2013. március 15., péntek

16 órája veszteglünk, felénk sem néznek


16 órája vesztegel több ezer autós az M1-es autópályán. Egyikük a hvg.hu-nak elmondta, senki sem nézett feléjük, reggel ugyan küldtek egy buszt, de sem élelmiszert, sem folyadékot nem biztosítottak számukra. Több olvasónk is jelezte, hogy a katasztrófavédelemtől sem segítséget, sem információt nem kaptak. Az autósok és a környékbeliek egymáson próbálnak segíteni.
ÉRTÉKESÍTÉSI VEZETŐ UTÁNPÓTLÁS PROGRAM
Demand Planner
Álláshirdetés
Semmilyen információnk nincs, senki sem tájékoztat minket mondta a hvg.hu-nak egy nő, aki 16 órája vesztegel kocsijában az M1-es autópályán.
Győr és Tata között ugyanis több ezren éjszakáztak az M1-es autópályán. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint nem is a havazás, hanem az óránkénti akár 100 kilométeres szél és kamionok keresztbe fordulása okozta a hatalmas torlódásokat. Több helyen a műszaki mentések ideje alatt álló forgalom miatt az autókat befújta a szél, ezért azok a jeges úton nem tudtak elindulni.
Ha Önt is csapdába ejtette a havazás, vagy tud olyanról, aki autójában, vagy átmeneti szálláson rekedt, írja meg nekünk, vagy küldje el fényképét az ugyelet@hvg.hucímre.
Ugyan közleményükben azt írták, egész éjszaka folyt a mentés, és az úton rekedtek segítésére melegedőbuszok érkeztek az autópályára, az ott rekedtek arról számoltak be, hogy senki sem nézett feléjük. Olyan fél 9 körül érkezett egy busz, amire felszállhattak melegedni, de sem élelmiszert, sem folyadékot nem vittek.
Mint mondták, az autósok összefogtak, így megosztották az élelmiszereket, van aki naranccsal, van, aki csokival járult hozzá. De több autóból a benzin is kifogyott, így ők már fűteni sem tudnak.
Fotó: MTI / Lakatos Péter
Reggel többen nekiálltak a szalagkorlátot szétszerelni, mivel a Pest felé vezető út járható, ekkor jelent meg egy tűzoltó autó. "Kértünk tőlük flexet, mert a csavarhúzóinkkal nehezen haladunk, de nem adtak semmit"  mondta. Végül rendőri segítséggel átvágták a korlátot.
Katasztrofális a helyzet az M1-esen
Egy másik olvasónk az M1-en kialakult helyzetről azt írta, "17 éves fiúk edzőikkel tegnap délután 6 óra óta állnak az M1-en. Se víz, se élelem, lassan elfogy az üzemanyag. A telefonok lemerültek, nem tudunk velük kommunikálni. Azt sem tudjuk, hol vannak. Se hótolót, sem melegedőbuszt, sem katasztrófavédőt nem láttak. Teljesen magukra hagyták őket".
Egy anyuka azt közölte lapunkkal, férje és két 18 éves lánya rekedt az M1-en a 67-68-as km-nél az autóban. Bár a Katasztrófavédelem, az Autópálya Igazgatóság, rendőrség egyaránt állítja, hogy folyamatos a mentés, ők még nyomát sem látják ennek. Lassan elfogy az üzemanyag, az innivaló.
Egy férfi azt írta, a Bakondi György által elmondottakhoz képest, egyelőre nem érkezett segítség. "Gyerekeim közel 20 órája az M1-es autópálya 67-68-as km-nel a hó foglyai. Nincs segítseg, nincs információ. Több kilométer hosszan nem tudnak az autók mozdulni. Nincs víz, a gyerekek a kocsiban vécéznek. Rengeteg autónak elfogyott a benzinje. Nem látják, hol a segítség. Nincs semmilyen mozgás.
Fotó: olvasói fotó
Egy nő beszámolója szerint 12 éves lányunk egy iskolai csoport tagjaként többedmagával rekedt személyautóba az M1-esen. "Tegnap délután kb. 18 órakor állt meg a sor az osztrák határ felé vezető irányban, a 98. km szelvénynél vesztegelnek. 12.17kor beszéltem a sofőrrel, már alig van üzemanyaguk, hozzájuk nem jutott el még sem mentő, sem tűzoltó, senki sem!"
Egy ügyvéd olvasónk, azt az M1-es autópálya 79-es km-nél vesztegelt, azt írta, óránként hívta tegnap este a rendőrséget, és kért intézkedést." A komáromi ügyeletes tiszt egy hótolót hajkurászot, de Győrből egyet sem küldtek. Nem értesítették a tatai páncélosokat, és hiába kértem a szalagkorlát átvágását, reggeli 6-ig az ORFK csak fontolgatta".
Siófoknál is vesztegelnek
Több olvasónk is jelezte, hogy a havazás miatt eladkadt, és se információt, se segítséget nem kapnak. Mint egyikük írja, "Tatabánya előtt várakozunk a 06:10-kor Keletiből induló IC-n, ami egy sínre borult kamion miatt késik, már ki tudja hány órát. Öröm az ürömben, hogy a kalauzok nagyon udvariasak, de sajnos tehetetlenek".
Egy másik olvasónk azt írta, "a férjem tegnap délután indult haza Somogy megyéből. Jelenleg a 7-es úton Siófok környékén egy Mol-kútnál várakoznak, éjjel 2 óta. Semmilyen információt nem kapnak, a benzinkúton alig van már enni- és innivaló, a WC-k gyakorlatilag használhatatlanok. Több román busz ennél a kútnál rekedt. Senki nem tud semmit, hogy elindulhatnak-e vagy sem, semmiféle tájékoztatást nem kapnak semmiről, és az ún. melegedőbuszokat, meleg teát és szendvicset sem látott még egyet sem. Viszont hótolót sem, tegnap délután óta. Azt gondolom, hogy ez a katasztrófa, nem a hóesés".
"A férjem hajnal 1 óta Szabadbattyánban ragadt, se ki, se be, de mondani sem mondanak semmit. A régi 7-es is járhatatlan és a benzinkúton fogytán a gázolaj."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video