2013. március 15., péntek

Elzárt települések, leállt közlekedés – káosz az utakon


Több megyében sok fő- és mellékút vált járhatatlanná a hófúvások miatt. Nyolc megyében piros riasztás van érvényben. A vonatok késnek, a buszok egy része el sem indul.
Tetszik a cikk? Ossza meg ismerőseivel is!
– Bárhol van az országban, ha friss információja van, küldje el a szerk@mno.hu mail címre.
– Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéri a lakosságot, hogy továbbra se induljanak útnak, főleg a piros riasztással érintett területeken!
– Útinform: 06-1-336-2400
– Központi segélyhívó: 112
– Budapesti Különleges Mentők (Budapesten és vonzáskörzetében tudnak segíteni): 06-30-9867-812
– Fejér megyei rendőr-főkapitányság ingyen hívható zöldszáma: 06-80-200-607
– Veszprém megyei katasztrófavédelem: 06-88-620-800
– Fejér megyei katasztrófavédelem: 06-22-512-150
  • 2013-03-15 09:14:16
    A rendkívüli időjárásra való tekintettel az idén közjogi méltóságok jelenléte nélkül, minimális katonai tiszteletadás mellett vonják fel a nemzeti lobogót március 15. alkalmából – jelentette be Balatoni Mónika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára péntek reggeli rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten.
  • 2013-03-15 08:58:55
    A GYSEV vonalain elsősorban a Győr-Moson-Sopron megyei szakaszokon kell késésekkel számolni a hóhelyzet miatt – közölte a vasúttársaság szóvivője péntek reggel. Rázó László elmondta: 10-50 perces csúszások előfordulhatnak. Jelezte, feláras vonataikra a pénteki üzemzárásig nem kell pótjegyet váltaniuk az utasoknak, és továbbra is érvényes a rendkívüli időjárás miatt bevezetett intézkedés, hogy elfogadják a Kisalföld Volán bérleteit is.
  • 2013-03-15 08:56:42
    A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság arra kéri a Székesfehérváron és a környező utakon veszteglőket, hogy ha el szeretnék hagyni a várost, akkor ezt a 7-es úton Budapest irányába, illetve a 63-as úton tegyék meg. A megye többi útja továbbra is nehezen vagy egyáltalán nem járható, így azokon a közlekedés nem biztonságos.
  • 2013-03-15 08:56:04
    Már csak három járásban van teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megyében: a megyei rendőr-főkapitányság vezetője a székesfehérvári és a gárdonyi járásra kiadott csütörtök esti rendelkezést, az enyingi, a bicskei és a móri járásban azonban továbbra is érvényben van a tilalom – tájékoztatott a főkapitányság szóvivője pénteken. Németh-Kész Mónika közölte: a három járásban a településeket összekötő utakon továbbra is tilos gépkocsival közlekedni.
  • 2013-03-15 08:53:43
    Cigándon 17 felnőttet és egy gyereket szállásolt el a védelmi bizottság, ők vasúton érkeztek a városba, de nem tudtak továbbutazni az otthonukba. Sárospatakon a védelmi bizottság 18 ember ellátásáról és elszállásolásáról gondoskodott, őket a helyi Árpádvezér Gimnázium Kollégiumában helyezték biztonságba.
  • 2013-03-15 08:53:12
    Árokba csúszott autókat mentettek ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, több járművet ideiglenes várakozóhelyekre szállítottak – tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság péntek reggel. A megyében tizenkét településre nem lehet eljutni, és az erős szél miatt több tucat településén nincs áram. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közölte: a 3-as és a 37-es úton teherautók nem közlekedhetnek. Az M3-as és az M30-s autópálya megyei szakaszain nem kell útdíjat fizetniük az autósoknak. Gaskó Bertalan megyei rendőrségi szóvivő elmondta: a 3-as út Emőd és Vatta közötti szakaszán péntekre virradóra négy autó is árokba csúszott, a rendőrök egy helyi traktoros segítségével kimentették a veszteglő járműveket.
  • 2013-03-15 08:51:39
    Somogy megyében az utak balesetveszélyesek és több szakaszon járhatatlanok, az M7-es autópályán és a 7-es főúton továbbra sem lehet közlekedni – közölte Orbán Zoltán, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófelelőse. A megyében továbbra is mintegy harminc járhatatlan útszakaszt tartanak nyilván. Egyelőre megközelíthetetlen Nagybajom, Kadarkút, Osztopán, Somogyjád, Gamás, Karád és Mike. A rendőrség kéri, hogy a megyében a hóhelyzet miatt senki ne induljon útnak. Somogyban 8-20 centiméternyi hó hullott, és továbbra is viharos erejűek a széllökések.
  • 2013-03-15 08:37:30
    Az állami ünnepségekhez hasonlóan az Együtt 2014 is lemondta csütörtök reggel a délutánra tervezett nagygyűlését.
  • 2013-03-15 08:36:46
    Péntek hajnalban befejeződött a 65-ös úton, Tamási és Iregszemcse között járművekben rekedt utazók kimentése, a környék településein 1000-1200 ember töltötte az éjszakát ideiglenes szállásokon. Porga Ferenc, a Tolna megyei Tamási védelmi bizottságának elnöke elmondta: a legtöbb embert Tamásiban és Iregszemcsén helyezték el művelődési házakban, kollégiumokban, de Nagykónyiban, Pincehelyen és Simontornyán is sokan éjszakáztak. A bajbajutottak jelenleg is arra várnak, hogy járhatók legyenek az utak. A védelmi bizottság elnöke arról számolt be: továbbra is le van zárva Tamásitól Iregszemcse felé a 65-ös, Pincehely és Nagykónyi felé pedig a 61-es főút.
  • 2013-03-15 08:32:44
    Kilométeres autósor vesztegel az M1-es autópályán Győr közelében – közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Tóth Gabriella elmondta: a főváros felől „egy sávon, csörgedezve” halad a forgalom, a Budapest felé tartó oldalon pedig azzal próbálják javítani a helyzetet, hogy Győrnél nem engedik az autósokat felhajtani a sztrádára.
    Az MTI a mentésben részt vevőktől úgy értesült: azt tervezik, hogy több ponton átvágják az autópálya szalagkorlátját, így téve lehetővé, hogy a hófalak által feltartott autók vezetői visszaforduljanak vagy mellékutakra „meneküljenek”.
    Az MTI tudósítója által találomra megkérdezett, Győr déli, az M1-eshez közeli részén lévő mintegy fél tucat panzió, szálloda mindegyikében azt közölték: késő estére telt házuk lett, mert az autópályán veszteglők közül sokan úgy döntöttek, inkább biztonságos, meleg helyen alszanak, és később folytatják útjukat.

1 megjegyzés:

  1. A Budapest–Komárom–Győr vonalon a hóátfúvások miatt Komárom és Győr között le kellett zárni az egyik vágányt. A viharos erejű szél nemcsak a havat hordja, hanem leszakította a felsővezetéket is az említett vonalakon. Az állomásokon, megállóhelyeken szerte az országban több százan dolgoznak a peronok síkosságmentesítésén, a váltók tisztításán és a felsővezetékek javításán. Pénteken az intercitykre és a feláras vonatokra nem kell helyjegyet vásárolni – közölte a sajtóügyeletes.

    Nem járnak a buszok

    A rendkívüli időjárás miatt a Volánbusz Zrt. előreláthatólag péntek délig nem indít járatokat Budapestről a Dunántúlra. Az elővételben megvásárolt menetjegyeket a társaság visszaváltja – közölte Szalayné Kotroczó Eszter, a cég szóvivője.

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video