kalózok menedékéül szolgált és valahol a fehér homokos tengerpart vagy az azt körülvevő zöld, buja vegetáció alatt még ma is kincsek lakoznak.
Ha Long-öböl, Vietnám
Baie_Halong.jpg
A vietnámi Ha Long-öböl nem csak az egyik legszebb öböl címét nyerte el, de nemrég bekerült a világ 7 természeti csodája közé is. A több mint 1900 sziget alkotta Ha Long-öbölben úszó falvak, a tengerből kiemelkedő hatalmas karsztképződmények és sziklabarlangok várják a turistákat.
Halong Bay.jpg

Maya Bay, Phi Phi Leh, Thaiföld
Maya Bay.jpg
Phi Phi Leh-szigeten fekvő Maya Bay a snorkeling és a kajakozás smaragdzöld birodalma háttérben a 100 méter magas sziklával. A 200 m hosszan elterülő selymes, puha fehér homokkal borított partszakaszon forgatták a Leonardo Dicaprio főszereplésével a The Beach hollywoodi produkciót. Maya Bay lélegzetelállítóan gyönyörű öblét 100 méter magas sziklák veszik körül. A film bemutatása óta Phi Phi Leh és testvérszigete, Phi Phi Don látogatottsága a turisták körében gyorsan növekszik.

San Francisco-öböl, Amerikai Egyesült Államok
san_francisco.jpg
A San Francisco-i öböl felett ível át a város és Amerika egyik szimbólumának is számító, 2737 méter hosszú és 227 méter magas Golden Gate-híd. Ám ezen túl is rengeteg érdekesség várja a látogatókat, mint Alcatraz a hírhedt börtönsziget, a kikötőben százával lustálkodó fókák, de érdemes átsétálni a híd túlvégén, a Sausalito mediterrán hangulatú városrészébe is.
Victoria Harbour, Hong Kong
Victoria Harbour.jpg
A képek alapján elképzelhetetlen, hogy ez a világváros, és a világ egyik legnagyobb kereskedelmi központja helyén egykoron egy békés halászfalu állt. A Viktória csúcsról, a Peak Tower nevű kilátóhelyről megcsodálhatjuk a világ legforgalmasabb mélyvízi tengeri kikötőjét és híres üzleti negyedét a felhőkarcoló erdejével. Az egyik legnagyszerűbb esti programot az öbölben tett hajókirándulások nyújtják, ami tökéletes helyszín, hogy élvezzük a hangulatos esti látképet, a kellemes szellőt és legfőképpen a „Symphony of Lights” fényjátékot.

Guanabara-öböl, Rio de Janeiro, Brazília
Guanabara Bay.jpg
Lehet, hogy az öböl neve kevésbé ismerős, de a látvány annál inkább. Egyik oldalon a Santa Cruz erőd, a másikon a Cukorsüveg hegy határolja a kis szigetekkel tarkított öblöt.  A hajókirándulás egy új perspektívából mutatja be a legendás Copacabana strandját, az öbölre pedig káprázatos kilátás nyílik  a 395 méter magas Cukorsüveg hegyről.
Guanabara Bay2.jpg

Trunk Bay, Saint John, Amerikai Virgin-szigetek
Trunk Bay.jpg
Egy képeslap elevenedik meg a Virgin-szigetek Nemzeti Parkjának legszebb öblében, a Trunk Bay-n . A St John szigeten fekvő Trunk Bay-t számos utazási magazin választotta be a világ legszebb strandjai közé, aminek sajnos árnyoldala is van. A megindult turistaáradatot, a luxushajók utasainak tömegét a koralltelepek súlyosan megsínylették.
Wineglass-öböl, Tasmánia, Ausztrália
Wineglass Bay.jpg
Ha végigsiklik szemed a Whineglass öböl hófehér homokján és türkizkék vízén egyértelművé válik, hogy miért szerepel a legtöbb Top10-es listán ez a strand. Tasmania keleti partvidékén, a Freycinet Nemzeti Park rózsaszínes gránithegyei között megbújó csoda. A festői látványért mindenképp érdemes megtenni a háromórás túrát a közeli hegyre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Blogarchívum