2013. április 3., szerda

havazás, eső és giga belvíz



Most már biztos, a természet büntet bennünket, az időjárás egyszerűen csapnivaló: esik, havazik, viharos erejű szél fúj, de az ár-és belvízzel is fel kell venni a harcot; és ha már lúd, legyen kövér, egy kis talajmenti fagy is jön. Lehet ennél rosszabb?

















Rossz hírünk van, a csapadékos időjárás még egy ideig kitart, az Országos Meteorológiai Szolgálat hófúvás miatt hajnalban elsőfokú riasztást adott ki Vas és Zala megyére, Győr-Moson-Sopron nyugati részére, valamint Veszprém megye magasabban fekvő területeire, míg több északkeleti megyében figyelmeztető előrejelzést bocsátott ki, itt 15-20 milliméter eső hullhat. 
Helyzetkép: havazás, eső és giga belvíz

A lesújtó előrejelzésnek azonban még messze nincs vége, a Dunántúl nyugati harmadán további havazás várható (6 cm), ami ráadásul az alacsonyan fekvő helyeken napközben el is fog olvadni. Az erős, akár 60-70 km/h lökésekkel kísért északi, északnyugati szél délelőtt helyenként havat hoz magával, s ha már lúd, legyen kövér: nyugaton este talaj menti fagyra is lehet számítani. 
Aggasztó a belvíz helyzet
Több mint 110 éve nem esett országosan ennyi csapadék az első negyedévben, mint az idén - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat, és még nincs vége. A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1491 kilométer hosszon (Túr, Lónyai főcsatorna, Tarna, Hármas-Körös, Rába, Mura) elsőfokú, 542 kilométer hosszon (Kraszna, Takta, Sajó, Hortobágy-Berettyó, Berettyó, Sebes-Körös, Ipoly)másodfokú, 351 kilométer hosszon (Zagyva, Hortobágy- Berettyó, Fekete-, Fehér- és Kettős-Körös, Zala) harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben. Öt megye 11 településén árvízi, 15 megye 48 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 155 ezer hektár.
A hatóságok figyelmeztetnek: A szélsőséges időjárás által érintett megyékben útnak indulók tájékozódjanak az előrejelzésekről és az utak állapotáról, és kövessék figyelemmel a hatóságok tájékoztatóit. Csak a téli időjárásnak megfelelően felkészített járművel induljanak el, valamint lassabb haladásra és fennakadásokra is számítsanak. 

1 megjegyzés:

  1. Mintegy negyven embert költöztettek ki Lovásziban, mert a Kerka patak elöntötte a települést.

    Kilenc gyereknek és két nőnek kellett helyett szorítani a helyi általános iskolában, az üresen maradt házakra rendőrök vigyáznak. A férfiak is itt maradtak, a tűzoltóknak segítenek a védekezésben.

    Jó hír, hogy a Kerka már apad, és újra megközelíthető a Vas megyei Csénye, Bögöt és Porpác – ezeket a településeket korábban szintén körbezárta a víz.

    A kiáradt Ipoly folyó hét portát öntött el; víz a házakba nem ment be, de az udvarokat, kerteket elöntötte, miután hajnali 3 órakor 406 centiméteren tetőzött.


    Fotó: MTI
    A Berettyón továbbra is elsőfokú, a Hortobágy–Berettyón másodfokú az árvízvédelmi készültség. A 12 belvízvédelmi szakaszból 9 szakaszon védekeznek, ebből hét szakaszon van másod-, kettőn pedig elsőfokú készültség.
    Hétfő hajnalban tetőzött a Cuhai Bakony-ér Mezőörsnél. A lakóházakat az áradástól megvédte a nyúlgát, amelyet húsvétvasárnap éjfélig építettek ki a Győr közeli községben: a faluból több tucat ember rohant a helyszínre, amikor vasárnap délután meghallották a félrevert harangok szavát. A segítők száma egyre nőtt, a védekezést katasztrófavédelmi és vízügyi szakemberek segítették.

    A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság továbbra is fenntartja a harmadfokú árvízvédelmi készültséget a Rába körmendi szakaszán, ahol reggel tetőzött a Rába vízszintje.

    Sebességkorlátozással haladhatnak csak a járművek a 74-es főúton több helyen, délig öt helyszínen kellett segítséget nyújtaniuk a tűzoltóknak az ár- vagy belvíz miatt.

    Keszthelyen és Magyarszerdahelyen egy-egy családi ház pincéjéből szivattyúztak ki vizet a tűzoltók. Nagykanizsán a kiöntött Principális-csatorna miatt homokzsákokkal védik a lakóházakat a kiskanizsai városrészben.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video