2013. március 15., péntek

Piros riasztás, kritikus helyzet: senki ne induljon útnak - fotók


Piros riasztást adott ki a Dunántúl egy részére és már az északkeleti térségre is az Országos Meteorológiai Szolgálat. A Belügyminisztérium arra kér mindenkit, hogy ne induljon útnak csak akkor, ha mindenképpen szükséges. Aki mégis elindul, az tankolja tele az autóját, vigyen magával hólapátot, meleg italt és takarót. A Dunántúlon rengeteg a baleset, autók rekedtek a hóban, és egyre több a járhatatlan út. A cikket folyamatosan frissítjük!
Az erős hófúvás miatt már több északkeleti megyére is kiadta a legmagasabb fokú, piros riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtök este. Ezzel már Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, Borosd-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar, valamint Komárom-Esztergom, Veszprém, Zala, Somogy és Fejér megyében van érvényben piros riasztás. Ezeken a területeken az erős hófúvás magas hótorlaszokat emelhet. Az erős hófúvás, valamint a viharos szél miatt a Dunántúl nagy részén, de az ország keleti felében és az ország középső területein is, köztük a budapesti kistérségben is riasztás van érvényben. Emellett Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajú-Bihar megye több térségében az ónos eső miatt is másodfokú riasztás van érvényben.





Forrás: met.hu
A veszélyjelzés szerint az ország nyugati felében mindenhol, de az ország északkeleti felében is várhatóak viharos széllökések. Emellett az ország keleti megyéiben a jelentős mennyiségű eső, több területen pedig az intenzív havazás miatt is figyelmeztet a meteorológiai szolgálat. 
Az OKF felhívta a lakosság figyelmét, hogy aki teheti, ne induljon útnak, ha mégis, akkor viszont csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel. Az OKF az autósoktól azt kéri, hogy közlekedjenek elővigyázatosan, készüljenek a várható fennakadásokra, figyeljék a hatóságok közleményeit, tájékozódjanak az időjárásról és az utak állapotáról.
A BM kéri, hogy halasszák el a szabadtéri rendezvényeket
A Belügyminisztérium arra kéri a szervezeteket, magánszemélyeket, hogy ne tartsák meg a március 15-re meghirdetett szabadtéri rendezvényeket a rendkívüli időjárási viszonyok miatt. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtök este bejelentette, hogy a rendkívüli időjárás miatt elmaradnak a március 15-i szabadtéri állami rendezvények.
Közútkezelő: éjszaka senki ne induljon útnak!
A csütörtök éjszakai órákra a téli időjárás okozta közlekedési helyzet még kritikusabbá vált - közölte a közútkezelő, kiemelve: az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csütörtök este az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az orkán erejű széllökések nyomán csütörtök éjjelre még több szakasz vált járhatatlanná. A közútkezelő folyamatos munkája ellenére a szél visszahordja a havat a burkolatra, emiatt az utak nehezen járhatók, továbbá jelentősen csökkent a látótávolság. Ráadásul a sorozatos balesetek miatt munkagépeik is a feltorlódott sorokban vesztegelnek, ezért nem tudják ellátni feladatukat - tették hozzá. Mint írták, több megyében ideiglenes melegedőket nyitnak, hogy az elakadt járművek utasait biztonságos helyre szállítsák. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést. A helyzet percről-percre változik, negatív irányban' - fogalmazott Pécsi Norbert Sándor, a közútkezelő szóvivője.
Elmaradnak a pénteki szabadtéri állami rendezvények
Elmaradnak a március 15-i szabadtéri állami rendezvények a rendkívüli időjárás miatt - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) csütörtök késő este az MTI-vel. "A Belügyminisztérium javaslatára a kormány az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében a szabadtérre tervezett március 15-i állami ünnepségeket lemondja" - áll a sajtóosztály tájékoztatásában. A döntés nem érinti a fedett és zárt térben tartott rendezvényeket. A kormány továbbá "megkéri az önkormányzatokat, pártokat és társadalmi szervezeteket, hogy az emberek testi épsége és a balesetek elkerülése érdekében megemlékezéseiket lehetőség szerint zárt térben tartsák meg, vagy ha ez nem lehetséges, mondják le". Az eredeti tervek szerint péntek délelőtt a Múzeumkertben rendeztek volna díszünnepséget Áder János köztársasági elnök és Tarlós István főpolgármester beszédével, majd az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 165. évfordulója alkalmából ünnepi menet indult volna a Múzeumkertből a budai Várba. A részletekről péntek reggel a KIM rendkívüli sajtótájékoztatót tart.
Több mint százan rekedtek az utakon Tamási térségében
Több mint százan rekedtek az utakon a hóakadályok miatt csütörtökön Tamási térségében, és több százan nem tudtak eljutni otthonukba - közölte a tamási védelmi bizottság elnöke az MTI-vel. Porga Ferenc elmondta: Tamási és Iregszemcse között öt autóbusz és több személygépkocsi maradt a hóátfúvások miatt lezárt 65-ös úton. Az utasok közül a betegeket traktorokkal, terepjárókkal Iregszemcsére vitték, a jelenleg is ott rekedt embereket szintén terepjárókkal igyekeznek menteni - tette hozzá. A járhatatlan utak miatt Tamásiból 350-400, Iregszemcséről több mint száz ember, köztük sok diák nem tudott hazajutni, és sokan rekedtek Pincehelyen, Nagykónyiban is. A tamási védelmi bizottság csütörtök esti rendkívüli ülésen melegedőhelyeket és ideiglenes szállásokat jelölt ki számukra. Kollégiumokban, művelődési házakban, idősek otthonában szállásolják el őket - mondta a bizottság elnöke. 
A honvédség járműveit riasztották egy elakadt busz mentésére
A honvédség járműveit riasztották egy Gyulafirátót és Hajmáskér között elakadt busz mentéséhez csütörtök este - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóügyelete az MTI-vel. Az elakadt buszon egy inzulinos beteg és egy csecsemő is van. A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjából Várpalotáról két Ural teherautó indult a mentésükre - tette hozzá az ügyeletes.
Hétre emelkedett az elzárt települések száma Veszprém megyében
A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a havazás elzárta a külvilágtól Nagyesztergárt, Tést, Jásdot, Sáskát, Zalahalápot, Taliándörögdöt, Mindszentkállát, Szentbékkállát és Káptalantótit. A rendőrség azt kéri az ott élőktől, ha olyan emberről van tudomásuk, aki hiányt szenved élelmiszerben, tüzelőben, támogassák, vagy kérjenek segítséget az önkormányzattól, a helyi mentőszolgálattól, rendőröktől, katasztrófavédelemtől vagy segélyszervezettől, senkit ne hagyjanak egyedül, és a településeken rekedt utazóknak nyújtsanak menedéket éjszakára. A rendőrség tájékoztatása szerint újabb utat zártak le a megyében.
ORFK: lezárják M1-M7 fővárosból kivezető közös szakaszát
A rendkívüli időjárásra tekintettel, közlekedésbiztonsági okok miatt este tíz órától lezárják az M1-M7 autópályák fővárosból kivezető közös szakaszát - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata a rendőrség honlapján. András Tamás rendőr főhadnagy az MTI-nek elmondta, ha valaki a zárást követően a pályán halad, és rendőrautót lát, akkor kövesse azt, és levezetik az autópályáról.
Áll az M1-es forgalma Győr előtt
Áll az M1-es autópálya forgalma az országhatár felé haladó oldalon Győr előtt - tájékoztatta a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök éjjel az MTI-t. Tóth Gabriella elmondta: egy kamion fordult keresztbe a 99-es kilométernél, ennek mentéséig nem járható a szakasz.
Tartsák benn a cégek a délutános műszakot!
Lehetőség szerint tartsák benn a cégek azokat a dolgozókat, akiknek este jár le a műszakja, mivel a tömegközlekedéssel ingázók hazatérése nem megoldott - kérte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében. A tömegközlekedéssel három műszakban munkába járókat a délutános műszak végén lehetőség szerint helyezzék el "házon" belül - javasolta a cégvezetőknek, műszakvezetőknek a katasztrófavédelmi igazgatóság. A megyében több főutat lezártak vagy korlátozták rajta a forgalmat, emiatt több Volán-társaság sem indít járatokat a kritikus szakaszok irányába - magyarázták kérésüket. Hozzátették: azok, akik autóval járnak munkába, mielőtt este hazaindulnak, tájékozódjanak körültekintően.
Nem kell fizetni az M3-ason
Díjtalanul vehető igénybe az M3-as Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakasza és az M30-as autópálya - közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel. Gaskó Bertalan elmondta: az időjárásra való tekintettel az M3-as megyei szakasza és az M30-as este nyolc órától használható ingyenesen - mondta.
Teljes gépjárműforgalmi tilalom Fejér megye több járásában
A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője a rendőrségi törvény alapján csütörtök este 20 óra 30 perctől visszavonásig teljes gépjárműtilalmat rendelt el több járás területén - tájékoztatta a Fejér Megyei Védelmi Bizottság operatív munkaszervezete csütörtökön az MTI-t. Közleményük szerint a móri, a bicskei, a székesfehérvári, a gárdonyi és az enyingi járás közútjaira terjed ki a tilalom, vagyis a települések között minden típusú jármű közlekedése tilos. A megyei rendőrkapitány rendészeti helyettese csütörtökön 18 órától Fejér megyében kamionstopot rendelt el az egyes és a kettes számjegyű főutakra. Amennyiben a gépkocsivezetők útközben szereznek tudomást a tiltó rendelkezésről, akkor a legközelebbi parkolóban le kell állítaniuk a járművet. Amennyiben ezt nem teszik meg, a rendőrség szankcionálni fogja a szabálysértést.
Autók rekedtek a hó fogságába Sármellék közelében
Több autó rekedt a hó fogságába Sármellék közelében, utasaikat a település iskolájában helyezik el - közölte honlapján csütörtök este a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A 76-os főúton, Szentgyörgyvár és Sármellék között több kilométeres hosszúságú kamionsor áll, tart a műszaki mentés. A havazás miatt feltorlódott járművekből az embereket kimenekítik, számukra a sármelléki iskolában alakítottak ki melegedőhelyet. 
Nem lehet közlekedni Veszprém megyében
Újabb utakat zártak le Veszprém megyében, köztük a Pápáról kivezető utakat is. Szinte lehetetlenné vált a közlekedés a megyében - közölte a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján csütörtökön este. Már nemcsak Tés, hanem Zalahaláp-Sáska is megközelíthetetlen, a Tapolca és Gyulakeszi közötti utat lezárták, ahogy a 7301-es utat is Monostorapáti és Nemesvámos között - írták. Az erős havazás és hóátfúvások miatt lezárták a többi között a 8-as főutat Bánd és Márkó között, valamint a Pápáról kivezető utakat is - tette hozzá Kómár Viktória szóvivő az MTI-nek nyilatkozva. Megerősítette: a megyében szinte lehetetlenné vált a közlekedés, legjobb, ha senki nem indul útnak!
Árokba csúszott autójuk mellett várakoznak utasok a hófúvásban a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én.MTI Fotó: Varga György
Hejce megközelíthetetlen
A havazás és a hófúvás miatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyében nehezen járható a Korlát és Fony, valamint a Vilmány és Fony közötti mellékút - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel. Pécsi Norbert Sándor tájékoztatása szerint a 37-es főút Gesztely és bekecsi elágazás közötti részén teljes az útzár, miként a Vilmány és Hejce közötti út Hejce felé sem jáható, így Hejce közúton megközelíthetetlen.
Már 47 ezer fogyasztó áram nélkül
Már 47 ezer a rossz időjárás okozta vezetékszakadások miatt áram nélkül maradt fogyasztók száma Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében - közölte a szolgáltató E.ON Zrt. szóvivője csütörtök este az MTI-vel. Egyházi Nikoletta elmondta: a viharos erejű szél és az eső miatti jegesedés, illetve a fakidőlések következtében jelentkező vezetékszakadások miatt délután még húszezer volt az áram nélkül maradt fogyasztók száma a Nyíregyházától északra fekvő területen, a Nagyhalász-Ibrány-Rakamaz háromszögben lévő településeken. A szóvivő tájékoztatása szerint az E.ON Zrt. - amely készült az előre jelzett rossz időjárásra, s ezért megerősítette hibaelhárító szolgálatát - nagy számú alvállalkozót is bevont az üzemzavar elhárításába.
Több buszbaleset Zalában
Több szerencsés kimenetelű buszbaleset történt csütörtök délután Zalában, ahol a nap első felében már két hasonló baleset is volt. A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közlése szerint Becsehelynél az oldalára borult egy autóbusz, amelyben több mint negyvenen utaztak, de senki nem sérült meg. Kerecsenynél az út menti árokba csúszott egy busz, amely a jobb oldalára borult, az utasok a hátsó ajtón át tudtak kiszabadulni. Az MTI a helyszínről úgy értesült, hogy gyerekekkel volt tele a jármű, emiatt a megyében több mentőautót is riasztottak, de szerencsés módon nem sérült meg senki. A Zalaegerszeget északról elkerülő úton ugyancsak az árokba csúszott egy autóbusz, ezen azonban utasok ekkor nem tartózkodtak.
Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban
Kritikus a közlekedési helyzet Győr-Moson-Sopronban, a 85-ös és a 86-os főúton 80-100 kilométeres széllökések nehezítik a közlekedést - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese csütörtök este az MTI-vel. Tóth Gabriella elmondta: a 8611-esen néhol 10-20 centiméteres hó fedi az utat, amelyet hiába takarítanak, az erős szél rövid idő alatt visszahordja a havat az útburkolatra. Az M1-es autópálya Győr-Komárom közötti szakaszán sem javult a helyzet a délutáni órákhoz képest, továbbra is mindkét pályatest jeges, és az erős szél is lassítja a közlekedést - tette hozzá. Közlése szerint az elakadt és keresztbefordult kamionok miatt indokolt esetben a rendőrség a környező főutakra tereli a forgalmat. Senki ne induljon útnak Győr-Moson-Sopron megyében - kéri a rendkívüli hóhelyzet miatt a katasztrófavédelem, a rendőrség és a Magyar Közút Nonprofit Zrt.
A GYSEV ismét elfogadja a Kisalföld Volán bérleteit
A rendkívüli helyzet miatt a GYSEV ismét elfogadja járatain a Kisalföld Volán bérleteit - tájékoztatta pénteken este a vasúttársaság szóvivője az MTI-t. Rázó László jelezte, azért döntöttek így, mert a rendkívüli időjárási helyzet nagymértékben megnehezíti a buszközlekedést Győr-Moson-Sopron megye több útszakaszán.Az intézkedés visszavonásig érvényes.
Közútkezelő: Senki ne induljon el éjszaka!
A csütörtök reggel óta tartó folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások miatt a Dunántúlon a látótávolság sok térségben tíz méter alá csökkent, ezért a közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásos területeken vagy az ónos esőtől csúszós utakon az éjszaka folyamán senki ne induljon útnak. Pécsi Norbert Sándor szóvivő tájékoztatása szerit több dunántúli megyében kritikussá vált a helyzet, sok helyen a látótávolság minimálisra csökkent, ezért például a 13-as, 8-as, 37-es, 82-es és 83-as főúton a kamionforgalmat leállították, Fejér, Vas, Győr-Moson-Sopron, Zala és Veszprém megyében pedig több mellékutat kellett lezárni biztonsági okokból. Az ország Dunától keletre eső területein ónos eső nehezíti a közlekedést - írta közleményében a szóvivő.
Járhatatlan utak és újabb balesetek Somogyban
Négy alsóbbrendű út is járhatatlan volt csütörtök este, az M7-es autópálya Nagykanizsa felé vezető oldalán, a 134-es kilométerszelvényénél egy autóbuszt ért balesetet, az elsődleges információk szerint két ember megsérült - tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t. Orbán Zoltán elmondta: a sztráda főváros felé vezető oldalán, a 175-ös kilométernél egy kamion fordult keresztbe. Járhatatlanok az utak Somogysárd és Mezőcsokonya (6705-ös út), Nemesdéd és Vése (6816-os út), Nemesdéd és Nemesvid (6816-os út), valamint Kaposmérő és Kadarkút között (6616-os út). A rendőrök a kaposmérői körforgalomnál csak a bárdudvarnoki lakcímmel rendelkezőket engedik be. Kadarkúton az üzemanyag-töltőállomásnál mindenkit visszafordítanak.
Összetört autók az M7-es autópályán, Nagykanizsa közelében. A sztráda zalai szakaszán több mint 40 autó ütközött egymásnak. Az első információk szerint ketten sérültek meg. MTI Fotó: Varga György
Borsodban is korlátozták a forgalmat
A havazás, az erős szél miatt csütörtök estétől a 3-as és a 37-es számú főútvonalakon a rendőrség korlátozza a forgalmat - tájékoztatta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-t. Gaskó Bertalan elmondta: a Szlovákiából belépő kamionokat a Sátoraljaújhelynél, illetve Tornyosnémetinél kialakított kényszer-várakozóhelyekre irányítják.
Késések és fennakadások az ország vasútvonalain
A téliesre fordult időjárás elsősorban Miskolc, Mezőzombor, Nyékládháza és Nyírbogdány környékén okoz fennakadást - közölte a Mávinform az MTI-vel. Van olyan vonalszakasz, ahol a felsővezeték a viharos szélben annyira kileng, hogy villamos vontatással nem engedélyezett a közlekedés. A Nyíregyháza-Záhony szakaszon több helyen is leszakadt a felsővezeték. Ott több vonat áll a vonalon. A MÁV-Start buszokat rendelt. A Debrecen-Tiszalök vonalon távközlési oszlopok dőltek a vasúti sínekre Hajdúdorog és Hajdúnánás között. Itt jelenleg szünetel a vasúti forgalom. A Nyíregyháza-Szerencs szakaszon egy fa dőlt a távközlési kábelekre, belóg a vonat elé Nyírteleknél. A fa eltávolításáig itt sem tudnak közlekedni. Az ország nyugati részein 15-35 perces késésekkel közlekednek a vonatok.
Nem járnak a buszok több Veszprém megyei vonalon
A Bakony Volán, a Balaton Volán és a Somló Volán tájékoztatása szerint a kritikus útszakaszok irányába jelenleg nem indítanak járatokat - tájékoztatta a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője csütörtök este az MTI-t. Révész András közölte, hogy az időjárás gyors változása miatt a helyzet is gyorsan változhat, ezért a járatokról a Volán társaságok ügyfélszolgálatán érdemes tudakozódni.
Lezárták az M7-est és az M70-est Zalában
Csütörtök este fél nyolctól minden járműforgalmat megtiltottak az M7-es autópálya zalai szakaszán, valamint az M70-es autóúton - közölte a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-vel. Rigó Csaba tájékoztatása szerint a visszavonásig elrendelt korlátozás az M7-es autópályán a megyehatártól Letenyéig tartó szakaszon, továbbá az M70-es autóút teljes hosszán mindkét irányra érvényes.
Várpalotán ragadtak a tési iskolások
Veszprém megyében a rossz útviszonyok és a kaotikus közlekedési helyzet miatt nem jutottak haza a Várpalotára iskolába járó tési gyerekek, és 30-40 felnőtt is a szomszédos városban ragadt - tájékoztatta az elzárt település független polgármestere csütörtökön az MTI-t. Berki Józsefné elmondta: a mintegy félszáz tési iskolást nem sikerült az iskolabusszal hazaszállítani, mivel az utakat vastag jégpáncél fedi, s a közlekedést a 8-as számú főúton elakadt autók is nehezítik. A gyerekek iskola utáni elfoglaltságáról gondoskodtak Várpalotán, kaptak vacsorát, az estét pedig a honvédség Bakony Harckiképző Központ szállóján töltik majd. A gyerekeken kívül 30-40 felnőtt tési is Várpalotán kénytelen tölteni az éjszakát, az ő ellátásukról, szállásukról is gondoskodnak.
Nagyüzem a mentőknél
A télies időjárás következtében az elmúlt órákban Nyugat-Magyarországon történt sorozatos balesetek helyszíneiről több mint 50 embert szállítottak kórházba az Országos Mentőszolgálat egységei - tájékoztatta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője az MTI-t. Végleges adatok még nincsenek, mert jelenleg is folyamatosan dolgoznak a mentők. Mostanáig egyértelműen Nyugat-Magyarországon volt a legkritikusabb a helyzet, de mostanra a főváros térségében és kelet felé is megszaporodtak a balesetek - mondta a szóvivő. A legnagyobb baleset az M7-es autópályán Polgárdi térségében történt, ahová 21 mentőautót riasztottak, illetve a helyszínre vonult a veszprémi tömeges baleseti egység is. Ebből az egy balesetből összesen 37 sérültet szállítottak kórházba, egy ember a helyszínen életét vesztette.
Utakat zártak le Komárom-Esztergomban is
A 13-as utat az M1-es autópálya és a Komáromot elkerülő körforgalom között lezárták, Kisbérnél pedig a 81-es és 13-as számú főút kereszteződésénél a 81-es számú főútra fordítják vissza a rendőrök a forgalmat, ezért Kisbér csak a 81-es főútról közelíthető meg - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: elakadt járművek és hóátfúvás miatt nem lehet közlekedni Nagyigmánd és Dad, Bokod és Környe, valamint Bokod és Pusztavám között. A hótorlaszok miatt Tárkány települést járművel nem lehet megközelíteni és a településről sem lehet kihajtani. Ászár és Kisbér között egy kamion keresztbe állt az úton, egy pedig árokba fordult. Járhatatlan a 8218-as számú út Lázi és Bakonybánk között. A városokon belül is nehezen járhatók az utak, ezért a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, hogy senki ne induljon útnak.
Torlódás az M1-esen
Az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, a 34-es és 36-os kilométerszelvény között keresztbe fordult egy kamion. A forgalom már Budapesttől torlódik - tájékoztatta a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtökön az MTI-t. A sajtószolgálat közölte: az autópályán szintén a Győr felé vezető oldalon a 83-84-es kilométerek között fél méteres hótorlaszt emelt a szél az útra. Az autópályáról nem lehet lehajtani Komárom felé és ugyanitt felhajtani Budapest irányába, mert a 13-as számú főutat lezárták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.

Linda video